Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvě jubilea královny detektivek

Detektivky bývají podceňované, ale psaly a píšou je i velké osobnosti světové literatury. Končící rok byl hned dvakrát kulatý pro první dámu tohoto žánru. A mimochodem, jak dobře znáte Velké detektivy a jejich natvrdlé pomocníky?

V roce 1921 vyšla jedné mladé britské spisovatelce první kniha, Záhada na zámku Styles. O padesát let později jí Alžběta II. udělila Řád britského impéria. Mezitím spisovatelka porodila dceru, rozvedla se, znovu vdala za archeologa Maxe Mallowana, napsala desítky příběhů a stala se nejčtenější autorkou světa. V počtu prodaných knih ji předstihl jen William Shakespeare.

Autorka, jejíž knihy čteme celé století, je samozřejmě Agatha Christie, královna britské detektivní školy, vyznačující se několika typickými znaky: omezeným počtem pachatelů spojených s určitým místem, promyšlenou zápletkou a psychologickou propracovaností postav.  

Klasická detektivka má ustálená pravidla, která shrnul katolický kněz a spisovatel R. A. Knox (pachatel se objevuje zkraje příběhu; vypravěč a detektiv není vrah; nadpřirozené faktory jsou vyloučeny; detektiv nesmí zatajit stopu; duchem chudý přítel detektivův nesmí zatajit myšlenky…), autoři včetně Christie je občas rádi porušují.

Poznáte Velké detektivy a jejich pomocníky?

Je nalezeno tělo staršího muže či dámy (ačkoli moderní autoři obětují i mladší ročníky) a na scéně se objevuje Velký detektiv. Dříve se výrazně odlišoval od obyčejných smrtelníků, jeho genialitu vyvažovalo asociální chování či nějaká forma podivínství. Dnes je to často renomovaný kriminalista, který se naučil fungovat v systému. I „duchem chudí“ pomocníci prošli jistou emancipací. Přečtěte si charakteristiky deseti detektivů a zkuste je pojmenovat:

1. Mírný asociál, chemik, znalec kriminalistiky, hráč na housle a příležitostný narkoman. Co se vztahu k ženám týče, zaujala ho jediná – Irena Adlerová. 

2. Marnivý malý muž, má rád pohodlí i dobré jídlo. Je soucitný, ale v případě vrahů nesmlouvavý. Výjimku učiní v Orient expresu.

3. Vážený soudce, jehož kariéra stoupá. Řeší vždy tři případy, má tři ženy, jednoho rádce a tři pomocníky. Případ čínského hřebíku mu přinese morální dilema.

4. Váží sedminu tuny, miluje jídlo, pivo, knihy a orchideje, ze svého domu vychází zřídka a jeho auto smí řídit pouze jeho pomocník. Pěkné ženy si v kanceláři vždy posadí tak, aby jim viděl na nohy.

5. Mladý bonviván, miluje ženy, jezdí veteránem, má dva přímé podřízené a v komunistickém Československu pronáší větu: „To ví jen Bůh a svatý Václav.“

6. Starší, dvakrát rozvedený pražský odborník na vraždy. Také má dva spolupracovníky a také jezdí veteránem, o kterého obsedantně pečuje. Bydlí na statku, rád rybaří a snaží se vyhnout další svatbě.

7. Starší slečna, stále zahalená do pastelové vlny. Má nespočet synovců, neteří a přítelkyň, které navštěvuje. Kdekoli se vyskytne, objeví se vražda. Nemá stálého pomocníka.

8. Cynický ironik a mírný alkoholik, trochu pistolník a trochu rytíř, čest si zachová i mezi lotry. Ideální role pro Humpreyho Bogarta, kterému v jedné filmové adaptaci sekunduje Lauren Bacallová.

9. Asociální hackerka se znaky geniality, která je neustále na štíru se zákonem. Jejím spojencem je novinář a příležitostný detektiv.

10. Brilantní policista, sólový hráč, občasný alkoholik, občas střídá ženy a občas je věrný. Má neustále konflikty s nadřízenými. Ti ho však většinou podrží, neb je jedinečný.

Poznali jste detektivy? Znáte jejich pomocníky? Odpovědi najdete pod textem i se jmény autorů, ale nejdřív si trochu procvičte mozkové buňky.

.......................................................................................................................

Agatha Christie vdechla život několika detektivům. Ale napsala i několik detektivek bez Velkých detektivů – a paradoxně patří k jejím nejlepším a nejzralejším. A nakonec přijde smrt, Nultá hodina, Zkouška neviny, Cyankáli v šampaňském, Hadí hnízdo či Nekonečná noc jsou postavené na rodinných vztazích. Sourozeneckou rivalitu, konflikty rodičů a dětí i manželské spory umí Christie podat syrově, bez idealizace, a přitom čtenářům ponechat víru v dobré stránky lidské povahy.   

Královna je jen jedna, ale dobrých detektivek mnoho. A k některým se vracíme celý život. Snad vám tenhle článek pomůže obnovit stará přátelství a najít nová. Stačí otevřít knihu či čtečku a čekat na první vraždu.

 

Řešení kvizu:

 1. Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes a John Watson; 2. Agatha Christie - Hercule Poirot a kapitán Hastings; 3 Robert van Gulik -  Soudce TI Žen- ťie ; CHUNG Liang,  MA Žao, ŤIAO Taj a TAO Kan; 4. Rex Stout -  Nero Wolfe a Archie Goodwin; 5. Václav Erben - Kapitán Michal Exner, poručíci Vlček a Beránek; 6. Michaela Klevisová - Josef Bergman, Sylvie Sedláková a Adam Daneš; 7. Agatha Christie – Slečna Marplová; 8. Raymond Chandler – Phil Marlowe; 9. Stieg Larsson – Lisbeth Salanderová a Mikael Blomkvist; 10. Jo Nesbo – Harry Hole.

 

Psáno pro MF Dnes 18. 12. 2021, výrazně kráceno.

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | úterý 28.12.2021 13:54 | karma článku: 17,68 | přečteno: 387x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Ještě slůvko o Markétce, Laře a Taťjaně...

Malý dodatek k velké aféře. Literatura je můj domov, literární postavy moji bratři a mé sestry. Píšu o tom mnoho let.

25.4.2024 v 12:50 | Karma: 17,32 | Přečteno: 554x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 34,23 | Přečteno: 1305x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,13 | Přečteno: 894x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 18,10 | Přečteno: 481x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,84 | Přečteno: 565x
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,64
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz