Veronika Valíková Šubová

Milá ODS...

22. 10. 2017 16:18:24
Od Tvého vzniku volím buď Tebe, nebo lidovce, podle toho, kdo mě více dožere. Letos jsem ovšem volila především dva učitele - Petra Fialu, vystudovaného češtináře, a Václava Klause juniora, původně matikáře i ředitele gymnázia.

Asi bych měla vysvětlit, proč byla moje volba letos jasná dlouho dopředu.

Ministerstvo školství spravovali čtyři roky ministři z ČSSD a natropili tolik škod, že už dlouho uvažuji o odchodu do učitelského disentu. V bodech:

1. naprosté zbyrokratizování a centralizace státní maturity z ČJL (centrální opravování slohů podle formálních kritérií CERMATU; nadirigované ústní zkoušení a sjednocování školní maturitní četby, díky němuž se opět vytváří četba "povinná"; seznam autorů a směrů k didaktickým testům, v němž chybí moderní světová literatura, nikoli ovšem S. K. Neumann).

2. necitlivá inkluze (sama jsem s jedním okem vystudovala běžné školy, nemám nic proti začleňování handicapovaných - ale vše má své hranice).

3. zavedení povinné "školkové" docházky.

4. pamlsková vyhláška

5. byrokracie; příkazy, zákazy a orwellizace českého vzdělávání od školek až k maturitám. Pravda, do reformy VŠ se zatím ČSSD nepustila, ačkoli právě VŠ by to potřebovaly nejvíce. Například budoucí češtináři se stále téměř neučí světovou literaturu a nikdo s tím od roku 1989 nic neudělal.

Za vlády ČSSD byli učitelé méně než hadr na podlahu. Nebyla důležitá jejich práce, důležité byly projekty MŠMT, CERMAT, testování a image ministrů... Pravda, zvyšovali nám plat...

Petr Fiala byl jediný ministr školství, který omezil maturitního molocha - v roce 2012 zrušil vyšší úroveň testů (kvůli matematice, ale ČJL byla také obludná) i centrální hodnocení slohů, které se letos opět vrátilo. Václav Klaus jr. v té době řediteloval gymnázium, jehož studenti jediní předstihli ty mé - později byl "odejit" a o školství začal psát a hovořit - obojí dělá velmi dobře.

Vážím si i mnoha dalších osobností z Tvých řad, třeba J. Kubery, ale na tyto dvě spoléhám, co se školství týče. Pokud budeš, milá ODS, další čtyři roky v opozici spolu s "nespokojenými strážci demokratických principů" kritizovat vládní politiku, budou koráb českého školství nadále kormidlovat lidé, kteří nevyznávají pravicové, konzervativní hodnoty a nectí práci jednotlivce, naopak, vyznávají kolektivismus a chtějí aplikovat sociálně-inženýrské metody na žáky i učitele.

A toho se bojím.

Milá ODS, volila Tě především proto, abys s tím něco udělala.

Nevolila jsem Tě proto, abys seděla v opozici, ale abys jednala. Abys ty nesmysly uvedla na pravou míru a vrátila mnoha učitelům motivaci i chuť něco dělat a něco měnit.

Abys jim vrátila prostor, v němž mohou volně dýchat.

Budeš-li čekat další čtyři roky, může být opravdu pozdě...

Děkuji Ti za pochopení.

Veronika Valíková, gymnaziální češtinářka, která nesmí maturovat.

Autor: Veronika Valíková Šubová | karma: 33.93 | přečteno: 1703 ×
Poslední články autora