Veronika Valíková Šubová

Data, procenta, body aneb horký maturitní gulášek

15. 05. 2017 18:41:16
Kolik maturantů nenapsalo test z češtiny a sloh? Na celková data si počkáme. Maturanti dnes dostali výsledky didaktických testů a písemné práce z cizích jazyků. Bodové ohodnocení slohových prací z ČJL prý budou dostávat postupně.

Zdá se, že státní maturita je zcela ve stínu vládní krize. Paní ministryně školství rezingovala ještě před zveřejněním letošních výsledků kvůli dotační kauze, novináři se s ní dojemně loučí, vypočítávají její úspěchy a neúspěchy, o maturitách se nezmiňují. ČSSD má političku, která se zachovala mravně, a kdyby se v rezortu školství objevil nějaký další kostlivec, koho by to ještě zajímalo...

Člověk by si skoro myslel, že jim někdo šikovný předhodil pořádnou kost s kousky šťavnatého masa (kterou ti hladoví hafani něžně ohryzávají a převracejí ze strany na stranu) i proto, aby si nevšimli natlakovaného papiňáku, v němž bublá guláš s letošními maturitními výsledky.

Test z češtiny prý letos dopadl o poznání hůře než test z angličtiny. Měl dvanáct stran, obsahoval mnoho dlouhých textů, a přestože v něm nebyly žádné evidentní zrady, zaskočil i některé gymnazisty. Očekává se nárůst propadlíků. Přestože dnes studenti dostali své výsledky individuálně, Cermat nezveřejnil procento neúspěšných ani v jednom předmětu. Prý se ho dozvíme z tiskové zprávy na konci týdne.

Výsledky slohových prací ráno známy nebyly. Až kolem třetí odpoledne dostali ti, kteří maturují zítra, bodové ohodnocení svých textů. Nevím, jestli to takto bude fungovat až do konce ústních maturit, jestli se studenti budou výsledky dozvídat v pravidelných várkách v předvečer ústního zkoušení... Pokud ano, vytvořil Cermat pro maturanty, veřejnost i média značně nepřehlednou situaci.

Studenti budou výsledky přijímat v největším stresu. Dostanou tabulku s bodovým ohodnocením a na vyžádání jim škola okopíruje sloh. Odvolání se budou bát.

Novináři budou dál řešit dotační kauzy, vládní krizi a skutky ministryně v demisi. Veřejnost se nedozví nic nebo velmi málo o obsahu testů a kritériích slohů (protože zajít na stránky novamaturita.cz se většině rodičů nechce).

Guláš rozlévaný po sběračkách trochu vystydne a jeho konzumace proběhne bez emocí. Ti s opařeným jazykem budou v menšině. Budou se cítit jako pitomci (někteří oprávněně) a v září zkusí druhý termín.

Tak dobrou chuť!

  • Škola a maturita
  • PS: Ředitel Cermatu v rozhovoru pro Seznam řekl, že zveřejňování počtu propadlíků (procentuální) si nepřeje paní ministryně - až do tiskové konference.
Autor: Veronika Valíková Šubová | karma: 27.37 | přečteno: 1974 ×
Poslední články autora