Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naštvat několika větami všechny demonstranty z Národní-slušný výkon

Tak se mu to konečně povedlo. Pan prezident Zeman mě vytočil. A vážně je to mistrovský kousek, až dosud ve mně měl  - řekněme -  nikoli nepřítele. Nerada se přidávám k davu, když křičí: "Kamenuj."  Ale každý máme své slabůstky a 17. listopad k těm mým zkrátka patří. 

Cituji ze servru lidovky.cz: „Prosím vás, každý, kdo někdy chodil na protistátní demonstrace, ví, že ho občas majzli obuškem. A to ještě ti dědci z lidových milicí, když dostali povel ‚obušky k nasazení připravit‘, tak si je dali takhle na prsa a rozběhli se a my jsme jim utekli,“ řekl Zeman. „Přátelé, nebyla to žádná krvavá řež, nebyl to žádný nestandardní masakr, byla to jedna z ‚x‘ demonstrací,“ uvedl.

(http://www.lidovky.cz/revoluci-vyvolala-zprava-o-smrti-studenta-ne-snb-rekl-zeman-pld-/zpravy-domov.aspx?c=A141115_154449_ln_domov_ele)

 

Dovolím si panu prezidentovi oponovat v několika bodech:

1. 17. listopad nebyla jedna z "x" demonstrací. Možná to nebyl nestandardní masakr v celosvětovém měřítku, ale díváme-li se na tuto akci prizmatem roku 1988 a 1989, výjimečná byla. Z několika důvodů:

a, byla to povolená demonstrace. Proto se sešlo tolik lidí. Přišli jak ti, kteří by se na nepovolenou demonstraci báli, tak ti, kteří chodili na protivládní demonstrace pravidelně.

b, průvod, který se po zastávce na Vyšehradě vydal do centra, s sebou na nábřeží strhl mnoho dalších lidí, kteří se nadšeně přidávali. Můžeme polemizovat, zda šel dav z Vyšehradu zcela spontánně, já sama jsem tam zazanamenala jisté navigátory, kteří nás posílali dál - po nábřeží už se ovšem dav valil naprosto živelně.

c, další výjimečnost a zrádnost této demonstrace tkvěla v jejím načasování. Byli jsme přesvědčeni, že na Den studentů se nám nic stát nemůže. Proto také mnozí z nás do poslení chvíle neutekli a setrvali v kotli na Národní. Teprve když nás začali stlačovat, pochopili jsme, že je zle - a už nebylo jak a kam utéct.

Můžeme se samozřejmě bavit o tom, zda je horší rána obuchem či zásah vodním dělem v mrazech (Palachův týden v lednu 1989). Asi záleží na tom, kam ten obuch dopadne.

2. "Dědek z lidových milicí" zrovna mě v Mikulandské pod ruku nedostal. Byl to vysoký pětačtyřicátník s knírem´a červeným baretem. Poměrně fešák, kdybych ho potkala někde jinde. Nejdřív majznul Davida, který se mi rozplácl pod nohy, a když jsem se krasavci koukla do očí, vzal mě přes ledvinu. Podlitina byla viditelná tři neděle.

Měla jsem ovšem štěstí. Na týdenním pobytu v Mariánkách, kam byli vysláni zranění studenti, jsem se cítila téměř nepatřičně a velmi zdravě. Proto doufám, že se ten Bojarův seznam objeví - kopance do hlav i do břich a rány obuškem zavinily otřesy mozku či epilepsii, pohmožděniny břicha, poranění páteře. Možná to nebyl masakr v čínském či indickém stylu, ale určitě to byl slušný a místy i krvavý nářez.

3.  Pan prezident prý na Národní byl. Pokud tam setrval až do konce, měl by vědět, že ten známý "kotel" byl zcela zaplněný, že v určitých místech nikdo nevěděl, co se děje před ním a za ním, a že od určité chvíle nebylo možné odejít, protože dav byl stlačován. Na našem místě jsme vlastně měli jen sluchové informace - hesla demonstrantů, písně, štěkot psů a nakonec křik.

4. Můžeme se bavit o tom, zda by se Pražané zvedli od televizí a svých koníčků, kdyby se doslechli jen o demonstraci a zprávy nebyly opepřeny údajnou smrtí Martina Šmída. Možná nezvedli. Možná by jejich potrhané a pomlácené děti, které se toho večera vracely domů lehce v šoku, nestačily na vyvolání takové vlny odporu. V tom s panem prezidentem souhlasím - zpráva o tom, že na Národní "někdo umřel", situaci značně vyostřila.

Ale historie nezná žádná kdyby, říkávali nám naši docenti a profesoři. Ti samí docenti a profesoři, kteří ještě v pondělí 20. 11. 1989 v narvané aule naší fakulty tvrdili, že tohle revoluce není a že dělníci s námi nepůjdou.

Možná podcenili svatou Anežku. Nebo Gorbyho "neaktivitu" ve střední Evropě.. Nebo studenty a herce, kteří nadšeně jezdili na venkov a všude roznášeli radostnou zvěst, protože noviny nic moc nepsaly a televize i rádio ještě několik dní škytaly, chrchlaly a dusily se informacemi z ÚV KSČ.

Považovat za "start" listopadových událostí právě jen Uhlovu mystifikaci, tedy zprávu o údajné smrti Martina Šmída, je poměrně dost pragmatické, trochu nevděčné  - a velmi krátkozraké. 

Ještě jednou přeji všem krásný 17. listopad. I panu prezidentovi.

 

PS: Mailem se mi přihlásil ten "navigátor" ze zdi na Vyšehradě a prozradil i jméno kamaráda. Pobavilo mě to, estébáci to opravdu nebyli. Mozaika po pětadvaceti letech doplněna.

 

Související články: (zobr) (zobr) (zobr)

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | neděle 16.11.2014 9:37 | karma článku: 37,27 | přečteno: 4031x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 33,48 | Přečteno: 1186x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,13 | Přečteno: 888x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 17,87 | Přečteno: 478x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,63 | Přečteno: 559x

Veronika Valíková Šubová

Markétka letí

Markétka otevřela mobil a pročítala jména, která se rojila pod Krčílkovými pamflety. Opakovala se s železnou pravidelností. Ti lidé přicházeli, aby si kopli do jejího Mistra. Měli z toho zvláštní, zvrácené potěšení.

2.4.2024 v 13:17 | Karma: 29,76 | Přečteno: 1112x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

  • Počet článků 460
  • Celková karma 26,63
  • Průměrná čtenost 1711x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz