Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hjh

11. 10. 2011 20:36
Nechápu, proč by kvalifikovaná pedagožka

nemohla být i trochu vztahovačná. Neagresivně. Ten text je velmi čtivý, pravdivý. Všichni chodili do školy (doufám), všichni rozumějí školství...

0 0
možnosti

lomihnát.

10. 10. 2011 17:50
Trošku vztahovačné, ne?

Článek, na který reagujete, je o JEDNÉ přítelkyni - učitelce, která autorce připomíná její vlastní zkušenost.

Teprve na konci je zobecňující věta: "Že jich .... ale je!"

Nikde se nepíše, že jsou takové všechny, a dokonce ani že jich je takových většina. Snad polovina? Taky ne!

Ale jsou, (a byly, ) a je jich dost - dost na to, aby takřka každý nějakou takovou (po)znal. Přesto každý normálně uvažující člověk uzná, že většina je těch ostatních.

Víte, dopustila jste se klasické chyby, když jste článku o psech vyčetla, že se v něm málo chválí kočky.

0 0
možnosti

mamina2

12. 10. 2011 14:02
Re: Trošku vztahovačné, ne?

Já nejsem učitelka a z původního článku jsem také měla silný pocit, že autorka je zaujatá. Po první části o nadšené mladé dívce, kterou semlel život, bych čekala spíš úvahu, proč to tak asi dopadlo. A ono je tam místo toho ukázka, že je to vlastně u učitelek normální.

0 0
možnosti

barbudos

10. 10. 2011 16:16
Jedna nafoukaná blogerka

Paní Miroslavo, jednak házíte všechny učitelky do jednoho pytle, což se nejeví zrovna košér. Dále toho moc o práci učitele nevíte a myslím si, že kdyby jste se postavila na nějakou dobu před vše si dovolující děti, možná, že by jste skončila ještě hůř, než Vaše nebohá spolužačka. Většina dnešních dětí je bohužel produktem takových rodičů jako se nám představuje paní Šašková. Učitel je beztrestně otloukající panák hlavně pro ty, kteří mu často nesahají ani po patu!  [>-]

1 0
možnosti

falm

30. 10. 2011 15:44
Re: Jedna nafoukaná blogerka

Učitel je hlavně placen za to, aby povznášel výš než ke své po-patě. Že si to mnho z nich neuvědomuje, je především chyba toho, kdo určuje jejich pracovní náplň.

0 0
možnosti

Šírová

10. 10. 2011 16:04
Vzdy tak atraktivni!

Je vzdy tak atraktivni, vyjadrovat se k praci a povaze ucitelu! Malokdo by se nepridal. Kdo se ale v posledni dobe vyjadril k charakteru deti a povaze vychovy jejich rodicu? Jsem presvedcena, ze prave tam by se melo zacit. Navic vase pointa v zaveru o tom, ze kazdy narod ma takove ucitele, jake si zaslouzi... ta je trefna. Dekuji, ze jste reagovala a jemne tak pripomnela nejen ze "ucitelka" nerovna se "zapskla", ale taky obraz ucitele ma hodne spolecneho s obrazem celeho systemu.R^

3 0
možnosti

atrapa

10. 10. 2011 15:10
ti kantoři ...

Vážená paní,

napsala jste velmi pěkný příspěvek. R^Jsem z kantorské rodiny, rodiče mne již před maturitou (1963 ) zrazovali, abych je profesně následovala a pravdu měli už tehdy; naštěstí jsem si dala poradit.

Správně píšete, že žactvo má takové vyučující, jaké si zasluhuje - když vidím a poslouchám při náhodné cestě MHD školní dítky a o něco starší studenty, lituji jejich vyučující. Osobně se divím každému, kdo toto nevděčné povolání dosud dobrovolně volí a vykonává.

1 0
možnosti

ladyevil_cz

10. 10. 2011 14:41
:)

R^

0 0
možnosti

ivuskli

10. 10. 2011 13:42
Dobrý učitel/ka

je dar a kloubouk dolů před každým, kdo to dokáže. Chtěla bych vidět ty věčné kritizující zapšklíky před třídou, u které si mají získat respekt, kamarádství a ještě je naučit něco fakt do života.

Učitelé jsou skupina, na jejichž kvalitu práce má názor každej brouk pytlík, všeználek, neználek i trouba (bez urážky konrétních osob). Nechápu, že si někdo nevezme na paškál úplně jiné úřady státní správ, žeroucí spokojeně peníze daňových poplatníků...

2 0
možnosti

Lesní sběř

10. 10. 2011 15:44
Re: Dobrý učitel/ka

A nejhorší je, že kolikrát rodiče učitelům vytýkají věci, za které učitel vůbec nemůže, protože je dostal befelem shora.

1 0
možnosti

papaya.

10. 10. 2011 13:42
výborně :-)

2 0
možnosti

hafusak2

10. 10. 2011 13:38
Chyba byla v tom,

že ačkoliv se jednalo jen o tahání si soukromých problémů do práce a pracovních z práce, tak se většina čtenářů chopila jen toho zaměstnání: Učitelka. Přitom tam mohlo být jakékoliv jiné zaměstnání, na meritu věci by to nic neměnilo.

0 0
možnosti

plavuň

10. 10. 2011 13:27
Paní Veroniko,

lidé, kteří se našli v článku paní Šaškové, nejsou mimoňové, co jen objevili další cíl, do kterého by se mohli trefit a vylít si žluč. Asi nějakou takovou dámu potkali, asi s ní měli nějaké nepříjemnosti, asi jim v roli žáčků či rodičů poznamenala nějak život.

Můžu mluvit jen za sebe - od naprosté neutrality jsem byla "přeprogramována" za dobu školní docházky dvou dětí až k slušné averzi .... vůbec ne ke všem příslušníkům učitelského stavu, ale pár jich za ty roky bylo. Budu spravedlivá - bylo tam i několik "hvězd", co měly ta děcka rády a něco jim předaly, potom plejáda toho středu a potom několikero " těch oněch".

Budu ještě rozlišovat : ty mizerné učitelky směřuju hlavně na základní školu, na středních, řekla bych, učí zase jiná kategorie učitelů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 460
  • Celková karma 26,62
  • Průměrná čtenost 1711x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz