Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Co má nějakou hodnotu, na to člověk v průběhu života vždy narazí a nemusí ho na to někdo násilně směrovat v systému vzdělávání. Co hodnotu nemá, bude ztraceno v propadlišti dějin.

0 0
možnosti
Foto

Další propagátorka myšlenkového odpadu profesora Tolkiena a jemu podobných mozkožroutských děl.

Fantasy literatrura nemá rozhodně co dělat v seriózní literatuře podporující rozvoj myšlení a ducha - což je jejím hlavním účelem. To ale pochopitelně autorce uniká, protože má plnou hlavu Froda a jiných kreatur, které jsou pro ni v životě asi to nejdůležitější.

Jak jsem psal jindy a jinde: fantazy literatura dokonale odvádí od reality, deformuje životní postoje k řešení reálných problémů - mimo jiné tím, že klade před jeho hrdiny, se kterými se čtenář v důsledku oslabeného kritického myšlení ztotožňuje, pouze takové úkoly, které lze hravě vyřešit... nejlépe s pomocí kouzelných lektvarů, zázračnách mečů, hůlek, prstenů a jincýh atributů - zatímco skutečně reálné životní hodnoty jsou zde potlačeny, negovány apod. V podstatě, čtenář, který je obětí fantazy literatury, má pak pokřivené vnímání světa, nízkou adaptabilitu a zvýšenou iracionálnost a "snivost" k řešení problémů v reálném životě.

Nepřímo lze podobnou fantazy literaturu označit jako sofistikovanu intelektovou drogu. Její důsledy vidíte beze zbytku i v blogu autorky.

0 4
možnosti
Foto

Jistě - Frodo řeší situaci pomocí lektvarů, hůlek a prstenů. Přesně o Tom je Pán prstenů ;-D Pane Faltýne, přečtěte si to. Bez komentáře.

2 0
možnosti

R^ Cermat - kdo to je? Firma, která vyhrála tendr na vytváření celostátních školních testů a v určitém rozsahu i školních osnov. Podle jakých kriterií se takový tendr hodnotí? Především podle ceny. Myslíte si, že dalším kriteriem byla např. prokázaná odbornost zaměstnanců firmy? Zcela určitě nebyla. Takže jakási firma s nejnižší nabídkovou cenou ovlivňuje náš školský systém, ale především inkasuje. Úroveň jejich výstupů nikdo nekontroluje, prostě vyhráli tu soutěž a teď mají pouze za povinnost cosi zesmolit a pak si to vyúčtovat. Myslím, že zásadní problém je v tom, že vůbec taková koncepce vznikla

3 1
možnosti

Á, zas jedna, co prd ví.

CERMAT je příspěvková organizace ministerstva školství. Dělá jen a právě to, co ministerstvo vyplodí.

Koncepce, která se snažila minimalizovat vliv školy na průběh a hodnocení, byla velmi rozumná. Jen nebyla pojata dost důkladně. Když potom ministerstvo ustoupilo tlaku ředitelů, kteří měli problém zajistit ty správné výsledky, zbyl z koncepce jen vykleštěný chcípák.

0 0
možnosti
Foto

Zrovna Betty McDonald nebo Jana Eyrová mi do školní četby moc nepasují... Ale Shaw, Sienkiewicz, Nabokov nebo Fitzgerald tam bývali... Škatulky a návody musíme holt nacpat všude.:-(

1 0
možnosti

J97i96ř46í 96N13o38s32e58k

28. 2. 2016 20:45

Zrovna Jana Eyrová tam chybí. Není to románek pro dívky, je to literatura! Ale škatulky jsou zlo všeobecně, v tom souhlasím.

2 0
možnosti

J30i45ř22í 33N61o68s63e45k

28. 2. 2016 20:01

Fandím vám v tom pekelném boji. Celkově je to s učením literatury na střední škole asi očistec pro učitele a zmatek pro děti.

Mimochodem, mám neodbytný dojem, že o Goldingovi nás učili dávno před sametem na maloměstském gymnáziu zcela samozřejmě, o dalších ani nemluvě...

Takže opět nastoupí učitelé v roli osvícenců a rodiče coby doučovatelé. Vše se opakuje.

Prosím, nevzdávejte to.R^:-)

5 0
možnosti

Inu, tupost úředníků nezná mezí a je jen škoda, že se před nimi učitelé a ředitelé "podělají" a budou si hledět učit dle seznamu, aby študáci prošli. Motivace k poznávání a samovzdělávání pláče. Hezky napsané poněkud smutné čteníR^

1 0
možnosti

Kdybyste viděl, kolik maturantů se sakra blíží funkční negramotnosti, na nějaké samovzdělávání byste nevsadil ani vindru.

0 1
možnosti
  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,61
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz