Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co spojuje doktory Galéna, House, Larche a Seymoura Trottera? (21)

Všichni jmenovaní mají problém s lékařskou etikou. Většina literárních či seriálových lékařů dříve či později narazí na nějaký těžko řešitelný případ, který si vyžádá část jejich duše. A mnozí kvůli němu poruší psané i nepsané normy. A my jim to odpouštíme. Proč?  

Čapkův doktor Galén objeví lék na bílou nemoc, ale nedá ho všem - pomáhá pouze chudým, zbytku světa klade podmínky: "Dostanete můj lék, když zastavíte válečné šílenství." Dobré pohnutky, problematický postoj. Doktor House naopak léčí každého, ale jeho metody, jakkoli geniální, jsou často i hraniční. Podmínky si občas klade také, jen ne tak zásadní.

Kterého z těch dvou byste raději potkali v ordinaci? Já House. S Galénem by česká učitelka jistě potíže neměla, ale těžko bychom hledali společnou řeč. A komunikace mezi lékařem a pacientem je stejně důležitá jako důvěra, kterou pacient v lékaře vkládá. Ostatně: „Věř a víra tvá ...“

Poslední téma našeho literárního semináře, nazvané Lékař a pacient, se celé točilo kolem lékařské etiky. Našli jsme a pojmenovali několik základních problémů, se kterými se románoví a filmoví lékaři nejčastěji potýkají  – nové léčebné metody, výzkum a pokusy na hranici etiky; nekonvenční a hraniční léčebné postupy; sdělování kruté skutečnosti a pravdomluvnost; umělé přerušení těhotenství; problém přenosu a vztahu mezi lékařem a pacientem, respektive pacientkou; střety lékařů s totalitní mocí, která je nutí jednat proti jejich svědomí i proti Hippokratově přísaze.

První dva okruhy zastupují právě Galén s Housem, ale i Stevensonův dr. Jekyll alias pan Hyde a Potokův Danny Saunders. Ten v románu Slib léčí chlapce, jenž má velmi problematický vztah k otci, neobvyklým experimentem - přísnou samotou.

Lékaři mnoho vědí, rozhodují o zásadních otázkách života a smrti, a mají proto velkou moc. A právě nedostatek pokory a síla, které jsou si vědomi, je často přivede k pýše a způsobí jejich pád. Říkají příběhy. Doktor House i Danny mají jistou výhodu – jeden je handicapován chorobou, závislostí na lécích a nedostatkem v sociální komunikaci, druhý chráněn pevným řádem své víry. I proto bych jim oběma věřila. Byť si House pravidla někdy tvoří sám.

Jedním z nejstrašlivějších střetů mezi smrtelně nemocným pacientem i lékařem najdete v závěru Deníku venkovského faráře G. Bernanose. Mladý kněz se přijde nechat vyšetřit a svým trochu křesťansky barvotiskovým pohledem na život i smrt vyprovokuje v lékaři  záchvat pravdomluvnosti. „Možná že takovým jako vy dlužíme pravdu,“ řekne mu doktor spolu se strašnou diagnózou. Čtenář přestane dýchat a nechcete už vědět vůbec nic… Podobně naturalistiky nekompromisní jsou snad jen Bulgakovovy Zápisky mladého lékaře - vzpomínáte na tu amputaci za svitu lampy bleskovky? "Spadla mi do řezačky," říká otec, když mladému lékaři podává krásnou  mladou dívku, které mnoho života nezbývá. "Prosím, zachraňte ji."

Doktor Larch z Irvingových Pravidel moštárny, který se po drsných životních zkušenostech (zemřou mu v krátké době dvě pacientky, matka s dcerou, obě po neodborných pokusech zbavit se nežádoucího plodu) rozhodne provádět zakázané potraty, je postavou pro mnohé kontroverzní. Ale Pravidla moštárny nejsou románem o potratech, jsou především románem o sirotcích, které Larch přivádí na svět a o které vzorně pečuje:

Dr. Larch chlapcům každý večer předčítal. Pokaždé stejně dlouho, dokonce i tehdy, když to znamenalo přerušit předčítání v nejnapínavějším okamžiku, takže se hoši dali do křiku: „Ještě, ještě, přečtěte nám aspoň, co se stalo potom!“ Sv. Larch jim odpovídal:“Zítra, na stejném místě a ve stejnou dobu.“Vždycky se ozvalo nespokojené kňourání, ale Larch věděl, že tímto slibem zavádí pravidelnost. “U nás v St. Cloud´s,“ napsal si do deníku, „se pocit bezpečí odvíjí od množství splněných slibů. Každé dítě pochopí, co znamená slib – pokud je ovšem dodržen – a začne se těšit na další sliby. Pocit bezpečí lze u sirotků budovat jen pozvolným, leč pravidelným úsilím.“

Jan Nedoma z románu Zeptej se táty předčasně zemřelého Jana Balabána je po smrti nepřímo obviněn, že jako šéf dialyzační jednotky preferoval komunistické prominenty. Problémy s totalitním režimem mají i další literární lékaři – Galén, Pasternakův Živago, Kunderův Tomáš (Nesnesitelná lehkost bytí) i Škvoreckého Gellen z Miráklu.

Problém přenosu a vztahu mezi lékařem a pacientkou se nejčastěji objevuje v příbězích o psychických chorobách. Jistě proto, že vztah terapeuta a pacienta je dlouhodobý a míří ke kořenům (samozřejmě se s tímto problémem můžeme setkat při jakékoli léčbě, která je podmíněna trvalejším kontaktem - na odděleních rizikových těhotenství či na chirurgii). Dick Diver z Fitzgeraldova románu Něžná je noc pocítí náklonnost ke schizofrenní pacientce,  jeho nadřízený mu jasně naznačí, že jí má buď navždy zmizet z očí - nebo se s ní oženit. Seymour Trotter ze Lží na pohovce amerického psychoterapeuta a spisovatele I. D. Yaloma naváže po zralé úvaze nedovolený vztah s pacientkou - dojde k názoru, že je to jediná možnost, jak ji zachránit

Téměř všichni fiktivní literární lékaři mají ovšem jednu vlastnost, která je pro toto povolání naprosto zásadní. Statečnost. Všichni jsou v určité fázi příběhu (či příběhů) postaveni před jednoznačné rozhodnutí, s jedinou jistotou - pokud budou volit špatně, ponesou následky nejen oni, ale i jejich pacienti, rodina, přátelé. Přesto se rozhodují, znalí všech rizik, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A my si i díky těmto příběhům znovu a znovu uvědomujeme, jak složité problémy musí  řešit a jak si jejich práce stále málo vážíme.

I literatura má klást otázky. Nesmí na ně ovšem násilně odpovídat. Odpovědi máme hledat sami.

Stejně jako lékaři. Skrze své zkušenosti. A skrze své svědomí.

  

Psáno pro oktavánský literární seminář, téma Lékař a pacient (21)

A věnováno všem lékařům, kteří mi v životě zásadně pomohli.

Autor: Veronika Valíková Šubová | pátek 2.5.2014 12:26 | karma článku: 17,53 | přečteno: 801x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Ještě o Markétce, Laře a Taťjaně...

Malý dodatek k velké aféře. Literatura je můj domov, literární postavy moji bratři a mé sestry. Píšu o tom mnoho let.

25.4.2024 v 12:50 | Karma: 14,28 | Přečteno: 351x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 34,07 | Přečteno: 1281x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,13 | Přečteno: 893x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 18,10 | Přečteno: 481x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,84 | Přečteno: 564x
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,57
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz