Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že bychom měli trvat na tom, že „svoboda slova i svoboda umělcova vyjádření je skutečně věc zásadní a těžko zpochybnitelná“, ovšem bez dalších omezení, tedy žádné další „ale“. A možná by to mělo platit nejen pro „umělce poctivého, či takového, který tvoří vlivem různých doktrin, ismů a grantů“, tak tyto zásady uznávejme např. pro Tristana Tzaru (byl dadaista i surrealista), Vladislava Vančuru (poetista a dokonce komunista), Moliera (kšefty od Ludvíka XIV.), J. S. Bacha (zakázky pro výmarského vévodu), Michelangela ( placen od renesačních papežů nebo Medicejských) atd.

0 0
možnosti

Jsem pro absolutní svobodu slova, ale asi na to tato stávající společnost není připravena...tak třeba za sto let to bude reálnější.

0 0
možnosti
Foto

Hodně jsme se posunuli ve svém vnímání (kdysi) posvátných symbolů za posledních 50 - 60 let. Někteří z nás si ještě pamatují, že ve školních třídách visel vedle portrétu prezidenta republiky i kříž, symbol křesťanství. V 50. letech min. stol. byly kamenné kříže s ukřižovaným Kristem u cest zuráženy, zbyly po nich jen kamenné podstavce. Smutný pohled... Veřejné urážení Krista, na jevišti divadel vnímám zrovna tak. Jsou záležitosti, které by měly zůstat "svaté" (nedotknutelné). Rv )Ani umělec není neomylný). Díky za článek. R^

1 0
možnosti

Hezky napsané, nad věcí. V poslední době se na prknech divadel předvádějí staré hry v novém kabátě, což jest pro mě tristní záležitost, jen ne avantgarda.

4 0
možnosti

Zneuctění Ježíše je evidentní, ale asi soudně těžko uchopitelné; ovšem zneuctění státního symbolu už uchopitelné je! Nebo by mělo také projít - pro názornost- při uznávání svobody kulturní tvorby, kdyby z toho druhého otvoru tahala dotyčná Ústavu české republiky?!!

0 0
možnosti
Foto

Přiznám se že žaloba nebo soudní zákaz se mi zdají s ohledem na svobodu slova příliš. Nicméně to tak cítím i v případě Mein kampf....

Lidé by si měli utvořit názor sami. A oni si ho utvořili. Nebýt toho skandálku, v divadle by sedělo pár pseudointelektuálů.

Co mi ovšem vadí je že toto představení bylo v rámci celé akce sponzorováno z veřejných peněz města kde bydlím, tedy i z mých daní.

11 0
možnosti

Jenomže ta svoboda slova je dost často zpochybněna těmi, kteří se ohání svobodou slova v případě brněnské divadelní performance, ale když se jedná o islám, tak mluví o urážce náboženského cítění, islamofobii, xenofobii a někteří i o rasismu. Mnozí z těch, kteří vytvořili karikatury islámu, natočili dokumenty a filmy karikatuzijící islám jsou dnes pod policejní ochranou a žijí pod cizími jmény. Nejedná se ovšem jen o umělce, ale také arabisty a bývalé muslimy, kteří se islámu věnovali nejen z historického, ale také filozofického, lingvistického hlediska. Kardinál Duka podal žalobu, ale jde cestou práva. Wilders v Nizozemí zrušil soutěž o karikaturu Mohameda, protože muslimové vyhrožovali smrtí. A muslimové nebyli samotní. Byli v tom i levicový aktivisté, kteří sice nevyhrožovali smrtí, ale vedli kampaň, že jde o urážku islámu a muslimů.

7 0
možnosti

Uzákonit blasfemii, jako v islámu?

1 0
možnosti

Blasfemie je v církevním zákoně už dávo uzákoněná. Ten se Vás netýká. Ale v našem trestním řádu existuje paragraf

§ 355

§ 355Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

kde je mimo jiné ..........b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání,

0 0
možnosti
Foto

Ja to vnimam jako parazitovani na cizich dilech. Velmi znamych dilech, aby to pritahlo divaky. Misto vytvoreni vlastniho.

4 0
možnosti

Přesně tak to cítím já,. Viz můj komentář.

0 0
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 26,22
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz