Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlášení o fenoménu „dezolát“ v literatuře

Antigona, Sókratés, Kristus, svatý František, Dante Alighieri, Francois Villon, William Shakespeare, Karel Havlíček Borovský, F. M. Dostojevskij, W. Churchill… Jsou důvěryhodní? Můžeme se spolehnout na jejich hodnotový systém?

Ctili oficiální náboženství či ideologii? Nepodléhali dezinformacím a konspiračním teoriím? Nekolaborovali s nepřátelskou velmocí či nebránili veřejně jiné kolaboranty?

Antiognin otec, Oidipus, stejně jako jeho otec Laios, uvěřili dezinformacím a konspiracím z věštírny v Delfách: Laios odložil syna, aby ho podle věštby nezabil, Oidupus opustil adoptivní rodiče, aby je podle věštby nezabil. Nakonec Oidipus zabil Laia někde na cestě, aniž by tušil, že je to jeho otec, oženil se se svou matkou a měli spolu čtyři děti včetně Antigony. Ta se po matčině smrti o slepého a zhrouceného otce obětavě starala. Zřejmě od něj se nakazila protirežimní frustrací, protože přes přísný zákaz svého strýce pohřbila bratra kolaboranta, který se spolčil s nepřátelskou mocností.

Sókratés chodil po tržištích a náměstích a šťouravými otázkami, které nebyly v souladu s oficiální ideologií, nutil lidi přemýšlet a porovnávat aténské hodnoty s božskými principy a etikou. Nelze se divit, že ho bdělí představitelé městského státu vyzvali, aby vypil číši bolehlavu.

Ježíš Kristus praštil ve třiceti letech s řemeslem a tři roky se flákal někde v poušti a u vody, aniž by myslel na důchodové pojištění. Spolčoval se s jasnými dezoláty, jako byl kolaborant celník Matouš Lévi, spolupracující s okupační velmocí, nebo jistá Marie z Magdaly, která své služby nepochybně nabízela i Římanům. O jeho nedůvěryhodnosti svědčí i fakt, že se ho proti velekněžím a jeruzalémskému davu zastával nejvyšší římský představitel ve městě, prokurátor Pilát Pontský. A to ani nezmiňuji výroky z evangelií, které více než k válce s okupanty vybízejí k soukromé válce se zlem a vnitřním nepřítelem. Typický chcimír.

Ta nahatá zadnice svatého Františka na náměstí v rodném Assisi je jasný projev dezolátství, symbolizující jeho neuspořádaný život. Místo aby se ujal rodinného majetku, bydlel ve squtech, povídal si s ptáčky a zvířátky a naučil své spolubratry žebrat!

Dante Alighieri prožil kvůli nesnášenlivé povaze a labilitě část života ve vyhnanství. Svým politickým oponentům se mstil tím, že je strkal do Pekelných kruhů Božské komedie. Francois Villon se spolčoval s gaunery nejhoršího druhu, byl obviněn z loupeží i vražd a zemřel neznámo kde. A Shakespeara by už konečně měl někdo prověřit. Konspirační teorie, kterým sice nevěříme, ale musíme je hlídat, tvrdí, že byl vatikánský troll a papežova děvka, což kolidovalo s tvrdou protikatolickou politikou Alžběty I. Víceméně ho usvědčují z kolaborantství.

Známá firma, Karel Havlíček Borovský… Za toho mluví jeho verše: „Tak to chodí na tom světě/ každou chvíli jinák/ dneska ctí tě za svatého/ zejtra budeš sviňák… Neboť svět je pořád stejný/ lidi ho nezmění/ plivni si stokrát do moře/ ono se nezpění!“ To může napsat jen labilní frustrát, který kvůli nedostatkům vlastní povahy není schopen uspět ve společnosti a uchyluje se k její tvrdé kritice. Jasný dezolát, jak vysvětluje ve svém jazykovědně-psychologickém pojednání jeden správně orientovaný bloger.

Fjodor Michajlovič Dostojevskij byl politický vězeň, alkoholik závislý na karbanu, ve stáří navíc příznivec zpátečnického ruského samoděržaví. Obviňoval Západ z importu šílených nihilistických a bezbožných ideologií, které měly jeho zemi nakazit a zkazit, jako by Rusko nebylo samo tím největším nebezpečím pro Evropu (že toho Lenina propašovali chcimírové z Německa je jen drobný detail potvrzující pravidlo). Dostojevskij je dodnes jedním z nejvlivnějších ruských dezinformátorů a šiřitelů konspiračních teorií. Nedaří se ho umlčet.

Winston Churchill byl deset let parlamentním ztroskotancem. Opravoval dům v Chartwellu, maloval, propadal depresím a nikdo ho nepotřeboval. Do činné politiky se vrátil až koncem třicátých let a druhou světovou válkou se propil. Však ho také vzorný abstinent a vegetarián Adolf Hitler nazýval tlustým alkoholikem a požíračem masa. Churchillův odpor proti Hitlerovu vizionářskému plánu, jak učinit Evropu krásným místem pro život vyvolených a správných jedinců, je typickým příkladem dezolátství. Nebýt Churchillovy tvrdohlavosti a daru jazyka, za nějž nakonec dostal i Nobelovu cenu, byly by moderní dějiny Evropy možná mnohem symetričtější, klidnějsí, uspořádanější a plné vzorných nadlidí.

Toto hlášení prosím berte jen jako malou ukázku mé budoucí vědecké práce, kterou sepíšu, až na ni dostanu patřičný grant. Děkuji za pozornost.

PS: Záměrně jsem zatím vynechala žijící dezoláty. Těm se věnují jiní autoři a jiné instituce.

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | pátek 1.12.2023 13:37 | karma článku: 27,86 | přečteno: 529x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Ještě slůvko o Markétce, Laře a Taťjaně...

Malý dodatek k velké aféře. Literatura je můj domov, literární postavy moji bratři a mé sestry. Píšu o tom mnoho let.

25.4.2024 v 12:50 | Karma: 17,61 | Přečteno: 615x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 34,34 | Přečteno: 1327x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,13 | Přečteno: 895x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 18,12 | Přečteno: 493x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,85 | Přečteno: 573x
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,68
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz