Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PPP - Příběh Terezy, která potřebovala "otočit" mozek

Roste počet nedonošených dětí. Zatímco v roce 2000 jich bylo asi 5%, nyní se číslo pohybuje kolem 8-10%. Odborníci a média tvrdí, že za to mohou IVF oplodnění (respektive vícečená těhotenství) a vyšší věk matek. Ale předčasný porod, který je hlavním viníkem, může postihnout kteroukoli budoucí maminku.

Varování: články PPP (Proti předčasným porodům) jsou určené pro budoucí maminky - muži čtou na vlastní nebezpečí!

Píše se o domácích porodech, píše se o IVF oplodnění, píše se o nedonošených dětech a inkubátorech, ale riziková těhotenství a předčasné porody jsou stále někde v pozadí. Takové porodnické popelky. Přitom platí jednoduchá rovnice- čím méně předčasných porodů, tím méně nedonošených dětí.

Asi měsíc sbírám informace a píšu o PP článek. Než vyjde, udělám si takovou malou kampaň a pověsím starší články. Svou kampaň jsem nazvala PPP - Proti předčasným porodům. A prosím muže, aby buď nečetli nebo posuzovali shovívavě. Jedná se o závažný problém, který se jich ovšem netýká.

Příběh Terezy, která potřebovala „otočit mozek“.

Tento příběh je staršího data, začal ještě před listopadem 1989. Jeho hrdinka Tereza zažila první předčasný porod na hranici potratu (ve 26. týdnu těhotenství) ve dvaadvaceti letech. Dítě žilo několik dní a Tereza se dlouho vzpamatovávala. Po pěti letech znovu otěhotněla. Byla vystrašená, nevěřila si, hned v začátku těhotenství přesvědčila lékaře, aby jí udělali serkláž (steh na děložním čípku), přestože potíže neočekávali. V 18. týdnu ležela Tereza na oddělení rizikových těhotenství znovu s diagnózou hrozící předčasný porod a zůstala tam až do 37. Téměř pět měsíců.

„Nejhorší je to věčné přemýšlení. Donosím to, nedonosím… Ležíte v posteli, nemůžete nic dělat, jen číst, učit se, koukat na televizi. Přitom hlídáte, jestli vám pravidelně netvrdne břicho, jestli si nemáte říct o magnéziovou injekci, jestli necítíte tlak v podbřišku. Lékaři vás nabádají, že máte být v pohodě, že stres škodí, ale jak to udělat, to vám většinou neporadí“.

Tereza ležela na špalcích, patnáct centimetrů vysokých podstavcích, které se dávají pod nohy postele. Visela v ní jako netopýr. „Mohla jsem jen na záchod a jednou denně k telefonu. Prvních čtrnáct dní jsem probrečela, ale pak se to nějak zlomilo, zvykla jsem si na řád, na oddělení, kde panovala příjemná atmosféra (žádné ranní buzení, spaly jsme až do snídaně), na vlídný personál. Ale především jsem začala bezmezně věřit lékaři, který byl v té době šéfem oddělení. Vlastně jsem měla při té smůle veliké štěstí, potkala jsem doktora, který mě zvládl a přesvědčil, že to zvládnu já. Jednoduše mi „otočil mozek“. Jáchym se nakonec narodil v jednačtyřicátém týdnu těhotenství, zdravý, veselý, donošený.“

Při třetím těhotenství se historie zase opakovala, opět se začal zkracovat čípek a objevovaly se předčasné stahy, ale Tereza si více věřila. A lékař, který jí pomohl donosit druhé dítě, svou pacientku lépe znal. Do jedenatřicátého týdne vydržela Tereza doma, pak se začal rozebíhat předčasný porod. Tereza dostala partusuisten a kortikoidy, které měly podpořit plíce novorozence, diagnostikovali jí těhotenskou cukrovku a počínající preeklempsii. Vydržela ještě šest týdnů, rodila v sedmatřicátém. Dodnes je přesvědčená, že nebýt pravidelných návštěv jejího lékaře, který jí zpočátku pro jistotu chodil „otáčet mozek“ každý den, narodila by se Kristýnka jistě mnohem dříve.

Terezin příběh je především příběhem o lidském přístupu a důvěře, hodnotách, které mají zásadní a uzdravující moc a žádné léky je nenahradí.   

Co je předčasný porod

Dříve každý porod od 28. týdne těhotenství do týdne 37. Nyní už lékaři zachraňují i velmi nezralé nedonošence, hranice potratu se tedy snížila a za předčasný porod se počítají porody od 24. do 37. týdne těhotenství.

Tato diagnóza se většinou objevuje až ve druhém trimestru, často je podchycena právě kvůli již prodělanému předčasnému porodu či pozdnímu potratu nebo jiným obtížím v těhotenství. Pokud lékaři tento problém zachytí, většinou posílají těhotnou do tzv. perinatologických center, která poskytují specializovanou péči matce i nedonošeným dětem.

Nejčastější příčiny předčasných porodů:

Infekce , inkompetence (nedostatečnost) děložního hrdla spojená s předčasnými stahy, anomálie a deformace dělohy, interní a imunologické problémy, vícečetné těhotenství, pozdější věk matky, sociální problémy, kouření, drogy, alkohol, zvýšená tělesná námaha a stres

Projevy předčasného porodu – kdy jet do nemocnice:

Pokud vás lékaři upozorní, že se u vás objevil některý z rizikových faktorů a že by vám mohl hrozit předčasný porod, snažte se příliš nepozorovat.

Při určitých obtížích byste ovšem měli okamžitě kontaktovat lékaře, respektive odjet do porodnice (v nízkých týdnech raději rovnou do perinatologického centra):

Pokud máte časté a pravidelné předčasné kontrakce („tvrdnutí břicha“) V normě je dvanáct kontrakcí za den. Pokud břicho ztvrdne čtyřikrát za hodinu, jeďte do porodnice. Pokud ztvrdne čtyřikrát za 30 minut, může začínat předčasný porod.

Cítíte-li nezvyklé zádové či křížové bolesti, tlak v pánvi, bolesti, které vystřelují do stehen či do třísel - Objeví-li se krvácení, krvavý či vodnatý výtok (tady může jít o infekci) - Odteče-li plodová voda

Jak se předčasný porod „léčí“, tedy zastavuje:

Lékař nejdříve provede vyšetření, udělá stěry a odběry a vyhodnotí stupeň rizika a všechny okolnosti.

Klid na lůžku - v určitých případech vás mohou několik dní nechat na porodním sále pod „zostřeným dozorem“. Někdy je dále nutná hospitalizace, jindy stačí domácí péče.

Léky – lékaři vám pravděpodobně podají tokolytika (hlavně magnesium) na zklidnění děložní činnosti, antibiotika na přeléčení infekce, případně kortikosteroidy kvůli dozrávání plic novorozence.

 

Psáno pro Betynku

Příště o cestách do nemocnice a perinatologických centrech

 

 

 

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | čtvrtek 14.2.2013 20:15 | karma článku: 15,53 | přečteno: 1235x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Ještě o Markétce, Laře a Taťjaně...

Malý dodatek k velké aféře. Literatura je můj domov, literární postavy moji bratři a mé sestry. Píšu o tom mnoho let.

25.4.2024 v 12:50 | Karma: 12,75 | Přečteno: 299x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 34,07 | Přečteno: 1277x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,13 | Přečteno: 893x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 18,10 | Přečteno: 481x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,84 | Přečteno: 563x
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,49
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz