Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školní encyklopedie do kapsy - 1. část

Školní encyklopedie do kapsy, zkráceně ŠEK, inspirovaná Študáky a kantory Jaroslava Žáka, vám představí nejrozšířenější druhy a podruhy, vyskytující se na našich středních školách... 

Učitel středoškolský – živočichopis ohroženého druhu

1. Dělení podle předmětů

(záměrně chybí pojednání o češtinářích)

Matikáři

Matikáři bývají druhá největší skupina na škole. Automaticky se předpokládá, že mají největší schopnost logického myšlení i plánování a že vládnou ekonomickou gramotností. Proto bývá z jejich řad nejčastěji volen ředitel.

Matikář obecný je tvor přísný, důsledný a zásadový. Miluje různé soutěže, hlavolamy, hry a hříčky, včetně těch jazykových. Nemá rád nejasné informace a trochu se obává invenčních a tvořivých kolegů a studentů – pokud to ovšem nejsou geniální matematici.

Paradoxně, ne každý matikář je i přítelem počítačů – znám typy, které nosí po kapsách kartičky s přípravami a k tomu čertovskému přístroji se přibližují jen z donucení. To jsou matikáři staromilští.

Dalším poddruhem je matikář ajťácký. Ten naopak počítač ovládá nadstandardně, neb výpočetní technika bývá jeho druhou aprobací.

Matikáře dále můžeme dělit na typy ostropřísné, hravé, otcovské či mateřské a matikáře jogíny, politiky či sportovní typy.

Matikáři jako součást celku

Bývají jednotnější než češtináři a celkem družní. Pokud se na něčem dohodnou, nikdo s nimi nehne. Občas mají poněkud konzervativní, rigidní či dětské názory na ten či onen problém, ale v zásadě, pokud nečekáte zázraky, se na ně můžete spolehnout.

Pokud se ovšem nestanou řediteli.

Jazykáři

Jednoznačně nejoblíbenějším poddruhem jsou angličtináři. Mívají slušný literární přehled a učí jazyk, který se pro mnoho studentů stává důležitější než čeština. Krom toho mívají dar jasného vyjádření a suchého anglického humoru. Dobří angličtináři jsou solí i lakmusovým papírkem školy. Čím lepší škola, tím zdatnější a pracovitější angličtináře si může dovolit.

Angličtináři se dále dělí na angličtináře múzické a angličtináře vědecké. První typ se studenty zpívá, hraje divadlo a v duchu nejlepších angloamerických spisovatelů tvrdí, že psát se má srdcem, nikoli rozumem. Typ vědecký učí studenty tvořit eseje a promýšlet dopředu každé písmenko.

Oba typy jsou potřebné a nezastupitelné.

Ten první ovšem potřebnější.

Němčináři bývají obávanější jazykářskou skupinou. Jejich řeč má v sobě zakódovanou přísnost a korektnost. Milují diskuse a polemiky. Vyžadují jasné odpovědi a hůře snášejí dvojsmysly. Ale pokud jim svěříte své obavy, čest či představy, můžete se na ně spolehnout.

Francouzštináři jsou hraví a smaví. Rádi vodí studenty do divadel a na filmové projekce. Francouzštinářky bývají většinou nápaditě oblečené a okouzlují dostupné muže, včetně těch nezletilých, svou neformální krásou. Nenávidí tabulky a grafy. Milují oslavy a jakoukoli změnu šedivé školní praxe.

Španělštináři, italštináři a latináři

Bývají v menšině a většinou představují pro studenty příjemné zpestření. Často se mezi nimi vyskytují rodilí mluvčí. Výjimku tvoří latináři – ti svým mrtvým, a přece živým jazykem dokážou potrápit a rozplakat nejednoho studenta. Dokonce i u maturity.

Fyzikáři a chemikáři

Druh obávaný a velmi svébytný. Vyskytují se mezi nimi různé poddruhy, obávám se však, že se mi nepodaří všechny postihnout.

Fyzikář ostropřísný

Jeden z nejnebezpečnějších poddruhů. Prakticky před ním není úniku. Pronásleduje studenty v hodinách i ve snech. Projdete-li jeho zkoušením a dostanete-li čtyřku, zažijete oprávněnou euforii. Napíšete-li u něj písemku lépe než za pět,  je to důvod k celorodinné oslavě.

Fyzikář hravý a filosofující 

Méně nebezpečný poddruh. Bývá zaměřen buď na praktické pokusy, nebo na filosofické a jazykové přesahy. Na rozdíl od ostropřísného fyzikáře, který jinými než exaktními obory opovrhuje, fyzikáři hraví a filosofičtí se naopak rádi přátelí s učiteli humanitních oborů.

Chemikáři organičtí

Vládnou školní laboratoři, chemikáliím a nejpodivnějším přístrojům. Bývají méně přísní než fyzikáři a neustále vás něčím překvapují. Mají rádi pěkné studentky (i studenty), dobré jídlo, lahodný mok a bývá s nimi legrace.

Chemikáři anorganičtí

Jsou sušší, rigidnější formou chemikářů organických.

Biologové a zeměpisáři

Učí živé, zábavné a potřebné předměty, proto i oni bývají zábavní a praktičtí. Existují samozřejmě výjimky, ale obvykle tyto učitelské druhy vozí studenty na exkurze a výlety a občas překvapí zábavnými aktualitami z různých oborů.   

Nejzábavnějším poddruhem je zřejmě Biolog tělocvičný, který kromě přírodopisu také prohání líná těla studentů a zasvěcuje je do tajů sexuálního života.

Tělocvikáři

Jsou kapitolou zcela originální. Nemusí trávit čas nad přípravami, lejstry a opravami. Z jejich předmětu se nedělají reparáty, opravné ani maturitní zkoušky. Tělocvikáři mívají hromady volného času a ještě více energie.

Ti nejlepší fungují na školách jako klauni, glosátoři a dobíječi baterek.

Výtvarkáři, hudebkáři a další umělci

Velmi oblíbený poddruh. Z jejich předmětu se nepropadá, výtvarka i hudebka slouží k zušlechtění duše a okrášlení světa kolem.

Výtvarkáři bývají laskaví, nápadití a pracovití. Mívají na starost všechny výzdoby, výstavy a výpravy školních akcí. Zdobit vlastní osobu většinou nestíhají. Můžete s nimi mluvit o čemkoli – mají dar vnímavosti i porozumění.

Hudebkáři se často podobají výtvarkářům, jen uvažují logičtěji a v časových vazbách. To jsou ty noty, doby a změny rytmu. Pokud si uchovají skromnost, pokoru a lásku k řemeslu i k lidem, se kterými spolupracují, stávají se základní synkopou celé školy – udávají tón a určují rytmus.

Velmi snadno se z nich ovšem mohou stát nafoukaná sebestředná monstra, která nerespektují základní morální normy a válcují vše, čím opovrhují.

Příležitost dělá zloděje. U hudebkářů to platí dvojnásob.

Filosofové, učitelé společenských věd a katechismu

Mají čím dál zásadnější roli. Jak se dostávají na okraj zájmu příběhy a literatura a nahrazují je vědečtější způsoby poznání, stávají se filosofie, sociologie, psychologie, někdy i náboženství důležitými předměty.

A jejich učitelé důležitými učiteli. Ve všech směrech.

Ajťáci – to nejlepší na konec

Mají hodně práce a hodně povinností: školní síť, klasifikace, elektronické výpisy a třídnice, prezentace, projekty, speciální programy a péče o celý sbor v dobách pandemie. Přesto bývají i častými organizátory výletů, turnajů, večírků i předvánočních radovánek. Jsou všude a se vším pomáhají.

Bez dobrých ajťáků by spadla nejen školní síť, ale celá škola. Tenhle služebně nejmladší učitelský druh je velmi nadějná a vlastně už dnes nenahraditelná kavalérie.

Neučitelské druhy

Kromě učitelů jednotlivých předmětů má každá škola ještě ředitele, několik zástupců, hospodářku, jednoho či dva školníky a občas i školní psycholožku.

Nejdůležitější z výše jmenovaných bývají hospodářka a školník.

Pokud je to náhodou jinak, může si škola gratulovat.

(Příště dělení učitelů podle povahy a zaměření.)

Autor: Veronika Valíková Šubová | středa 31.8.2022 9:07 | karma článku: 13,62 | přečteno: 430x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 33,12 | Přečteno: 1169x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,13 | Přečteno: 888x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 17,87 | Přečteno: 477x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,63 | Přečteno: 559x

Veronika Valíková Šubová

Markétka letí

Markétka otevřela mobil a pročítala jména, která se rojila pod Krčílkovými pamflety. Opakovala se s železnou pravidelností. Ti lidé přicházeli, aby si kopli do jejího Mistra. Měli z toho zvláštní, zvrácené potěšení.

2.4.2024 v 13:17 | Karma: 29,76 | Přečteno: 1110x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

  • Počet článků 460
  • Celková karma 26,62
  • Průměrná čtenost 1711x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz