Diskuse

Elity národa

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

R^:-) legrace to být přestává, ale mediální elitáři jsou stále více legrační.

1 0
možnosti
RS

Pani Valikova trefila do cerneho. To je thema k diskuzi.. Zajiste jsou u nas lide, kteri by si prislusnost k teto skupine lidi zaslouzili. Jenze jsou na nepravych mistech. Ulohu vest narod neni kazdemu dano a vetsina nasich politiku k tomu nejsou zpusobili. Byli jenom zvoleni. Je na kazdem narodu, aby si vybral do sveho cela lidi, kteri by mohli byt nazyvani elita naroda. Ze toto neumime lze videt na nasem prezidentovi. Sotva byl zvolen uz se na nej zacalo nadavat. Deficit naseho naroda je nedostatecna spolecenska vyspelost.

0 0
možnosti

V každém případě je třeba stále počítat s tím, co říká rčení - totiž, že i příslušníci elity jsou mezi jelity.

1 0
možnosti
SS

Pěkný den. To jestli někdo mediálně vystupuje či tvrdě pracuje apod., nemá vypovídací hodnotu o správnosti názoru. Vytvořila jste si domnělou elitu, jež mediálně mentoruje a přisuzuje si nějaké nároky na to, koho byste měla volit a to jste se snažila rozcupovat.

To, co je a není správné, nám tu tvrdíte i Vy. Taková tvrzení a mentorování vytváří zde kdokoliv a každý se vyjadřuje k tomu, co je a není správné.

Volba je nakonec na voličích a máme výběr toho, k jakém názoru se přikloníme, k jakému mentorovaní či ne a koho budeme volit.

To, že někdo mediálně vystupuje, nutně neznamená, že má špatný názor.

To, že někdo pracuje a vytváří dle Vás hodnoty a nemá mediální prostor, nutně neznamená, že má správný názor či relevantní na cokoliv a naopak.

Jakékoliv naše domnělé elity pak mohou a nemusí mít správný názor.

Je pak na našem výběru, koho budeme volit, k jaké myšlence se přikloníme, k jakému názoru, a co skutečně budeme dělat. To, že kdokoliv vyjadřuje své názory a kdekoliv, je svoboda slova a je na naší volbě se k názorům přiklonit.

Dotace nejsou jenom nutně něco špatného. Řada nemocnic v ČR by neměla vybavené operační sály, opravené budovy, technologické a jiné další sekce a perzonál, by pracoval v nevhodných podmínkách.

Vím o tom dost, protože jsem sám pomáhal léta zajistit vybavení na hemodialyzační sál atd. z vlastní iniciativy. Kauzalit, proč existuje tento stav věcí, je mnoho. Řešení nejsou a nebudou snadná. Vše jsou ale jistě zkušenosti, kterými je nutné si projít a nějak se z nich posunout dál. Ostatně to tak bylo vždy. Vedle pozitiv existuje i mnoho negativ.

Dotace v zemědělství nějak křivý trh v EU. Vzájemně se státy ovlivňují. Dotace pak často určují to, zda-li zemědělec setrvá ve své živnosti, ale to, jak je schopný a dobrý hospodář, již o něm dotace neřekne. Schopnost pak parazitovat na dotacích a nepřinášet víc, protože schopnost řady zemědělců se neodvíjí od schopnosti jejich hospodaření, ale od dotací, kdy mizí přirozený konkurenční trh.

0 0
možnosti
SS

Různé státy pak mají s i bez dotací díky své demografii, prostředí a ekonomické síle jiné možnosti hospodaření a tvoření trhu či přímo konkrétních výrobků v zemědělství. Skrze dotace pak tyto výhody potlačujeme v jednotlivých státech a snažíme se udělat konkurence schopné zemědělce, což je dle mého chyba potlačování přirozeného trhu, kde prostě má vždy někdo výhody danými prostředím a není příliš vhodné skrze dotace toto prostředí rovnat, jak státy EU činí.

Domnívám se, že pokud má někdo vhodnější podmínky pro pěstění, chov apod., stěží lze uměle stavět třeba naše zemědělství na výrobě mléka apod., ale zemědělci by se měli sami přizpůsobit dle výhod prostředí a trhu.

0 0
možnosti
MB

No, nějak mi v tom trochu skřípe jakoby falešný populismus a rovnostářství. Něco jako fráze "každý, kdo dělá dobře svou práci je hrdina" nebo "volič je chytrý a rozhodne se správně"...

Vždyť dělat dobře svoji práci by měla být samozřejmost. A elita je "výběr" těch, kteří ve svém oboru působení vysoce předčí ostatní.

Osobně nemám moc rád toto slovo neboť je to strašně subjektivní a za elitu může být vydáván kde kdo (podle toho kdo "vybírá") ..ale rozhodně to není plošný pojem..

0 0
možnosti
JK

Autorko: elita se neposuzuje jen podle zaměstnání....

2 0
možnosti
DB

no a co takhle vědomostní elita...například ti, kdo dostali Nobelovu cenu či jiné podobné ocenění....?

Víte, je sice pravda, že bez pekaře nebude houska k snídani, ale bez vědců a myslitelů bychom ještě pořád šplhali po stromech ....a neměli bychom ani ty housky....

0 0
možnosti
Foto

Vědomostní elita žije v úzkém spektru společenského života. Spíš bych řekl, že elita, která by měl svým způsobem života motivovat ostatní lidi k následování, se bude rekrutovat z podnikatelské sféry a ze sféry lidí, kteří budou produkovat něco na způsob veřejných statků. Jenže k tomu je zapotřebí svoboda a tu momentálně nemáme.

0 2
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 26,22
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz