17. listopad, naše nová vládní krize a revoluční džinové

17. 11. 2018 10:17:38
K 17. listopadu si píšu článek téměř každý rok. Ráda na tu dobu vzpomínám, ráda o ní vyprávím studentům. Oba 17. listopady byly střetem svobody a dvou mocných totalit - nacismu a komunismu. Demokracie je systém velmi zranitelný...

Když večer 17. listopadu 1989 došel průvod s transparenty na Národní třídu, do poslední chvíle jsme nevěřili, že policie zasáhne – vždyť podle kalendáře měli studenti oficiální svátek. A když potom začali štěkat psi a dopadat obušky, netušili jsme, jak se k tomu postaví naši rodiče a veřejnost. Události následovaly rychle a nekompromisně – společnost byla sjednocená, věděla, co už dál nechce snášet. Právě ten pocit jednoty, který provázel všechny demonstrace v průběhu listopadu i prosince 1989, přispěl k rychlému a bezbolestnému pádu režimu, který byl od počátku nedemokratický a dospěl k vlastnímu rozpadu.

Sjednocená společnost nebo alespoň společnost, jejíž viditelná většina měla stejné priority, byla logickým důsledkem čtyřicetileté ideologické masáže, které v závěru nevěřili už ani její propagátoři. Něžná sametová okouzlila celý svět, stáli jsme na počátku nové budoucnosti a znovu, jako už tolikrát, věřili v lepší zítřky. Ošidná víra, pozitivní období.

Devětadvacet let po pádu komunismu tu máme společnost názorově velmi rozdělenou. Je to přirozená daň za demokracii. Názorová pluralita a konfrontace zdravému organismu prospívají, každý by měl mít právo myslet a říkat si, co chce, patent na pravdu nemá žádný z nás. Pokud se však společnost štěpí na dva nesmiřitelné tábory, její zdraví může být ohroženo prakticky čímkoli.

Blíží se každoroční oslavy 17. listopadu, svátku demokracie a svobody. Jistě budou poznamenány vládní krizí, která přišla nečekaně a jejíž vyústění nelze předvídat. Chci věřit, že se v takové situaci budou lídři stran chovat příčetně a nepřenesou kauzu premiérova syna, která musí být řádně prošetřena, do ulic měst. Načasování i problém tomu přímo vybízejí – vždyť 17. listopad byl i o vztahu rodičů a dětí. A emoce, které před lety rozhýbaly sametové, mohou i dnes působit pozitivně, ale mohou být také nepříjemně zneužity.

Naše společnost není názorově jednotná jako v roce 1989, kdy se papaláši po čtyřiceti letech sami vzdali volantu dějin a nevolený parlament zvolil prezidentem Václava Havla. Pokus iniciovat novou „sametovou“ se může zvrhnout v nesametový a velmi nepříjemný mejdan. Máme demokracii a ústavní mechanismy na řešení krizí - revoluční džinové všech barev nechť zůstanou 17. listopadu spát.

Psáno pro MF DNES, 16. 11. 2018

  • NEVERMORE
  • https://valikova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=303902
Autor: Veronika Valíková Šubová | sobota 17.11.2018 10:17 | karma článku: 22.66 | přečteno: 600x

Další články blogera

Veronika Valíková Šubová

Blogu by slušela nová forma i transparentnější pravidla

Blog čeká inovace. Nic proti, změna je život. Ale pod informačním blogem adminů se objevila mohutná diskuse, kterou jsem, přiznávám, zčásti iniciovala já. Domnívám se, že "inovace" by se měla dotknout i celkového fungování blogu.

27.3.2024 v 12:19 | Karma článku: 16.13 | Přečteno: 393 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Maminka, rozhodčí a naše vláda mají vždycky pravdu!

Při sledování poslední mimořádné schůze Sněmovny mi došlo, proč je ve vládě tolik učitelů. Ministrů je totiž na vládnutí škoda! Proč řešit inflaci, rozzlobené zemědělce, peníze do školství či distribuci léků, ...

26.3.2024 v 17:21 | Karma článku: 34.49 | Přečteno: 886 |

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Veronika Valíková Šubová

Proč všichni mluví o válce... (plzeňský koncert Jarka Nohavici)

V pondělí 18. 3. jsme vyrazili na koncert Jarka Nohavici do Plzně, což jistě nikoho nepřekvapí. Možná jsem tak podvědomě chtěla zamáznout dávný smutek z Porty v roce 1985, na které Nohavica hrát nesměl.

20.3.2024 v 12:29 | Karma článku: 41.97 | Přečteno: 2165 |

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 8.17 | Přečteno: 118 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 563 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 461 Celková karma 28.29 Průměrná čtenost 1667

Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...