Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji moc za zdejší připomenutí Josefa Svatopluka Machara. Už několikrát mě pan generální inšpektor ubezpečil, že jsem se vydal prošlapanou stezkou. Pars pro toto:

Vrátit se rok ten tisíc čtyři sta

a devět – dobrý Magister náš Hus

by označen byl jako fašista

a Čechy zřezán pro ten fašismus.

Takové verše opravdu nelze liberálně demokratické české veřejnosti dosti doporučiti. A to jsem – jak dávno dobře známo – fašista jen poloviční.

0 0
možnosti
Foto

A nemohla byste už přestat pěnit? ;-DRv

2 1
možnosti
Foto

Dle reklamy na jeden prostředek stačí jedna kapka, a hned začne vše pěnit;-)

1 0
možnosti

Paní Valíková, umíte dobře psát. Citujete literární velikány, je tady hodně moudrých slov, zkrátka slohová práce na 1-. Ale ten obsah.

4 1
možnosti
Foto

Ten obsah odpovídá obsahu hlavy paní pisatelky. Politicky korektně - mišmaš.

1 1
možnosti
Foto

Kde jste byla, spolu s Nohavicou, posledních 25 let?

To, co hrdinná Putinova armáda páchá v Mariupolu, dělala v Aleppu a před tím v Grozném.

Lékaři bez hranic varovali Ukrajince: Neoznačujte úkryty dětí ani nemocnice, neinformujte o jejich poloze OSN. Rusko to zjistí a zaútočí.

Od jejich šéfa Nohavica převzal medaili (nebyl sám, že Klausi Václave?), už to bylo dost nechutné. Reakce na ruskou invazi rovněž.

Nohavica a StB je trochu jiná kapitola, byl nepochybně v jejich hledáčku, jako i jiní, a měl slabost pro chlast, takže ho zmáčkli - netroufám si posoudit, jak moc museli mačkat, o mě zájem neměli a netuším, co bych udělal, kdyby zatlačili.

Ovšem jeho přátelství s Tomiem a Putinův metál... líto mi je talentu.

Tak nám zůstaly jen jeho starší krásné písničky, teď doplněné trochu trpkou příchutí.

14 0
možnosti
Foto

Jak to po sobě čtu, tak "Od jejich šéfa Nohavica převzal medaili" se dá vztáhnout k předchozímu odstavci (Lékařům bez hranic), ale patří to samozřejmě k šéfovi hrdinné ruské armády cíleně bombardující úkryty dětí a nemocnice.

0 0
možnosti
Foto

... nevím kde lítá jaké kamení (spíš saé kecy), a kolem huby míval pěnu leda Zeman (kterého tu tací jako vy obhajovali); ale zato přesně vím, kde lítají bomby - a to na divadla a na školy, kde se ukrývá civilní obyvatelstvo (přeber si každý jak umíš, a smiř se s tím, že jsou idioti, kteří neumí) Sláva hrdinům, sláva Ukrajině[UA]R^

5 2
možnosti

M71i68l71a78n 80B83í61l75e36k

20. 3. 2022 10:48

Úděl českých básníků ale nespočívá jen v tom, že po nich bylo házeno kamení. Někteří z nich se také nezdráhali vzít do ruky šutr (třeba když S.K. Neumann prskal svého Anti-Gida) nebo se neváhali s notnou dávkou cynismu a prospěchářství přidat k vládnoucímu režimu (Nezval). A v době, kdy Nohavica přebíral medaili, to byl právě Putinův režim, který kamenoval nepohodlné hlasy...Čímž nechci říct, že by měl být písničkář zakazován nebo šikanován, ale také bych ho nestavěl jen do role oběti.

6 0
možnosti
Foto

Když si čistíte zuby, pěna od úst jde. A možná i zubního kamene se podaří udrolit.

Ale normální člověk si pak pěnu utře a neleze s ní na veřejnost. Rv

1 2
možnosti

Je smutné, že někdo tak pokřivený a bezcharakterní může učit děti. Ale máme demokracii, tak záleží na rodičích, aby se ozvali. Já bych to určitě nesnesl.

5 5
možnosti
Foto

Je smutné, že někdo takový jako jste Vy, ten, který má klapky ne a očích, je kritizuje. A dokonce osočuje slušné lidi z bezcharakternosti. (To j e v pravidlech diskuze dovoleno?) Tady přece nejde o válku na Ukrajině, a o diktátora V. Putina, který ji způsobil - na to mají snad stejný názor jako Vy, ale o CENZURU. Jde o zákaz, aby lidé nemohli vyjádřit svůj vlastní názor na to, co se děje se kolem nás, a ve světě. Každý máme přece vlastní mozek a vlastní rozum, nežijeme ve stádu, které bezhlavě pádí za tím, kdo mu co nařídí. Tak to vidím já. Zažila jsem komunistickou totalitu - a s údivem zírám, že se k totalitě zase blížíme mílovými kroky. A cenzura je základním znakem totality -tak to vždycky začíná... Bohužel.

0 0
možnosti

Nohavica nikdy nebyl politický aktivista mezi umělci. Když se ho zeptali, mohl uhnout a říct, že medaili vrátí. Zároveň si ji nechat. Byl by teď za správňáka, ale s ohnutým hřbetem.

1 2
možnosti

Správňákem? Pro vás je správňák někdo, kdo klame? Kdyby udělal, co píšete, byl by jen ještě o něco horším.

4 3
možnosti
Foto

A líto mi je, že tolik energie poutají bezmocné celebrity, jak kdyby nebyli tu ti, kdo vybaveni jsou skutečnou mocí. Chápu, že oblíbení umělci někdy významně ovlivňují veřejné mínění , když jejich tvorba vyjadřuje i postoje k tomu, co hýbe aktuálně společností. Nebo když se k tomu prostě jen vyslovují. Lidé je za to chválí nebo se naopak mohou cítit zklamani. Někdy třeba i zrazeni.

Nechci se zapojovat do polemiky maj-li či nemaj-li ti či oni pod nohy tomu či onomu hodit medajli.

Jen líto mi je, že zatímco se tu spor vede o kameny, povětřím létají skály dopadající do myslí, jež záhy zarůstají houževnatým trním zakrývajícím krátery pod ním - bezvědomí.

A proto líto mi je, když svárem je, zda to či ono bylo jaké provinění, zatímco obludné viny vymývačů hlav nám mění svět a ještě omlouvány jsou kreténské lži tím právem na názor, byť podložený je jen suchým lejnem k instatnímu zneužití.

3 0
možnosti
Foto

Batˇ. Pravdu maj pane Herda. Leč lidu leckterému třeba jesti virtuálně zvedat pěst svou, a hrozit. Pěstí. Neb především ega svá si takto pěstí, hledajíce až souznění. Nic více v tom nebývá, ba ani není.

0 0
možnosti
  • Počet článků 460
  • Celková karma 26,60
  • Průměrná čtenost 1711x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz