Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úředníci versus babyboxy

Už zase OSN tlačí na Česko, ať zruší babyboxy. Kvůli tomu, že odložené dítě nezná svůj původ a svoje rodičče. Trochu se ale zapomíná na to, že takové odložené dítě často ani nežije.

Výbor pro práva dítěte při OSN už zase bojuje s babyboxy. Po celých osmnáct let, co se u nás otevírají ty malé schránky jako útočiště pro nechtěné děti, z nichž mnohé by možná skončily v pytli u popelnic či na skládce, se proti nim vymezují úředníci a zástupci všemožných lidskoprávních organizací.

Jádrem sporu je od zrodu babyboxů článek 7 Úmluvy o právech dítěte, která zakotvuje „právo dítěte na identitu a právo dítěte znát svůj původ a být v péči svých rodičů“. Jenže, jak už bylo mnohokrát řečeno, jako první je v úmluvě zmíněno „právo dítěte na život“.

První babybox měl být instalován v roce 2004 v porodnici „u Apolináře“, tedy v Gynekologicko-porodnické klinice VFN, ale nakonec ho zakladatel babyboxů Ludvík Hess otevřel 1. 6. 2005 v hloubětínském zámečku, kde sídlilo soukromé zdravotnické zařízení GynCentrum. Důvod byl prostý: ministerstvo zdravotnictví se stavělo proto babyboxům.

Kromě textu Úmluvy argumentovalo i tím, že opuštěním dítěte se rodič dopouští trestného činu zanedbání povinné výživy a ministerstvo nemůže podporovat nezodpovědné jednání. Protože v podobných schránkách prý budou končit děti cizinců a děti zdravotně handicapované. VFN s ministerstvem do sporu nešla a GynCentrum se pak několikrát objevilo na seznamu zařízení, která by mohla mít problém s pojišťovnami, případně rušením. Ale přežilo.

První opuštěné dítě se v hloubětínském BabyBoxu našlo v roce 2006 a dostalo jméno Soňa. Schránky začaly vznikat po celé republice, ale úředníci jim pokoj nedali. V roce 2009 kvůli babyboxům svolal konferenci zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb. O pár let později se začalo ministerstvo zdravotnictví zajímat o jejich financování. Další úředníci a odborníci avizovali, že babyboxů je mnoho a jejich dostupnost nahrává nezodpovědným matkám, navíc jde většinou o ty, které tajně rodí doma.

Ozvaly se námitky z evropských úřadů a znovu z OSN, které trochu nelogicky spojilo existenci babyboxů s velkým počtem dětí v našich ústavech. Psal se rok 2011, po republice bylo rozmístěno 46 babyboxů, které zachránily 60 miminek.

Pro děti zoufalých

Potom se téma trochu zpolitizovalo. Primář Petr Pícha GynCentrum prodal, nový majitel ho přestěhoval do skleněného věžáku a zmodernizovaná hloubětínská schránka, která za dobu své existence hostila 28 odložených miminek, putovala do nemocnice Královské Vinohrady. A Ludvík Hess dostal v roce 2015 Medaili za zásluhy od prezidenta Miloše Zemana. Přibylo pár nepřátel, ozvali se další úředníci, ale babyboxy vznikaly dál.

Spolek Babybox, jehož duší je stále „babydědek“ Ludvík Hess už po republice instaloval 86 schránek, v nichž skončilo 253 miminek. Náklady na jejich pořízení jsou hrazeny z darů spolku, nemocnice platí pouze elektřinu nezbytnou pro provoz, stará se o úklid či výměnu filtru. Kromě pěti schránek byly všechny starší postupně vyměněny za bezpečnější babyboxy nové generace.

Vloží-li kdokoli cokoli do schránky, je okamžitě alarmována služba v nemocnici a zprávu dostanou i vedoucí lékaři a zástupci spolku Babybox. Babyboxy existují i v jiných zemích Evropy, byť se jinak jmenují, a jejich provozovatelé si vyměňují zkušenosti i kvůli bezpečnosti hnízdeček. Je pravda, že v nich většinou končí děti narozené doma, ale není to pravidlem. Anonymita rodiček umožňuje včasnou adopci, byť prý už tři matky kontaktovaly OSPOD a požádaly o vrácení dítěte.

Poporodní stavy jsou občas ovlivněny psychózou a pokud se k ní přidají ještě sociální či vztahové problémy, může snadno dojít k tragédii. Odložení dítěte do babyboxu je tou lepší variantou.

Úředníci z OSN se nyní snaží přesvědčit zdravotníky, aby nahradili babyboxy utajenými porody. Ty však problém zoufalých matek neřeší, nejsou umožněny cizinkám a vdaným ženám a nezaručují anonymitu rodičky, mimo jiné počítají s její účastí u soudu kvůli zřeknutí se rodičovských práv. Ministerstvo zdravotnictví obeslalo zařízení provozující babyboxy dotazníkem ohledně počtu dětí ve schránkách a možností utajených porodů, média začala bít na poplach, babyboxy jsou opět v ohrožení.

Co hrozí babyboxům?

Zeptala jsem se přímo Ludvíka Hesse, co babyboxům konkrétně hrozí. „Že umřu a nebude se o ně mít kdo starat,“ odpověděl mi svérázný spisovatel a chovatel koní. Babyboxy jsou majetkem spolku a bez jeho souhlasu je nikdo odinstalovat nemůže. Ministerští úředníci však mohou vytvořit tlak na zdravotnická zařízení, která babyboxy hostí. Možnosti na to mají.

Mojžíš by nevyvedl židovský lid z Egypta, Plaváček by nenavštívil Děda Vševěda a Homer Wells by se nestal nástupcem doktora Larche, kdyby je matky nepustily v košíku po vodě či nepoložily na schody sirotčince. Místa pro nechtěné či ohrožené děti tu byla od počátku věků a vyspělé civilizace věděly, že je to zdravá praxe. Dítě je dar pro společnost, ať už se o něj starají rodiče biologičtí či adoptivní. Pokud však situaci nešťastných matek ztěžují byrokracie, zbytečné paragrafy či falešná morálka, zvyšuje se počet těch, které v poporodním neladu volí radikální řešení.

Proto ať žijí babyboxy.

Psáno pro MF Dnes, 2. 12. 2023

Pozn. 1: Rebelantské GynCentrum se možná udrželo i díky několika oblíbeným lékařům z málem zrušeného ÚPMD v Podolí v roce 1997/8, kteří ústav opustili po nástupu nového ředitele a vzali s sebou většinu svých pacientek. S dvěma mnohaletými podolskými oporami GynCentra, MUDr. Pavlem Šmeralem st. a MUDr. Františkem Divilou, jsem o babyboxu vedla rozpravy hned po jeho instalaci v roce 2005. Za Ludvíkem Hessem jsem přijela na kole do jeho koňského ráje. I primáře Píchu jsem vyzpovídala, řekl tenkrát, že se úředníků nebojí.

Pozn 2: Na nové ohrožení babyboxů mě upozornil blog Ivanky Dianové:

https://dianova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=808405

V posledních týdnech našli v babyboxech další tři děti, zachráněných je 256! Poslední je chlapeček z Prahy 6.

Autor: Veronika Valíková Šubová | pondělí 4.12.2023 11:22 | karma článku: 32,37 | přečteno: 853x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Ještě slůvko o Markétce, Laře a Taťjaně...

Malý dodatek k velké aféře. Literatura je můj domov, literární postavy moji bratři a mé sestry. Píšu o tom mnoho let.

25.4.2024 v 12:50 | Karma: 17,61 | Přečteno: 618x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1328x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,13 | Přečteno: 895x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 18,12 | Přečteno: 494x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,85 | Přečteno: 573x
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové si přivlastňují Kanta. Je naše kořist, tvrdí gubernátor Kaliningradu

29. dubna 2024  9:17

Gubernátor Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspy Ruska na březích Baltu mezi Polskem a...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,68
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz