Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

V lednu si připomínáme výročí dvou známých Karlů - Čapka a Poláčka. Copak by asi tito dva řekli na to, že dnes jsou kritici nacionalismu, populismu nebo fašismu nálepkováni a dehonestováni jako "moralisté, svazáci, intelektuální elita, pokrokoví kněží atd." ? Třeba by jim to připomnělo něco ze 30. let 20. století...

0 0
možnosti
Foto

Dobrý večer. Za intelektuální elitu se mnozí prohlašují sami. A pokud vím, Čapek v žádném svém článku neurážel obyčejné lidi, nepodceňoval jejich inteligenci a nechtěl je laskavě převychovávat. Naopak, jeho víra v "obyčejného člověka" lezla na nervy mnoha opačně smýšlejícím spoluobčanům.

Termín "populismus" by si zasloužil hlubší rozbor, každý z nás tento jev evidentně nacházíme někde jinde. Za nacionalisty byli v době Čapkově označováni často i lidé, kteří se chtěli prostě jen vymezit proti levici podporované Stalinem a Hitlerově velkoněmecké říši, která byla stále větší hrozbou. Čapkův postoj byl lidsky pochopitelný, pro mnoho lidí, kteří se chtěli aktivně bránit zlu, které sice pojmenoval, ale přesto mírně relativizoval či podcenil, nepřijatelný (Durych).

A ujasněte si, jestli chcete diskutovat o fašismu, nebo o nacismu. Jsou to dva odlišné systémy. Pěkný večer.

1 0
možnosti
Foto

No, bejt v testu otázky na demokracii, tak by asi Bára Hrzánová z testu propadla stejně jako ti, co mají podobné názory o omezování volebního práva.

3 0
možnosti
JK

V každém člověku je něco z elity.

0 0
možnosti
JH

J86a55k80u94b 77H90o31z30a

20. 1. 2020 8:58

Zvláště v holkách pracujících v Práglu na privátech. Aspoň občas. ;-)

1 0
možnosti
JR

J61a23n 57R29á23ž

19. 1. 2020 12:47

Slyšel jsem zděšené hlasy na Slovensku i u nás, že hrozí reálné nebezpečí, že Kotleba může být, podle svých raketově rostoucích preferencí, příštím slovenským premiérem. Z toho mi vychází jediné řešeni: Volební právo odebrat všem, kdo bydlí mimo Bratislavu. A jestli se to osvědčí, může se to obdobně uplatnit i u nás s Prahou a zbavíme se konečně Babiše!

2 1
možnosti
Foto

A můžete založit samostatnou republiku Praha :-)

4 0
možnosti
PB

Řekl bych, že jste onu parafrázi na voličský řidičský průkaz, která je mimochodem velmi trefná, úmyslně demagogicky překroutila. Anebo vůbec nepochopila, což je ještě horší. A ještě se tím chlubíte.

Tím řidičákem se samozřejmě nemyslí školní testík voliče o tom, kolik poslanců má sněmovna, či jak a kdy se volí do senátu. Ale jen selský rozum, objektivita, schopnost si dát dvě a dvě dohromady a umět si věci dohledat a porovnat.

Podívejte se jen na posledních cca dvacet blogů a diskuze pod nimi. Z toho musí normálně myslícímu člověku prasknout bužírka v hlavě.

Jeden pranýřuje ODS za exekuční zákon a libuje si, že tato vláda stojí na straně prostých lidí (zavedla ho ČSSD, tedy současná vládní strana) a tvrdí, že ODS vyloučila lichvu z právního řádu (je tam). Jiný tvrdí, že nám utíká ročně 300mld. daní do daňových rájů (matematicky nemožné), že Babiš odstavil privatizační šíbry z 90. let (Babiš privatizoval v 90. letech a byl tehdy nejvíce vyšetřovanou osobou, vše zameteno pod koberec). Že ODS prosadila fotovoltaický zákon (byla jediná komplet proti němu) a že privatizovala banky (ČSSD) a velký průmysl (Zeman, Sobotka, OKD, MUS) a že konzervativci (rozuměj pravičáci) zavedli v Německu fašismus. Že Válková byla jen řadovou komunistkou (státní zaměstnankyně generální prokuratury), že nevěděla o porušování lidských práv v ČSSR ( analytička totalitního právního systému) a že na post ombudsmanky má jako právnička ty nejlepší předpoklady (z dosahu této funkce jsou naopak trestní právo a soudy vyjmuty). Všechno obdivovatelé ANO, bývalí voliči ČSSD, SPO a KSČM. Co říct na takové IQ, že?

4 3
možnosti
JM

Dříve odborné, kvalifikované články o češtině, maturitách, problematice středoškolské výuky, svěží a originální prozaické texty z pera autorky blogu. A teď? Opravdu je přínosné na blogu publikovat recyklované politické agitky? Nestačí to v MF Dnes?

1 6
možnosti
Foto

Prózu si nechávám do knihy o češtinářkách, která se rodí. Neučím, nemám kde. ;-D Kritici systému bývají občas likvidováni. A agitky nepíšu, myslím. pouze úvahy o tom, co se kolem nás děje. Ale děkuji za názor.

8 0
možnosti
JP

J14a16n 42P95a42v24l70í40k

18. 1. 2020 17:51

Nikdo vyjma populistů nežvaní nesmysly o krásném novém světě. Autorka zřejmě přeslechla slogan "Ano, bude líp". Řidičák pro voliče je hyperbola vyjadřující údiv nad situací, kdy nenormální se stává normálním. Tolik k nadpisu.

V knize Hrůza, šok, média o situaci naší mediální sféry po roce 1989 se dočteme, že v současnosti počet čtenářů na jedno vydání Babišových novin a časopisů je 3,5 milionů, 7,8 milionů reálných uživatelů na internetu měsíčně, každý den má milion rozhlasových posluchačů. Ovládá Maldou frontu Dnes, Lidové noviny, Metro, 5plus2, Téma, iDnes.cz, Lidovky.cz, Expres.cz, Emimino.cz, Televize.cz, Jenpromuže.cz, Jenproženy.cz, Dolcevita.cz, Harpersbazaar.cz, Akčníceny.cz, Portmonka.cz, Rajče.cz, Žena a život, Tina, Chvilka pro tebe, Claudia, Cosmopolitan, Harper ́s Bazaar, Můj svět, Dolce vita, Pestrý svět, Rytmus života, Esquire, Týdeník televize, TV max, TV14 plus, Televize Óčko, TV Revue, Omalovánky Moudré Sovy, Luštění pro děti, TopGear, Motor, Speed, Napsáno životem, Čas na lásku, Rádio Impuls, Rockzone 105,9. Čtenářům a posluchačům těchto médií se dostává permanentní školení o tom, jak je líp. Zároveň televize s největším posluchačským zázemím Nova i Prima jsou Babišovi nakloněny, Česká televize pomalu, ale jistě až na výjimky obléká normalizační kabát.

Takže skupina studentů (ale i jiných aktivistů) snažících se o dialog v mimopražských lokalitách je v podstatě boj Davida s Goliášem, na rozdíl od toho biblického střetnutí jde o běh na dlouhé tratě. Odbednit zabedněnost je poměrně nadlidský úkol, ale velmi důležitý a potřebný.

7 0
možnosti
MS

Jakože vymaluju Omalovánky Moudré Sovy a pudu to hodit Babišovi? Bože

2 1
možnosti
SN

:-).......Přečtu jméno Hrzánová a okamžitě mi v mysli naskočí.......".hrdý budžes" ! S tím se proslavila.....!!! R^R^R^V

0 3
možnosti
SN

:-).......Výborně napsáno ! Přečtu jméno Hrzánová......a okamžitě mi naskočí "hrdý budžes" ....s tím se proslavila! R^R^R^V

0 3
možnosti
Foto

Takže to podceňujete...nebo tím a jí -BH, pohrdáte...hmm. No, ale tohle se právě paní autorce Velmi velmi nelíbí...Tak teď nevím. Vážně nevím, co s tím. Jestli je to ukázka toho, jak tahle její obava míří, jak vidno oprávněně, i třeba na Vás, trochu čára přes plán...nebo ukázka toho, že voličstvo fakt moc nepřemýšlí, a problém to tedy tak trochu je...:-/:))

1 0
možnosti
Foto

K76a36r39e27l 54C24a84c59h

18. 1. 2020 17:35

Hezky napsáno. V

4 0
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 26,22
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz