Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IN

Na likvidaci i historických soch jsou protichůdné názory, záleží na systémové době.

Vzpomínám na impozantní sousoší T.G. Masaryka se vzrostlou lípou nedaleko naší školy. Po měnové reformě r. 1953 byla socha zničena skupinou herců Měst. divadla jako protest demonstrace dělníků proti tehdejšímu režimu, byly to dvě antagon. snahy. Nejsou moc známé výroky T.G. Masaryka, který se prý zpočátku cítil spíš být Slovákem po otci. Také odsuzoval Čechy : " Vezmi si tu českou nečistotu a všechny ty vlastnosti jako lhaní a máš americký Kocourkov", říkal ženě Charlottě. "Mám z českých lidí hnus, nejraději bych byl pryč v Americe!" Od r. 1990 je opět replika sochy na svém místě.

0 0
možnosti
JH

J87a80n 41H82i66r18š

6. 7. 2020 15:49

Já to vidím podle nápisu ze Zlaté zelné hlávky ve Vídni - každá doba má své umění, podobně má logicky každá doba své sochy. Podobně se říká - aby se mohlo něco nového stavět, musí se napřed něco starého zbourat. Takže trvat na tom, že se má dělat to a nedělat ono, je subjektivní. Stačí se podívat např. na budovu Národního muzea a zavést tam libovolnou školní třídu a dát za úkol napsat kolik lidí z nápisů na ní vlastně děti dnes znají a vědí, kdo byl kdo.... to by to myslím, dopadlo.

0 1
možnosti
Foto

J59a57n 49A58n36d63r30l97e

6. 7. 2020 14:00

R^, teda Vám Veroniko

2 0
možnosti
TK

Řekl bych že národ, který sám nadšeně bourá soochy po každé změně režimu a který se ještě v roce 2020 rozhodl zpětně kádrovat a odstranit sochu Koněva, se nemá právo divit bourání soch západními aktivisty, či islamisty. Je potřeba si uvědomit, že na západě ten převrat proběhl. Pro někoho možná neviditelně, protože běhl relativně plynule, možná, že někomu tam chybí to jasné datum výstřelu z Aurory, ale prostě proběhl.

3 1
možnosti
PT

Černošice, Otrokovice ....Vždycky proti sobě stojí idioti a ti, kteří se nechtějí stát jejich oběťmi

0 0
možnosti
MG

Tak u jmenovaných osobností musí člověk tu příslovečnou "hůl, když chce psa bít" hledat opravdu nasilu. Zajímavé, že z úvodu zmíněný Cyril s Metodějem vlastně na seznamu "navrhovaných" ani nejsou - tak mě napadlo, že u nich by to možná ani nevyznělo jako jasný vtip a leckdo by se toho mohl chytnout i vážně...propagátoři násilného importu cizího náboženství z blízkého východu, včetně prodeje jeho odmítačů do otroctví, to by dnes asi moc popularity nesklidilo, kdyby z nich neudělalo kult už národní obrození ;-D

1 0
možnosti
JK

Každé období má své bourání soch. V Bratislavě byla zbouraná Marie Terezie po vzniku republiky. Sochy Lenina a Gottwalda taky zmizeli. :-).

1 0
možnosti
Foto

Co dvacet až třicet let kdekomu, komu ji nedejbóže předtím postavíme...

Na jednom blogu jsem navrhovala, že bychom pro sichr měli stavět jen vodotrysky a sochy Křemílka a Vochomůrky...

2 0
možnosti

zavolejte Kolářovi...ten jeho virus se úspěšně šíří světemRv8-o

1 1
možnosti
JS

Každá doba nese svoje a ta dnešní není vyjímkou pouze důsledek něčí hlouposti.!!

4 0
možnosti
  • Počet článků 460
  • Celková karma 26,64
  • Průměrná čtenost 1711x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz