Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No fajn ... a teď bez náznaků a podivného chození okolo horké kaše - na jaký konkrétní případ v naší současnosti, se váš článek vztahuje? Na premiérovo zneužívání dotací, na prezidentovu velezradu, nebo snad na působení agentů ruské tajné služby GRU? Nestyďte se říct otevřeně svůj názor, dnes už se to může, to za prvé; a za druhé, on v tom totiž může být právě ten problém, stejně jako v tom, do jaké míry lze který stát považovat za právní stát, dle fungování justice a taky vymahatelnosti práva, jak už zde bylo správně naznačeno.

0 0
možnosti
Foto

Opravdu skvělý film. Dnes by byl jeho hrdina nazván sluníčkář či dobrosráč...zastávat se někoho "takovýho", kdo je pro svou barvu kůže a sociální prostředí předem vinen. Film má i silně protirasistický podtext právě ve scéně kde dostává prostor Jiří Voskovce. Každá postava a její motiv hájit tu "svou" pravdu je vykreslena dokonale. Asi nejlepší psychologický film. Ovšem na druhou stranu zde může být i opačná situace. Případ Selvinův....

0 0
možnosti

P34e14t95r 22B69u28r97i85a55n

27. 4. 2021 22:14

No vy jste z toho zase udělal politické školení mužstva. Posuzovat každou věc antagonisticky v mantinelech buržoazie- proletariát nám vtloukali na vojně do hlav politruci.

Hlavní hrdina fakt nebyl z kategorie "sluníčkář", nýbrž z kategorie "nebojme se realisticky popsat skutečnost", tedy přesně z opačného tábora.

0 0
možnosti
Foto

Ony Vámi připomenuté filmové skvosty si dozajista připomínají lidé, kteří vědí, že mnohé oprávněné výhrady k našemu právnímu řádu vyslovili nejednou experti v oblasti práva, aniž by se jimi začal někdo zodpovědně zabývat - tedy vědí, že ani naše zákonodárce nezajímá tristní úrověň vymahatelnosti práva. Proto vznikla petice spolku Rodiny obětí české justice. Našim dobrotrousilům však leží mnohem tíživěji na srdci, zda přeci jen nebylo ukřivděno dvěma agentům GRU.

2 1
možnosti
Foto

Předpokládám, že jste si, Vážený pane Sychro, petici spolku prostudoval a návrhy vypracované právníkem shledal z odborného hlediska nedokonalými a nesouladnými s Vámi dosaženou erudicí v oboru. Pokud je tomu tak, je škoda, že experti Vašeho formátu jsou tak vzdáleni ochotě přiložit hlavu k dílu.

1 0
možnosti

V politice (včetně té mezinárodní) se presumpce neviny nectí a naopak platí presumpce viny. Zkrátka dějiny píší vítězové a ti se takovými prkotinami jako vina, či nevina nezabývají.

Netvrdím, že je to dobře, ale je to zkrátka tak. Bohužel...

4 0
možnosti

Paní autorko, bejvávalo, bejvávalo. Dnes platí, že když Vás nějaká podřízená oznámí, že jste ji sexuálně obtěžoval, musíte Vy prokázat svoji nevinu. Jestli to platí i v obráceném gardu, t.j. obtěžování ženy mužem to nevím. Právo totiž nabývá vyšších demokratických hodnot. Totéž platí i o vzájemných osobních urážkách. Černý opičáku je rasová urážka, bílý opičáku pouze urážka.

3 0
možnosti

Doufám, že za tím nemám hledat nějakou paralelu k dnešní vypjaté situaci (snad ne). Zmínil bych ještě výborný film Miloše Formana Lid versus Larry Flynt, kde je krásně ukázáno, že na spravedlnost má právo každý, tedy i producent porna. V demokratických, ale dost puritánských Spojených státech, tento film (nezaslouženě) příliš neuspěl.

1 0
možnosti
Foto

Doporučuji seriál Had (The Serpent), jak těžké je lapit mnohonásobného vraha. Natočeno podle skuteční události.

0 0
možnosti

Zdařilý popis ale nedobré ci spíše dost jako az snad velké špatné v detektivce zaměnit příčinu za následek. Pak z pachatele se může stát oběť a obráceně a pak z demokracie napr. ideologie jak se stává v některých divokých končinách kde smečka podlehne svemu dojmu o své demokracii - stává se pak věc podobná vypuštění džína láhve což se stalo v Evropě po pádu monarchie s vypuštěn dzina demokracie bez jeho prožití v podmínka prirozene svobody Nového světa. Demokracie neni příčina ale nasledek! Abych nechodil kolem horké kaše v USA si netykají ale oslovují se mejestatem You. Společnost je založena na vzájemném respektu at jsi padouch nebo hrdina v podmínkách Nového ale tvrdého světa takový jaký je pokud nepodlehnete vlastním smyslenkam třeba o demokracii natoz pak te své jak se v podmínkách ztráty nevolnictvi (napr. po pádu monarchie či fašismu či komunismu) může prihazivat. Ty jsi, Vy jste, You are, You are ... stručně řečeno vse mají mají v rukách cestinari!!! Bez vytáček, Veronika!!! (zadní právníci a ekonomové max. vedle cestinaru snad i historici ;-) )

ps: také tam napr. nesklonuji svá jména a příjmení a píšou uctivě pane Novák, nikoliv pane Novaku (což uz je změna jmena) No cestinari maj co dělat. :-)

0 0
možnosti
Foto

Americká porota nerozhoduje mezi "vinen" a "nevinen". Rozhoduje mezi "vinen" a "není vinen" (not guilty). "Není vinen" neznamená, že je nevinný, což ostatně vyplývá i z vašeho popisu jednání té poroty.

K tomu popisu toho filmu se může pro českého čtenáře připomenout, že v něm hrál také Voskovec.

2 0
možnosti
Foto

Do našich životů je potřebné zahrnout To i Tohle i Tamto. Ten film je skutečně skvělý po mnoha stránkách od hereckých výkonů až k samé podstatě, o níž hezky referujete. Zlatý fond světové kinematografie... a to je toto Vaše TO. A pak je důležité třeba TOHLE - a to je kupříkladu Prožít si své peklo anebo Tři billboardy za Ebbingem. A tak na druhém konci proti Vašemu TO přes můstek TOHLE stojí TAMTO. A to jsou zničené životy lidí, kteří s něčím neměli nic společného, zaslouží si satisfakci a solidární vnímání jejich všelijakého života ve strachu, nevědět... a i být třeba nyní u nás ve dvou případech pro své okolí několik let dokonce jako případní pachatelé pro celou ves obviněni - v záštitě Vašeho TO. Přiznávám, že z principu držím palce spíš obyčejným, a nezpochybnitelně postiženým, lidem z mého Tohle a Tamto a nefandím situacím - nejsem si jist, ale musím to ctít... pragmatismus tam, kde se jím ubližuje.

1 0
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 26,22
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz