Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Napsala jste to naprosto přesně, paní Veroniko. Karma. Od kdy se tu začalo rozlišovat občany České republiky na "vzdělanou elitu" a na "hospodu - nevzdělance? Vždyť i v tom průzkumu veřejného mínění nikdy nezapomenou (jeho odborníci) dodat, že toho volí ti vzdělaní z města, a onoho zase ti málo vzdělaní z venkova. Už i oni rozdělují občany na dva tábory, a přitom, "ti z venkova" možná rozumí víc životu, než ti dosebe zahledění" městší vzdělanci". Dlouho jsm žila na venkově, a jsem o tom přesvědčena. Vrozená inteligence nemá nic společného s nabytým vzděláním, ta buď v člověku je, anebo není. Naše země je rozpolcená, a zavinili jsme si to sami. Nepotřebujeme víc politiků (a ekonomů),, ale víc moudrých lidí s přirozenou autoritou. Šťastný nový rok Vám přeji. :-)R^

1 0
možnosti

Milá paní Pantlíková, asi Vás to překvapí, ale vzdělanci se v českém národě těšili mimořádné úctě od pradávna, stejně tak jako psané slovo, kniha.

Češi sice neměli velkých géniů literatury, ale vždycky měli mnoho dobrých autorů, kteří dokázali v pravý čas vyslovit to, co lidé potřebovali slyšet, protože čeští vzdělanci se cítili povinnováni službou svému národu.

Kdyby nebylo inteligence, národních buditelů, jako byli F. Palacký, J. Dobrovský, J. Jungman, J.K. Tyl, Božena Němcová, K.H. Mácha, F.L. Čelakovský a další, kteří byli vůdčí silou národního obrození, jimž se povedlo pozvednout český jazyk a probudit v lidu národní uvědomění, nejspíš by se náš národ rozpustil v německém moři jako kostka cukru.

Licitovat, kdo je v národě důležitější, jestli vzdělané elity nebo prostý lid, je cestou do pekel, ve slušné občanské společnosti by mělo být pro všechny místa dost.

4 1
možnosti
Foto

Země je puklá a připomíná dvě polokoule. A my jsme uprostřed! ;-D;-D;-D

0 0
možnosti

Díky! Naprosto s Vámi souhlasím, ale tak dobře a přesně bych to napsat neuměl. R^

0 0
možnosti

Tak minimálně byla naše země puklá od roku 1948, kdy se společnost dělila na ty, co se dali ke komunistům, a na ty druhé.

5 1
možnosti
Foto

K94a35r33e78l 24M21á61d54l74e

30. 12. 2017 19:30

Ten příkop tu je bez ohledu na to, kdo je, nebo kdo by byl prezidentem. Po Plyšounovi tu bylo pár přátel starých pořádků, ale většina národa viděla celkem optimistickou budoucnost a nějaké dílčí dohady o směřování kousek doprava nebo doleva nebyly nijak tragické. Dnes jsou ty nůžky rozevřené mnohem víc, protože moje generace vnímá paralelu mezi tehdejší Moskvou a dnešním Bruselem, zatímco část nové generace podlehla neomarxistické výchově, multikulturalismu a zelenému náboženství (podporována v tom částí kulturní fronty, VŠ pedagogů a stranami jako TOP 09).

1 0
možnosti

Nemohu s vámi souhlasit v tom, že nejstarší generace vnímá paralelu mezi tehdejší Moskvou a současným Bruselem, maximálně to tak vnímá jen jedna její část, a to vesměs ta, co k té Moskvě tehdy měla a zřejmě má i dnes blízko.

Druhá část generace, která se narodila těsně před válkou nebo po ní, je ráda, že se dožila pádu komunismu a je opět součástí civilizované Evropy, užívá si toho, že nemusí žít oddělená od světa ostnatým drátem.

Ve svém okolí neznám nikoho, kdo by si zavracel hlavu jakýmsi neomarxismem, většina mladších i starších lidí nemá tušení, co to vůbec je, mají jiné starosti. Vzhledem k tomu, že už můžeme volně cestovat po celém světě, většina soudných lidí se nehroutí z pohledu na lidi s jinou barvou pleti nebo vyznání. Svět patří všem bez rozdílu.

A promiňte, ale výraz "kulturní fronta" je jako vystřižený z ideologické brožury z 50. let.

5 0
možnosti

Máte naprostou pravdu, ale pokud máme různobarevná mávátka, tak si za každou barvu musí každý nést svou zodpovědnost. Tomu tak, ale není.

0 0
možnosti
Foto

KarmaR^, program stran založený na házení kamenem bez uklizení si na vlastním prahu nikam nevede. Babiš přišel k vítězství jako slepý k houslím a přitom to šlo docela jednoduše uhrát alespoň na remízu. Korunové dluhopisy se měly řešit od začátku u všech firem, ne jenom u Babiše v parlamentu, ale pomocí policie. Zbabělé vyvolání Šumana, nestandardní odvolání Babiše z vlády, nefungující soudy v případě Rátha, výsměch s dluhem za lidový dům.

3 0
možnosti
Foto

Tak jsme to bohužel dopracovali. A hlavně "díky" těm, co si neviděli na špičku vlastnáího nosu. Uidíme, jak to bude pokračovat - zatím je to stále "ode zdi ke zdi" Fakt si u nás nedovedeme vládnout?:-/ PF 2018. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 26,22
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz