Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PPP - Noční cesta do neznáma

Jeden z nejhorších okamžiků v životě těhotné ženy je noční jízda do porodnice v nízkých týdnech těhotenství. Pokud se ovšem objeví pravidelné předčasné stahy, krvácení či silná bolest v podbřišku, nic jiného nezbývá. Co dělat, kam jet? Volat sanitu či se do porodnice dopravit po vlastní ose?

Varování: články PPP (Proti předčasným porodům) jsou určené pro budoucí maminky - muži čtou na vlastní nebezpečí!

Julie čekala třetí dítě. První dvě těhotenství proběhla klidně, stejně jako porody v okresní nemocnici. Třetí těhotenství už tak bezproblémové nebylo, obvodní gynekolog  doporuči klidový režim a upozornil na určitá rizika, ale Julie si žádné starosti nepřipouštěla. Až do sedmadvacátého týdne.

Pár dní jí nebylo dobře, cítila tlak v podbřišku a břicho jí občas nepříjemně ztvrdlo, ale to už zažila při předchozích graviditách. Když se v noci ohlásily pravidelné stahy po deseti minutách, Julie pochopila, že musí jet do nemocnice.   

Vyděšený manžel odmítl řídit a zavolal na dispečink záchranné služby. Sanitka přijela brzy, s ní mladý chirurg, který se s dispečerkami dohodl na cestě do okresní nemocnice. Cesta sanitou byla nepříjemná a stahy stále četnější, proto se Julii velmi ulevilo, když dorazili na místo. Službu měl její známý lékař a Julii se ulevilo podruhé. Ale  lékař ji neposlal na oddělení, jak předpokládala. Vytočil číslo krajské nemocnice a pak Julii vysvětlil, že se u ní rozbíhá porod a že místní novorozenecké oddělení je schopno postarat se o předčasně narozené děti až od 33. týdne. Vzápětí ji znovu posadili do sanitky, která se s ní vydala na další, tentokrát sedmdesát kilometrů dlouhou noční pouť. Někde v půli cesty mezi okresní nemocnicí a perinatologickým centrem, do kterého ji vezli, leželo Juliino bydliště…

Co je to perinatologické centrum

Než se vrátíme k Juliinu příběhu, povězme si, co to jsou perinatologická centra a k čemu slouží. Máme jich v republice 12, jsou zřizována při fakultních a krajských nemocnicích a mají nadstandardní přístrojové vybavení i speciální lékařské týmy. Dokáží v nich zachránit novorozence nejnižších váhových kategorií (koncentrují se zde porody od 22. týdne do 32. týdne těhotenství a ročně se tu narodí většina dětí s porodní váhou pod 1500 g). Současně poskytují centra nejvyšší možnou péči ženám s těmi nejzávažnějšími komplikacemi v těhotenství (hrozící předčasný porod, preeklampsie, těžké zánětlivé stavy a stavy spojené s poruchami srážení krve) i těm, které byly již před otěhotněním vážněji nemocné ( kardiačky, diabetičky atd.) Na perinatologická centra navazují tzv. intermediární centra, která jsou schopna postarat se o novorozence od 33. do 36. týdne těhotenství. Od 36. týdne může žena bezpečně rodit v místě svého bydliště1

Co se děje v centru

Do perinatologického centra se podařilo včas převézt i naši hypotetickou Julii. Její příběh může mít několik možných konců. Miminko se narodilo hned po převozu do centra a okamžitě se ho ujal speciální tým novorozenecké JIP. Porod se podařilo na několik dní zastavit a neonatologové měli možnost připravit nezralého novorozence na změnu prostředí ještě v těle matky. Porod se podařilo zastavit na několik týdnů a Julie porodila donošené dítě téměř v termínu. Po té noční stokilometrové projížďce to považovala téměř za zázrak.

Centrum nebo okresní nemocnice

Kam tedy jet v případě, že se objeví nějaké potíže a žena ještě nepřekročila 32. týden těhotenství? Kdo o tom rozhoduje? Jízda přímo do centra, jež může být od místa bydliště vzdálené stejně jako okresní nemocnice, těhotné ušetří jedno vyšetření a dvě třetiny cesty. Při rozbíhajícím se předčasném porodu to není zanedbatelné.

Položila jsem tuto otázku mnoha lékařům, vesměs vedoucím perinatologických center. Odpovídali všichni podobně: Zavolat záchranku, lékař zváží situaci, pravděpodobně odveze do nejbližší porodnice. Odtud potom v případě rozebíhajícího se předčasného porodu pošlou rodičku do perinatologického centra, přijede pro ni tým odborníků. Tečka.

Tento systém je jistě dobře propracovaný. Pokud je těhotenství fyziologické a ošetřující lékař u ženy nepředpokládá žádné závažnější komplikace, bylo by jistě zbytečné, aby se s každým píchnutím hnala do perinatologického centra. 

Naše Julie ovšem měla těhotenství rizikové. A tady se naskýtá otázka, zda nebylo žádoucí předem ji upozornit, aby v případě jakýchkoliv vážnějších komplikací, což pravidelné stahy nepochybně jsou, jela rovnou do perinatologického centra. A kdo by ji na to měl upozornit? Pravděpodobně obvodní gynekolog. A tady je odpověď lékaře, kterému věřím:

 „Pokud má žena ohrožené těhotenství, měl by ji její obvodní gynekolog v nějakém klidovém období jemně nasměrovat na nejbližší perinatologické centrum, případně ji tam i poslat na vyšetření, aby převoz do nemocnice potom nemusela řešit sama, v noci a ve zmatku. Systém je vytvořený centrálně, ale v konkrétních situacích je zapotřebí postupovat individuálně. Zase je to o lidech.“  

Rady na závěr

Tato zkušenost se týká jen malého procenta těhotných. Ale pokud přeci jen máte nějaké pochybnosti, pokud vás váš gynekolog upozornil na jistá rizika a vaše těhotenství ještě nepřekročilo hranici 32. týdne, zeptejte se ho, kam máte v případě jakýchkoliv komplikací jet, a zjistěte si adresu nejbližšího  perinatologického, případně intermediárního centra. Taky ho požádejte o telefon, abyste se mohla v krizové situaci poradit s odborníkem, který vás dobře zná. Prozíravost je jedna z nejstarších lidských ctností a většinou se vyplácí.  

Seznam perinatologických center:

Praha - ( VFN U Apolináře, FN Motol, ÚPMD Podolí)

FN Brno  - Porodnice na Obilním trhu

FN Ústí nad Labem

FN Hradec Králové

FN Most

FN Ostrava Poruba

FN Olomouc

Baťova nemocnice Zlín

NsP České Budějovice

FN Plzeň

 

Psáno pro Betynku - rok 200O (tehdy se rodilo asi 5 % nedonošených dětí, nyní se číslo šplhá k 10 %)

Souvisí: PPP-Pribeh-Terezy-ktera-potrebovala-otocit-mozek (předešlý blog)

Autor: Veronika Valíková Šubová | pátek 15.2.2013 11:59 | karma článku: 15,04 | přečteno: 726x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Ještě o Markétce, Laře a Taťjaně...

Malý dodatek k velké aféře. Literatura je můj domov, literární postavy moji bratři a mé sestry. Píšu o tom mnoho let.

25.4.2024 v 12:50 | Karma: 0 | Přečteno: 44x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 33,95 | Přečteno: 1260x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,13 | Přečteno: 889x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 17,87 | Přečteno: 480x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,63 | Přečteno: 562x
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 461
  • Celková karma 24,75
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz