Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inženýři jako pokusní králíci

10. 8. oslavil Vladimír Páral devadesátku. Měla jsem na Sardinii potíže s vkládáním textu na blog, doma mi po příjezdu vyhořel modem při bouřce, proto svou gratulaci, která vyšla v sobotu 13. 8. v MF Dnes, věším až nyní.

Je jedním z nejčtenějších a současně nejkontroverznějších českých spisovatelů 2. poloviny 20. století. Jeho první texty z takzvané "černé pentalogie" měly na koci šedesátek veliký ohlas

"Vyrván spánku řinčením budíku, palčivou erekcí a krátkou ostrou bolestí při odtržení prostěradla pevně přischlého k tomu citlivému konečku těla doběhl Borek k výlevce na zdi a rychle zneklidněn prudkostí touhy svého těla (procitnuvšííve než tělo samo) roztočil kohoutek naplno a nastavoval tvrdě tryskajícímu vodnímu kuželi tvář, ramena, prsa a hltavě chlemtal, až pocit hladu poněkud zeslábl. Nahý poskakoval (ručníky jsou jen pro mastňáky) v ranním nízkém a ostrém červnovém slunci a zalykal se bezdůvodnou, totální, tou zběsilou radostí, jež bere dech a svírá svalstvo křečí."

Milence a vrahy jsem vyloupla z otcovy knihovny někdy mezi šestnáctým a sedmnáctým rokem spolu s Velikým slunovratem Karla Pecky. Zaujal mě tehdy civilní, osobitý styl obou autorů, kteří se nikdy nepokoušeli udolat čtenáře laskavými moudry, květnatými frázemi ani absurdními jinotaji, ale rovnou je vrhli po hlavě doprostřed drsného příběhu ze současnosti. Pro dospívajícího čtenáře (i čtenářku) měly obě knihy ještě další přidanou hodnotu, otevřené erotické a sexuální pasáže, které dráždily zvědavost a zvyšovaly atraktivitu textu. Zatímco Pecku jsem po revoluci  dál objevovala jako skvělého kronikáře českých komunistických lágrů, Milence a vrahy v mé mysli už nic z Páralových knih nepřekonalo.

Román vyšel poprvé v roce 1969 jako poslední díl "černé pentalogie", kam patří i Veletrh splněných přání či Katapult. Svět inženýrů Tušla a Trojana, doktorů Gráfa či magistra Trakla a jejich manželek je zdánlivě reálný - příběh  se odehrává v Ústí nad Labem, v neexistující chemičce Kotex, kde mají svou základnu i další Páralovy knihy, a má poměrně slušný časový záběr. Přestože probíhá v čase reálného socialismu, vztahy v něm nemají se socialistickými ideály nic společného. Hlavním tématem románu je setrvalá, nikdy nekončící vzpoura červených, tedy těch, kteří kromě velké chuti do života nic nemají, proti modrým, kteří si už stihli vydobýt své místo na slunci, ale chuť k životu je pomalu opouští. A čtenář pozoruje, jak se střídají generace modrých a červených, jak bývalí draví červení postupně modrají, ztrácejí svou životní sílu a uvolňují místo těm, kteří ji mají dost.

Kromě permanentní revoluce červených se v románu paralelně odvíjí několik příběhů, postavy tu mají své symbolické, biblické i literární předobrazy - starý Teo žijící v domě č.p. 2000 je možná Bůh, Alex Serafin připomíná ďábla pokušitele, jeho prostopášná sestra Madda Máří Magdalénu, jejich společný bratr Julda i Teův syn Iša jsou věčně obětovanými mesiáši, doktorka Dáša Zíbrtová se zmítá mezi dobrem a zlem, respektive mezi dvěma bratry Serafiny jako Nastasja Filipovna mezi Myškinem a Rogožinem,  žena ředitele Kotexu, "poslední císařovna" Zita prožívá příběh Stenhalovy paní de Renal, které vkročí do cesty krásná mladá Matylda de la Mole Jana Rybářová. A hlavní hrdina Borek Trojan je postupně červeným dobyvatelem Juliánem Sorrelem, později mužem, který kvůli milostnému vzplanutí i prospěchu přistoupí na první kompromisy, který nezabrání dvěma smrtím zapříčiněným vášní, aby se na konci příběhu sám stal obětí hladové červené Broni. Protože Páralovi milenci jsou často zároveň i vrazi...

Román, který nese podtitul Magazín ukájení před rokem 2000, trochu připomíná laboratorní protokol o chování pokusných zvířat, která předvídatelně reagují na stále stejné podněty. Evokuje nám život morčete, jež se  tak dlouho nesmyslně honí ve svém kolečku, až padne únavou. Páralovy postavy z černé série se ženou za milostnými zážitky, penězi a kariérou bez ohledu na své blízké či na jakékoli morální normy. A dostávají, co si zaslouží. Páral nebyl až do roku 1969 ke svým hrdinům ani společnosti, v níž žil, nijak laskavý, proto v té době napsal své nejlepší knihy.

                                ......................................................

Po normalizační důtce změnil Páral styl a ubral na kritičnosti, ale kdyby pro budoucnost zůstal autorem jediné knihy, románu Milenci a vrazi, odvedl skvělou práci.

Přejme Vladimíru Páralovi, aby se ve zdraví a duševní svěžesti dožil alespoň stovky. A kdyby se chtěl vrátit ke své černé sérii a napsat nějaký bilanční román, jeho staří čtenáři by se jistě nezlobili.

"Se sklenkou koňaku ve svých štíhlých prstech stál Borek Trojan u velikého okna svého domu u řeky a šklebil se do tmy... V matné záři ve smyčce konečné autobusové stanice se zjevila díí silueta. Broňa už jde. Absolutně přesná... jak sám čas. Jak spěchá... jak sám čas... Lehce shrbená, jako by se plížila, rychle postupuje šerem. Na chvíli se ztrácí... to postupuje tmou. A už vbíhá do světla mé lucerny. Já si tenkrát na poslední otevření téhle zahradní branky natáhl rukavice... než jsem vystřelil na Zitu de Renal. Můj kat přichází s jistým zpožděním. Ovšemže bez rukavic: s nahým mečem drápů bez pochvy.

Jdu vstříc.... Vrhá se na mě hned u dveří a uchvacuje mě. V týlu mi zní její tichý hrdelní smích. Vleče si mě bez jediného slova k lůžku, pokládá mě a natáčí, aby jí to dobře šlo...Její zuby mi lačně přejíždějí po tváři a vzadu se mi do šíje zatínají její červené drápy."

Psáno pro MF Dnes, 12. 8. 2023, výrazně kráceno.

 

 

 

 

   

 

                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | středa 24.8.2022 10:17 | karma článku: 17,94 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,00 | Přečteno: 868x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 17,87 | Přečteno: 470x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,41 | Přečteno: 548x

Veronika Valíková Šubová

Markétka letí

Markétka otevřela mobil a pročítala jména, která se rojila pod Krčílkovými pamflety. Opakovala se s železnou pravidelností. Ti lidé přicházeli, aby si kopli do jejího Mistra. Měli z toho zvláštní, zvrácené potěšení.

2.4.2024 v 13:17 | Karma: 29,76 | Přečteno: 1105x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Blogu by slušela nová forma i transparentnější pravidla

Blog čeká inovace. Nic proti, změna je život. Ale pod informačním blogem adminů se objevila mohutná diskuse, kterou jsem, přiznávám, zčásti iniciovala já. Domnívám se, že "inovace" by se měla dotknout i celkového fungování blogu.

27.3.2024 v 12:19 | Karma: 25,46 | Přečteno: 944x | Diskuse| Hyde park

Veronika Valíková Šubová

Maminka, rozhodčí a naše vláda mají vždycky pravdu!

Při sledování poslední mimořádné schůze Sněmovny mi došlo, proč je ve vládě tolik učitelů. Ministrů je totiž na vládnutí škoda! Proč řešit inflaci, rozzlobené zemědělce, peníze do školství či distribuci léků, ...

26.3.2024 v 17:21 | Karma: 35,06 | Přečteno: 966x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma: 28,41 | Přečteno: 975x | Občanské aktivity

Veronika Valíková Šubová

Proč všichni mluví o válce... (plzeňský koncert Jarka Nohavici)

V pondělí 18. 3. jsme vyrazili na koncert Jarka Nohavici do Plzně, což jistě nikoho nepřekvapí. Možná jsem tak podvědomě chtěla zamáznout dávný smutek z Porty v roce 1985, na které Nohavica hrát nesměl.

20.3.2024 v 12:29 | Karma: 42,12 | Přečteno: 2219x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

O neobyčejné češtinářce a sbormistryni - Lenka Dohnalová (Mlynářová) z Olomouce

Loni jsem chtěla popřát Lence ke kulatinám, ale okolnosti mi to nedopřály. Proto letos stojím v koutě s gratulací. Lenka je češtinářka i hudebnice - a obojí dělá s láskou. Snad proto spolu můžeme mluvit o mnohém bez obav.

19.3.2024 v 14:54 | Karma: 17,19 | Přečteno: 345x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Manželství s Turkem

"Víš, že si bereš Turka?" zeptal se mě před osmi lety, v předvečer naší svatby, nejlepší kamarád mého muže. Vytřeštila jsem na něj oči a přemýšlela, zda se Kapitán tajně nemodlí k Alláhovi, když se bereme v katolickém kostele.

18.3.2024 v 1:41 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1097x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Divoká noc

Moje dobrá přítelkyně na blogu sdílela nezapomenutelný zážitek – noc se mnou ve své posteli. Musím reagovat a upravit jistá tvrzení, která se mě malinko dotkla. Na čtenáři pak je, aby si vybral tu pro něj přijatelnější verzi.

16.3.2024 v 12:38 | Karma: 0 | Přečteno: 718x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Ty-já-tr, Chlapec v pruhovaném pyžamu a 15. březen

Radku Tesárkovou znám čtyřicet let, zakládaly jsme spolu dva divadelní soubory. 14. 3., v předvečer 85. výročí vpádu nacistů do naší země, jsem konečně dorazila na oceňované představení, které vzniklo na motivy románu J. Boyna.

15.3.2024 v 15:34 | Karma: 19,87 | Přečteno: 601x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Třicet let let od smrti Karla Kryla

Včera mi vyšel delší článek o Karlu Krylovi v MF Dnes, visí na idnes Premium. Ale hodně se toho do něj nevešlo, proto přidávám pár střípků do mozaiky. KK byl určitě písničkář a básník, který nejvíc ovlivnil moje dospívání.

3.3.2024 v 20:41 | Karma: 32,66 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Vyprávěnky Mirky Pantlíkové

Už loni mi přišla poštou útlá knížka vzpomínek a krátkých příběhů především ze Slovácka. Teď jsem konečně měla čas sednout k Vyprávěnkám z kraje, který dobře znám i díky svému Čaroději. A pozvu vás na krátkou procházku.

28.2.2024 v 12:33 | Karma: 21,50 | Přečteno: 605x | Diskuse| Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Čas návratů

V sobotu proběhl koncert, který se odkazoval ke Koncertu pro všechny slušný lidi z 3. 12. 1989. A mně došlo, čím se naše generace lišila od té dnešní. Naši hrdinové byli básníci a spisovatelé, nikoli politici a generálové.

26.2.2024 v 17:41 | Karma: 27,69 | Přečteno: 780x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Genderová identita a nová traumata

O ideologiích genderu a četnosti pohlaví přemýšlím dlouho, však už mě několik lidí označilo za chlapa, což kdysi rozesmálo mého lékaře, hýčkaného gynekologa. Ale s operativními změnami pohlaví u náctiletých se nesmířím nikdy.

14.2.2024 v 15:37 | Karma: 31,47 | Přečteno: 985x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

O písničkářích a básnících

Je písničkář také básník? Oba píšou verše. Ty básníkovy čteme v knihách, recitujeme, různí šílenci chtějí, abychom je rozebírali, a hudebníci je zpívají. Písničkář si své verše zpívá sám, někdy zpívá i verše jiných básníků.

27.1.2024 v 11:50 | Karma: 27,51 | Přečteno: 702x | Diskuse| Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Jak mi pan Básník (Jaromír Nohavica) pokřtil v Obecním domě rok a půl staré batole

Odkládali jsme ten křest kvůli různým okolnostem. Ale 23. 1. 2024 mi můj pan Básník v Obecním domě konečně pokřtil poslední výtvor. Lepší pozdě než nikdy. Pořád jsem měla pocit, že něco není dokončené.

25.1.2024 v 14:31 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2994x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Ruskou hlásnou troubou můžeš být už zítra třeba i ty

Ve vyhrocené diskusi o válce a míru přirovnala Alena Schillerová Markétu Pekarovou Adamovou k Marje Zacharovové, mluvčí ruského ministra zahraničí. A premiér Fiala žádá omluvu.

20.1.2024 v 18:37 | Karma: 41,18 | Přečteno: 1680x | Diskuse| Společnost

Veronika Valíková Šubová

Veřejnost má právo znát fakta o zásahu na FF UK i motivech pachatele

Hlavně si od nikoho nenechte namluvit, že nám ohled na oběti střelce z Palachova náměstí brání zjišťovat si informace a chtít po policii i politicích, aby byl případ co nejdříve objasněn a veřejnost dostatečně informována.

13.1.2024 v 12:17 | Karma: 33,69 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 459
  • Celková karma 26,22
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz