Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Existuje docela vážné nebezpečí, že za krátkou dobu zase nebude nikdo vědět "kdo je na ulici kdo"!??! Když k nám za pár měsíců (podobně jako před třemi lety covid) dorazí z Číny neznámý druh zápalu plic a budeme zase všichni povinně nosit respirátory!! A možná to nyní vyhraje každý, kdo absolvoval nepovinné seniorské očkování proti pneumokoku.

0 0
možnosti
Foto

Na soc. sítích jsem nejednou četl slova našich spoluobčanů, kteří věřili i těm nejpitomějsim fantasmagoriím z dílny ruských propagandistů. Jejich důvěra v pravdivost bizarních lží byla posílena i lidmi jako jsou např. I. David nebo J. Vyvadil.

Tzv. dezoláti jsou tedy smutnou realitou. Pokud jsou tak někdy označováni nějací lidé neoprávněně či unáhleně, nemění nic na tom, že dezoláti existují. Stejně jako mezí námi či v kriminálech žijí zločinci. I oni existují navzdory tomu, že je občas někdo takto nazván, byť mu zločin nebyl ještě prokázán nebo je jeho provinění méně závažné.

Někteří lidé jsou buď tak důvěřiví nebo mají prostě potřebu určitým zvěstem věřit. Jak víte, i Vy jste byla nakloněna věřit zvěsti o "největším hnusu" prezentované více než podezřele bez jediné ověřitelné informace. Nedivím se tedy , že se tak nějak nevyznáte.

4 1
možnosti
Foto

J93o82s85e79f 28B89á28r78t95a

30. 11. 2023 22:22

Pokud se začne režim vymezovat a v jednom případě je nazve ztroskotanci a samozvanci a v jiném případě zase dezoláti, tak je jenom otázkou času, kdy se to zvrtne a z těch prvních jsou třeba prezidenti – Havel, a z těch druhých -uvidíme. My zkrátka máme problém s občany s různými názory.

4 0
možnosti

Ovšem největší problém s nimi mají paradoxně ti, kteří mají plnou hubu demokracie a morálky.

2 1
možnosti

Zkrátka, někteří bývalí fotbalisté si sice například pletou pana Gruntoráda s panem Soukupem, ale podstatné je, když mají jasno v tom, kdo je a kdo není dezolát.

5 0
možnosti
Foto

J33a76n 55Š80i79k

30. 11. 2023 16:59

Fakt myslíte, že má cenu dokola řešit kdo je dezolát, kdo kavárník, kdo má jaké peří" Vždyť je to malicherné a naprosto k ničemu to nevede. Myslím, že lidem, kteří nečtou blogy a jsou mimo diskuse je to úplně jedno. Jen si tím zbytečně za..hlavy....Hezký den

9 0
možnosti
Foto

Pne Šiku, kdyby ti "nahoře" s tím pořád "nešermovali" a nezačali lidi- OBČANY rozdělovat do různých kategorií a nenálepkoval je, lidé by to vůbec nevnímali. Každý z nás má vlastní názor, nejsme přece bezmozci. Ale kdo s tím začal? Ne ti "dole", ale ti "nahoře". (I za Husáka). Ti začali občany nálepkovat a rozdělovat na hodné a nehodné podle toho kdo je chválí, a kdo je kritizuje. A nazvali je dezoláty. "Mráz přichází" shora, především od stranických lídrů - a od MV a jeho šéfa. Občané mají jiné, důležitější starosti. A v těch chartistech aby se už čert vyznal.

2 4
možnosti

J69a56n 62P88a62v70l84í64k

30. 11. 2023 16:34

Kdo se má v těch dezolátech vyznat? Člověk nemá zapotřebí se vyznat v dezolátech, dezoláti se projevují svými projevy na veřejnosti sami, a kdo má trochu povědomí o hodnotách, na kterých se vyvíjela naše západní společnost již od starověku, pozná dezoláta skoro automaticky.

Jak má prostý člověk vědět, kdo je dezolát? Prostý člověk nemusí vědět, kdo je dezolát. Prostý člověk, který se řídí svými zásadami, opět automaticky pozná, kdo se těm jeho zásadám vymyká. Pokud se setká s pojmem dezolát, může se někoho zeptat, jak se pozná. Ale nedoporučil bych mu ptát se autorky, ta by mu to neuměla vysvětlit.

Jak se má vyznat v dezolátní sféře, kterou pravidelně nesleduje? A proč by se v ní měl vyznat, když ho to nezajímá? A kdyby náhodou měl náhle tu potřebu, rozhodně by mu nepomohla autorka tohoto textu, která by ho spíše dezorientovala, neboť sama si s tím neví rady.

I já jsem prostý člověk a slovo dezolát vnímám tak, že jde o dezorientovaného člověka, který kvůli hlouposti, neschopnosti přemýšlet, nízké rozlišovací schopnosti konzumuje populistické projevy profesionálních lhářů a podvodníků a věří jim. Dezoláti v širším slova smyslu jsou i ti, kteří úmyslně či neúmyslně (tzv. užiteční idioti) šíří bludy, které jsou pro dezolátní sféře vlastní.

13 0
možnosti

Ta sebejistota typu "já mám hodnoty, ty jsi dezolát" je zkrátka určující pro lidi typu paní Mazancové nebo pana Pavlíka. Odtud se odvíjí také jejich přesvědčení o rozeznatelnosti "populistických projevů profesionálních lhářů a podvodníků" od těch, kteří patrně naopak vůči nim hájí nějaké pravé a pravdivé hodnoty. Nebudu dál chodit kolem horké kaše: Jsou to prostě narcisové přesvědčení o tom, že jsou lepší, než lidé s jiným názorem. Zcela absurdní je pak ta skutečnost, že lidé tohoto založení se tak rádi ohájí pojmy jako je demokracie.

2 0
možnosti
Foto

Jak je vidět, že Vy se v nich nevyznáte. To ale neznamená, že se v nich nevyznají jiní.

Zjednodušeně můžeme dezoláty rozdělit do dvou skupin.

1. dezolát materiální - člověk který vlastní neschopností a hloupostí prošustroval majetek a nasekal spoustu exekucí. Příklad snad z médií znáte

2. dezolát duševní - člověk, který kvůli vlastní duševní "skromnosti" není schopen rozeznat pravdu od desinformace a tak ony desinformace šíří v domnění, že jde o informace pravdivé.

A není schopen si relevantní informace zjistit. Případně jim není schopen věřit a ověřit si je, protože jeho IQ na to nemá.

Někteří dezoláti patří do obou skupin.

3. Ovšem je tu skupina lidí, kteří do těchto dvou základních skupin nepatří. Ta využívá šíření desinformací záměrně, aby z toho měla nějaké politické body, viz jeden partajní šéf částečně zahraničního původu. Sem patří i ruská pátá kolona a její přizvukovači.

12 4
možnosti
Foto

toto by bola pekná debata na ČT a ja by som si ju aj zapla

2 0
možnosti
Foto

Srovnání, které kulhá na obě nohy.

10 1
možnosti
Foto

J40o12s91e56f 95B76á58r92t40a

30. 11. 2023 14:22

Vidlák si lepší reklamu nemohl přát a na rozdíl od té štěkny z TOP 09 má perspektivní budoucnost.

9 10
možnosti

J91a95n 97Z93i47e63g67l45e62r

30. 11. 2023 15:34

vidlák je jenom hloupý vidlák.

6 4
možnosti
  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,68
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz