Dejte si placku na čelo, plantážníci!

6. 07. 2022 22:14:51
6. 7. 1907 se narodil Jaroslav Foglar, skautský vůdce a spisovatel, bez něhož by naše dětství vypadalo jinak. Z jeho práce dodnes čerpají učitelé, oddíloví vedoucí i mnozí rodiče.

A odsuzujeme tady Jarku Metelku za urážky Černých jezdců k dvaceti ranám tenisovým míčem, když neodprosí!... Jindra Hojerů nás musí zachránit... Ten Mirek Dušínů ale krásně běží!... To je nečestné a nesportovní!... Děkujeme, Vlasto! Budeme si říkat Rychlé šípy, na památku Mirkova běhu...Vy tři tam dole, kamarád vám běží odemknout vrata!... Mně říkejte Červenáček...Já jsem Rychlonožka, pomohu vám vyhrávat závody!“

A máme je pohromadě! Hoši Rychlých šípů právě založili klub, chtějí si zařídit klubovnu a my se těšíme na všechna jejich dobrodružství. Tak schválně, jak dobře si je pamatujete...

Co provedou členové klubu s prvními výdělkem? (Dají ho uprchlíkům ze Sudet, protože seriál Rychlé šípy začal vycházet 17. 12. 1938 – Foglar se snažil propagovat zakládání čtenářských klubů, které měly v popisu práce i zušlechťování mravů.)

Kdy se Rychlé šípy smíří s Černými jezdci? (Když společně hasí truhlářskou dílnu u jejich klubovny).

Kdo vyleze na skálu a nemůže dolů? (Červenáček)

Koho uštkne zmije? (Zase Červenáčka; on často neodhadne své možnosti a potom je odkázaný na přátele).

Kdo má divoké sny a zachraňuje s Old Shatterhandem Vinnetoua (Rychlonožka; tropí veselé kousky nejen ve snu).

Kdo se napije na třešně a šeredně to odskáče? (Jindra Hojer.)

Kdo byl Maxmilián Dráb? (Muž, který spáchal sebevraždu, protože omylem spálil Modrého mauricia).

Kdo je Tonda Pírko? (Sirotek, kterému Rychlé šípy pomáhají; Mirkův tatínek mu obstará místo v domově, kde bují šikana; hoši ji odhalí a dosvědčí).

Který z členu Bratrstva kočičí pracky je nejodpornější? (Dlouhé Bidlo, Štětináč i Bohouš jsou odporní každý jinak.)

Jak se jmenují oba psi Rychlých šípů? (Bublina, zahyne ve Stínadlech; nahradí ho Kuliferda.)

Komiksové Rychlé šípy a foglarovky patří k dětství mé generace stejně neodmyslitelně jako mayovky a verneovky. Ta parta slušňáků nás učila, co znamená slovo přátelství či morálka i jak přežít v nepředvídatelných situacích. Mnozí jsme brzy sáhli i po stínadelských ságách. Nosili jsme žluté špendlíky, hltali deník Jana Tleskače a báli se tajemného Em, učili se vyndavat ježka z klece a hledali v uličkách staré Prahy tajemné plácky a náměstí, kde se mohli rojit Vontové či prohánět Širokko. Když Mirek s Jarkou podezírali Červenáčka, že zradil klub, a Červenáček tiše trpěl, trpěli jsme s ním. A když Mirek ve Stínadlech spadl ze žebříku na dlažbu a chvíli to vypadalo, že je mrtvý, báli jsme se o něj jako o člena rodiny. S Rychlými šípy bylo i dětství v normalizační břečce zábavné, barevné a slibující nečekaná dobrodružství.

Pod junáckou vlajkou

Jaroslav Foglar v dětství do skauta dlouho nechodil, oficiálně do něj vstoupil až v sedmnácti letech, přesto se brzy poté stal rádcem a posléze vedoucím legendární pražské Dvojky, v jejímž čele stál šedesát let. První kniha, Přístav volá, mu vyšla v roce 1934. Dlouho pracoval jako úředník, externě spolupracoval s časopisem Mladý (původně Malý) hlasatel, jehož vznik inicioval, v prosinci 1938 se stal jeho redaktorem. Kvůli propagaci čtenářských klubů začal na zadní straně časopisu vycházet komiksový seriál Rychlé šípy, který brzy získal popularitu. A přestože se jeho protagonisté nevyhnuli jisté drobné „spolupráci“ (za protektorátu Mirek Dušín provázel lekcemi němčiny; za komunismu byli hoši posláni na stavbu mládeže), stejně jako samotný autor, kterého dokonce StB skřípla (můžeme se jen domýšlet, jaký hnus na něj vybalili) a na čas donutila k neškodnému donášení, oba totalitní režimy nakonec seriál zakázaly.

Naše generace se k barevným komiksovým sešitům i dalším Foglarovým knihám dostala díky vydáním z let 1967 – 71, která nám pořídili osvícení rodiče a která jsme opatrovali a střežili po celou dobu normalizace.

Snad jsem vás naladila a otevřete o prázdninách se svými potomky nějakou foglarovku. I komiks se počítá. Třeba vaše dítě začne díky tomu lovit bobříky, vyplňovat políčka modrého života, stavět hřiště pro mladší děti, psát deník nebo dokonce knihu jako Ludva z Chaty v Jezerní kotlině.

A Tobě, milý Jestřábe, přejeme do Spisovatelského nebe hodně pohody, pohodlný stan se spacákem i slunný plácek na břehu říčky, kde se k večeru scházejí všichni tvoji obdivovatelé. A pak už stačí jen hrábnout do strun...

„Slyšíš tu píseň větrů v korunách borovic? Slyšíš tu píseň dálek závratných? Večer oheň táborový pak do tmy zasvítí a vyvolá v tobě pocity, které otřesou tvou duší.“

Psáno pro MF Dnes, kráceno, 2. 7. 2022

PS: Mizeli jsme v neděli na Sardinii, z pláží a spacáku se blbě vkládá blog. Pozdrav z kempu na pláži Orri.

Autor: Veronika Valíková Šubová | středa 6.7.2022 22:14 | karma článku: 21.13 | přečteno: 626x

Další články blogera

Veronika Valíková Šubová

Blogu by slušela nová forma i transparentnější pravidla

Blog čeká inovace. Nic proti, změna je život. Ale pod informačním blogem adminů se objevila mohutná diskuse, kterou jsem, přiznávám, zčásti iniciovala já. Domnívám se, že "inovace" by se měla dotknout i celkového fungování blogu.

27.3.2024 v 12:19 | Karma článku: 15.30 | Přečteno: 356 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Maminka, rozhodčí a naše vláda mají vždycky pravdu!

Při sledování poslední mimořádné schůze Sněmovny mi došlo, proč je ve vládě tolik učitelů. Ministrů je totiž na vládnutí škoda! Proč řešit inflaci, rozzlobené zemědělce, peníze do školství či distribuci léků, ...

26.3.2024 v 17:21 | Karma článku: 34.43 | Přečteno: 869 |

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 928 |

Veronika Valíková Šubová

Proč všichni mluví o válce... (plzeňský koncert Jarka Nohavici)

V pondělí 18. 3. jsme vyrazili na koncert Jarka Nohavici do Plzně, což jistě nikoho nepřekvapí. Možná jsem tak podvědomě chtěla zamáznout dávný smutek z Porty v roce 1985, na které Nohavica hrát nesměl.

20.3.2024 v 12:29 | Karma článku: 41.97 | Přečteno: 2158 |

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 100 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 127 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 193 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 356 |
Počet článků 461 Celková karma 28.28 Průměrná čtenost 1667

Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...