Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zpráva k tématu: „Ve Spojených státech padl dvacetiletý rekord v počtu cenzurních žádostí ve veřejných a školních knihovnách. Sdružení amerických knihoven loni zaznamenalo skoro 1300 požadavků, které chtěly zakázat přes 2500 knih pro děti i dospívající. Často sporné knihy pochází z pera autorů menšinové orientace nebo jiné než bílé barvy pleti.“

0 0
možnosti

Nenaboural se vám někdo do účtu ? Vždyť vy jste jakoukoliv snahu o "narovnávání historických křivd" na menšinách v minulosti tady podporoval a obhajoval, stačí se podívat do historie vašich blogů.

1 0
možnosti
Foto

On se nám tu rozmohl ještě jeden nešvar. "Stalo se to 2 roky zpět". Tohle, když čtu, tak vypustím nespisovné slovo. Je to typický rusismus: " mnogo lět tomu nazád"

Nějak se to rozmohlo v posledních měsících, asi špatně přeložené noty.

2 0
možnosti
Foto

Může to být i anglicismus. Two years ago.

0 0
možnosti

No, ale třeba Božena Němcová pohádku O Červené Karkulce zcenzurovala strašně. V původním vyprávění vlk Karkulku s babičkou sežral a dál nic, prostě sežral a konec pohádky a je to. V ještě starší verzi nešlo o vlka, ale nějakého obra nebo vlkodlaka, který před sežráním donutil Karkulku jíst babiččino maso a pít její krev. Zeptat se jí, proč tohle dělala, dnes už nemůžeme, ale tipoval bych, že by řekla něco jako že to je kvůli těm dětem, v jejich zájmu.

https://www.heroine.cz/kultura/2018-upravovani-pohadek-neni-cenzura-ale-oziveni-vedela-to-uz-nemcova

0 0
možnosti
Foto

Pane Kubíčku, pohádkové motivy migrovaly od temných staletí (5. - 10.), upravovali vsichni sběratelé. Němcová navíc psala osobitou formu fantasy.

Ale jakmile má dílo autora, je to něco jiného.

5 1
možnosti
Foto

Když kdokoliv napíše něco, s čím souhlasím, tak to ocením karmou. Stalo se.:-)R^

4 0
možnosti

Tentokrát naprostý souhlas. Celé to zavání těžkou totalitou.

5 0
možnosti

Ze slova "totalita" se stala koukám taková univerzální vata, dá se nacpat všude.

2 0
možnosti
Foto

I já s Vámi souhlasím! Teď ještě vymyslet způsob, jak tyto zločiny proti literatuře zarazit. :-)

2 0
možnosti
Foto

Stala jste se přeci jen bojovnicí s dezinformacemi, což je chvályhodné :-)

2 1
možnosti

J50a78n 19K35y95š72k88a

31. 3. 2023 16:18

Pardon, plus!!!

1 0
možnosti

Poprvé jsem četl knihu V rozpuku mládí, jejímž autaorem je francouzský spisovatel Robert Merle, v roce 1985. Po tolika letech si obvykle nepamatujeme přesný letopočet, ale já to vím naprosto bezpečně podle jisté životní epizody, která se stala, když jsem to četl.

Je to román, který vznikl ve dvacátéím století, ale je psán jako fiktivní paměti člověka, který žil v druhé polovině 16. století ve Francii.

V tom prvním vydání jsem v roce 1985 četl realisticky o potulných cikánech, kteří se pohybovali po tehdejším francouzském venkově.

Nedávno jsem si tu knihu chtěl přečíst opět a půjčil jsem si ji v knihovně. A už se tam píše o Romech. Dokonce slovo "Romové" je vkládáno do úst tehdejších lidí do jejich přímé řeči.

Je to stejný nesmysl, jako když ve filmu Černí baroni major Haluška zvaný Terazky donutil malíře, aby Žižkovi přimalovat samopal. V patnáctém a šestnáctém století neexistovaly ani samopaly, anoi slova "Rom" nebo "Romové".

3 0
možnosti
Foto

A co náš klasik, k Karel Hynek Mácha - také mi u zakážeme povídku Cikáni?:-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 26,22
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz