Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Druhou frontu si určitě přál sovětský lid, zda-si to přál Stalin, to záleží na tom, jaké byly jeho válečné cíle. Pokud jeho cílem byl export komunismu do západní Evropy, tak si to asi nepřál. Toliko velice důrazně ji požadoval. Ale třeba jenom proto, aby své skutečné přání skryl.

0 0
možnosti
PB

Naprosto jasně a kompaktibilně napsáno. Karma. Takto se mají psát články.

A k obsahu také karma R^

1 0
možnosti
ZB

V době, kdy se dal ještě číst Reflex, tam vyšel zajímavý článek o ztrátách Němců v roce 1944. Padlo asi 1,85 milionu německých vojáků. Z toho asi 450 000 na západní frontě a 1,4 milionu na východní.

Tak mi nějak nevychází, že to byli jen západní spojenci, kdo Evropu osvobodil od nacismu.

0 0
možnosti
DR

To víte, dneska si tu historii každý otáčí k obrazu svému. Ale hlavně jak se plivalo na komunisty.

0 0
možnosti
JL

Mate s tim Churchillem naprostou pravdu. Prave jeho zasluhou nastal nerozhodnejsi okamzik 2.sv. valky. Kratce po kapitulaci Francie v cervnu 1940, kdy Hitler nabidl Britum mirovou smlouvu za podminky, ze se vzdaji ostuvku Jersey. Chamberlain nabidku chtel prijmout byl vsak uz vazne nemocen a musel resignovat. Vladu prevzal Churchill a ten odpovedel "We won,t give an inch". Volne, "nedame ani pid".

To by znamenalo, zeby se nekonala letecka bitva o Britannii a hlavne nekonala by se blokada na mori, coz by znamenalo, zeby Nemci meli volny pristup ke strategickym surovinam a taky, v pripade uzavreni mirove smlouvy by ani USA nasazahli do valky v Evrope. Za takovych okolnosti by Rusum, i pres spojeneckou smlouvu s Hitlerem, pretezko bylo.

1 0
možnosti
Foto

Od počátku 19. století měly evropské mocnosti společného nepřítele, proletariát. Přímo se před ním klepaly hrůzou.

0 2
možnosti
LF

L48u55k20a93s 30F14i30k49r

18. 6. 2019 19:00

No, v letech 1800-1820 zas tak moc toho vaseho "proletariatu" nebylo ...

1 0
možnosti
Foto

Stalin nejdřív zařídil II.WW, aby pak osvobodil Evropu a celou jí zkomunizoval. Jenže mu to tak úplně nevycházelo, tak tlačil na Západ, aby otevřel druhou frontu a no pak mohl zkomunizovat aspoň část, co největší.

4 3
možnosti
Foto

Nevím, jestli ji Stalin "zařídil". Ale rozhodně k ní přispěl. ;-)

5 1
možnosti
PI

USA stály stranou konfliktu v Evropě, do války se zapojily až po napadení Pearl Harboru, nicméně pro úplnost by bylo potřeba dodat, že už v předválečné době americké firmy hojně podporovaly nacistický režim v Německu. A není tajemstvím, že v rámci zájmu stabilizace Německé marky s cílem získat kontrolu nad finačním systémem Německa byli nacisté podporování centrálními finančními institucemi Velké Británie a Spojených států. Samozřejmě své vykonaly také průmyslové instituce, kdy např. Henry Ford kontroloval 100% akcií společnosti "Volkswagen". Jinými slovy, kdo pomohl, aby Německo povstalo z prachu po I. sv. válce? Západní mocnosti. Kdo podporoval a financoval Německý púrůmysl v předválečném období? Západní mocnosti. Kdo toleroval a přihlížel vzestupu moci nacistů? Západní mocnosti.

6 2
možnosti
Foto

Jistě, někteří průmyslníci z USA mají máslo na hlavě. A někteří průmyslníci z Evropy, ba i z Československa mají také máslo na hlavě ;-). Ale západní mocnost je i Británie :-). A Roosevelt Churchilla podpořil. Sice opatrně - ale podpořil. Takže opatrně s paušalizacemi. Nic není černobílé.

4 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

8 0
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 27,04
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz