Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč vadí úředníkům babyboxy?

46 babyboxů po celé republice, 60 zachráněných dětí. Slušná bilance. Projekt, který s sebou už v době svého vzniku přinesl mnoho otázek, stále zachraňuje další novorozence. Má mnoho odpůrců a ještě více příznivců. Zaplaťpánbůh.

Mojžíš, Plaváček, Romulus a Remus, Oliver Twist. Všichni jmenovaní měli štěstí, byli včas nalezeni, dostalo se jim péče dobrých pěstounů a jejich cesta vedla ke slávě. Oproti tomu děti, které se narodily Faustově Markétce, Jenůfě či Viktorce ze Žernova, na svou pouť ani nestačily vykročit.

Právě novinová zpráva o pohozeném mrtvém novorozenci (ročně jich u nás bývalo nalezeno v popelnicích a odpadu asi pět) byla impulsem, který před osmi lety přivedlLudvíka Hesse na myšlenku začít po republice zřizovat schránky pro odložené děti. V Německu se podobným schránkám říká „Babyklappe (kolébka)“ nebo „Babyfenster (dětské okno)“ Ve Slovenštině se nazývají „hniezdo záchrany“, v angličtině je schránka pro legální odkládání nechtěných dětí nazývána baby hatch (dětská komůrka), v Italii culle per la vita (kolébka pro život), v japonštině kolébka čápů nebo dětská pošta, v Portugalsku a Brazilii oda dos expostos (kola pro bezmocné, kola pro „neviňátka“).

 

 

Kočí zaťukal, abatyše otevřela - nalezinec u Apolináře

První historický „babybox“ v Čechách byla dvířka v plotové zdi porodnice U Apolináře, která vznikla za vlády Josefa II. a byla spojena s nalezincem. Osvícenští panovníci se snažili řešit problémy svobodných matek a předcházet jejich sebevraždám i vraždám nechtěných dětí. První ústav pro matky s dětmi zřídila v Praze už Marie Terezie v Soukenické, říkalo se mu porodnice Máří Magdalény. Později byl sloučen s vlašským špitálem na Malé Straně. Právě odtud bylo v srpnu 1789 přestěhováno k Apolináři 30 žen a 903 dětí. Téměř o století později vyrostla v Apolinářské ulici nová budova Zemské porodnice. I ta byla spojena s nalezincem (nemocnice Karlov) a až do pádu Habsburské monarchie přijímala odložené děti.

Hess chtěl zřídit první schránku pro odložené děti právě u „Apolináře“ a lékaři souhlasili. Proti bylo ministerstvo zdravotnictví. K jeho nejzávažnějším argumentům patřily části Úmluvy o právech dítěte: „ právo dítěte na život, právo dítěte na identitu a právo dítěte znát svůj původ a být v péči svých rodičů“, dále fakt, že náš právní řád „nezná institut nalezeného dítěte“ a nakonec paragraf 213 odst 2 tr. zák.:„opuštěním dítěte dochází k naplnění skutkové podstaty trestného činu zanedbání povinné výživy.“ Ministerstvo se také domnívalo, babyboxy podpoří nezodpovědné jednání rodičů a že v těchto schránkách skončí především „děti cizinců a děti zdravotně hendikepované vyžadující nákladnou zdravotní péči.“.

Poslední argument má kořeny už ve starověké Spartě (handicapované novorozence tam házeli do propasti). Zamysleme se však nad tím, jak moc by proroku Mojžíšovi pomohlo, kdyby od dětství „znal svůj původ a byl v péči rodičů“ a zda by Markétka neušetřila mnohým velké trápení, kdyby se dopustila jen „trestného činu zanedbání povinné výživy.“ Ostatně i opěvovaný J. J. Rousseau  strkal své potomky do nalezince bez udání dat a jmen rodičů a děti si dodnes jeho  výchovné teorie připomínají ve školách. A dokonce krásná markýza andělů, Angelika de Peyerac, na čas odložila své syny, aby si mohla prokutat cestičku do Versailles, zamotat hlavu Ludvíku XIV. a pomstít údajnou smrt svého báječného Joffreyho...

 

 

Právo na identitu nebo právo na život?

První BabyBox byl nakonec otevřen 1.6. 2005 v soukromém zdravotnickém zařízení GynCentrum . Druhý byl instalován u Milosrdných bratří v Brně a ten zatím poslední na budově ZS v Hradci Králové. Od roku 2005 vzniklo v naší republice 46 babyboxů, ve kterých bylo nalezeno 60 dětí. Většina z nich je v náhradních rodinách. Několik dětí bylo dokonce vráceno rodičům, samozřejmě po určité době a splnění jistých podmínek.

Můžeme se jen dohadovat, kolika dětem babyboxy zachránily život a kolika jen zdraví. Je velký rozdíl mezi tím, najdou-li lékaři dítě včas a v dobrém stavu a najdou-li je podchlazené, hladové a dehydrované. A policejní statistiky říkají, že mrtvých novorozenců v igelitových pytlích u nás posledních letech ubylo. Ani zakladatelé babyboxů si ovšem za tuto skutečnost žádnou zásluhu nepřičítají.

Zhruba před dvěma lety začal existenci babyboxů zpochybňovat zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb. Potom přišel útok z vyšších sfér. Ministerstvo zdravotnictví obeslalo ředitelství nemocnic provozujících babyboxy a požadovalo údaje o nákladech. Přidali se odborníci a úředníci. Babyboxů prý je mnoho a jejich dostupnost nahrává nezodpovědným matkám. Navíc jde většinou o matky, které rodí tajně doma. Námitky se ozvaly z EU, potom si přisadilo OSN, které spojilo velký počet dětí v našich ústavech právě s existencí babyboxů. Děti se ovšem do ústavů dostávají často díky přehnané iniciativě státních úředníků. A opět se jako argument objevila Úmluva o právech dítěte, především právo dítěte znát vlastní identitu. Ale nejdůležitější přece vždycky bylo, je a bude právo na život.

 

 

Antigona - hlas svědomí proti hlasu moci

"Nemůže být na světě mír, dokud budou matky zabíjet své děti," to jsou slova Matky Terezy z Kalkaty. Těžko s nimi nesouhlasit. V jejím Domě sestry také přijímaly odložené děti a staraly se o ně, protože věděly, že kdokoli „zachrání jednoho maličkého, jakoby celý svět zachránil.“ Mýty a pohádkyjim dávají za pravdu. Ať jsou problémy s odloženými dětmi sebevětší, většinou se společnosti a potažmo celému lidstvu tahle investice vrátí.

Ostatně i nejznámější řecký hrdina „z babyboxu“, král Oidipus, který se z neznalosti „vlastní identity“ dopustil otcovraždy a incestu, byl lidstvu nakonec užitečný. Bez něho bychom neměli Antigonu, symbol mravní síly a čistoty, který už dva a půl tisíce let hájí hlas svědomí proti hlasu moci.

Námitky a argumenty proti babyboxům přicházejí především z řad odborníků a úředníků, přesvědčených, že stát a síť sociálních pracovnic mohou předejít nejhorším situacím. Kdo ovšem v poslední době sledoval případy dětí týraných či zavražděných vlastními rodiči, smí oprávněně pochybovat o způsobilosti některých sociálních pracovnic krizové situace rozpoznat a řešit. Úřady často zbytečně zasahují u rodin, které se jim zdají abnormální. Ke skutečně problémovým rodičům se mnohdy nedostanou nebo varovné příznaky přehlédnou.

Naštěstí mají babyboxy i mnoho příznivců. Důkazem toho je rozsáhlá mediální kampaň, která se zvedla na jejich obranu, i dopis třiceti europoslanců z několika evropských zemí, který jeho autoři v srpnu zaslali Výboru pro práva dítěte OSN.

Na závěr snad jen slova jistého pana profesora, dlouholetého primáře Gyn-por. kliniky VFN:

„Nikdo si neumí představit, do jak absurdních situací se matky nechtěných dětí mohou dostat, jaké zkratové pochody se jim honí hlavou. Ale věřím, že pokud některé z nich vědí o možnosti anonymně odložit dítě, jejich novorozencům to může zachránit život. A to je nejdůležitější. Zachránit těm dětem život. Snazší je ovšem nedělat vůbec nic.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | pondělí 17.10.2011 18:43 | karma článku: 24,19 | přečteno: 1199x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Ještě o Markétce, Laře a Taťjaně...

Malý dodatek k velké aféře. Literatura je můj domov, literární postavy moji bratři a mé sestry. Píšu o tom mnoho let.

25.4.2024 v 12:50 | Karma: 12,78 | Přečteno: 310x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 34,07 | Přečteno: 1277x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,13 | Přečteno: 893x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 18,10 | Přečteno: 481x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,84 | Přečteno: 563x
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,49
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz