Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J55a74n 52M52a35r55e45k

7. 7. 2022 16:49

Jsem VELIKÝ fanda Rychlých šípů...když je Mladý Hlasatel začal uveřejnovat, to jsem se zrovna narodil. Ale časopis VPŘED...ten už byl můj. Znám mnoho příběhů z komiksů zpaměti, a také znám něktré chyby, které jsem zaznamenal. Na př: Rychlé šípy a bobřík mlčení. Jindra Hojer toho bobříka lovil. Jeho spolužák Doudleba mu 'zavařil' Ale pan učitel se ptá Doudleby: "Doudlebo, copak si přejete"? Vyká mu. A pak se tentýž učitel ptá Jindry: "...cože to lovíš"? tyká mu.

Další: Ve válce s Podkováky Rychlé šípy svádějí tvrdý boj. Dlouhé bidlo si na ně vyrobil takové štouchadlo a začal Mirka mlátit. Protože měl to štouchadlo k ruce přivázané, bylo snadné to 'bidlo' stahnout do vody. Řečená slečna Haha-Bimbi ho chytla za nohy a zděšeně křičí: "Kde jste kdo, pojdte zachránit Dlouhé bidlo!!!" a chytla ho za nohy. Bidlovy boty jí zůstaly v ruce. Leč o půl vteřiny později už Bidlo letí do vody obutý. Asi si v tom letu během čtvrt vteřiny zase ty boty obul

A pro paní autorku. Ten Maxmilián se nejmenoval DRÁB ale DRÁP.

V roce 1948 komunisti spojili časopis Vpřed a Junák a vznikl časopis JUNÁCI VPŘED. Později to byl VPŘED PIONÝŘI a nakonec PIONÝR který nikdo nekupoval.

Nezapomenu na komixy v JUNÁKU 'Pim a Red', 'Za poklady starých Inků' 'Výprava Toma Bartona' a články od Otakara Batličky. Nádhera. Já žiju v Kanadě, tudíž nevím, nic o skautingu v Čechách. Vychází tam nějaký skautský časopis, jako býval JUNÁK?

3 0
možnosti
Foto

Otakar Batlička se kromě jiného jako radioamatér zapojil do odboje, byl zatčen a popraven. viz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Otakar_Batli%C4%8Dka

Mimořádně statečný člověk.

Články do Mladého Hlasatele psal na psacím stroji vlastní konstrukce. R^

Jako vzácnou relikvii uchovávám originální svázaný 3. ročník časopisu Vpřed.

0 0
možnosti
Foto

První juknutí na článek a jméno paní autorky mi vybavilo jednu méně známou postavu: Haha Bimbi, vlastním jménem Alžbětina Prknářová.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR64oBx55tPTPkamms5TmIGaefogUFEutL7tf8mF_gZ0AL7jY8Np6cCobZJXgrBXixzJ_4&usqp=CAU

Ale za připomenutí KARMA! R^

0 0
možnosti
Foto

Jak my znalci Foglarova díla víme, Alžbětina Prknářová byla proslulá tím, že nosila na tehdejší dobu odvážně krátké sukně a šaty. Proto jí občas koukala ven její Haha Bimbi. A od toho se odvinula její přezdívka.

1 0
možnosti

Píšete, že Bratrstvo K. P. byli odporní, ale v hokeji Rychlé šípy porazili, dodnes pamatuji, jak Dlouhé Bidlo křičí: "Štětináči, piš, piš...!"

0 0
možnosti

No jo, když byl v brance Metráček ...:-)

1 0
možnosti

Zrovna v těchto dnech běži na několika programech "Záhada hlavolamu" pamatuji se jak jsem již jako dospělák byl na jejím promítání v Kongresovém centru, prostě nádhera.

Klobouk dolu a poděkování autorce blogu za připomenutíR^R^R^

5 0
možnosti
Foto

A se kterou z postav jste se ztotožnil? Nějak se mi nabízí Bambus nebo Jarda Murkač. ;-D

0 0
možnosti

Takže zatímco my ostatní jsme ve válce, tak vy si jezdíte po dovolených ?Rv;-O

0 3
možnosti
Foto

To není dovolená. Hledáme tu malý pozemek. Pekný den.

2 0
možnosti

Děkuji za připomenutí, paní Valíková.

Také já patřím ke generaci, která se s baterkou pod peřinou dlouho po večerce přes nevoli rodičů nemohla odtrhnout od mistrně a sugestivně vystavěných příběhů foglarových chlapeckých hrdinů a velmi dlouho jimi byla morálně ovlivněna (v mnohém dodnes do takřka důchodového věku), byť s odstupem let k některým aspektům Jestřábových děl či postav zaujala "realističtější" ale určitě současně i tolerantní a shovívavý postoj. Jestřábovi za vše patří velký dík.

8 0
možnosti
  • Počet článků 460
  • Celková karma 26,20
  • Průměrná čtenost 1711x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz