Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O propagandě a W. Churchillovi

Tématem tohoto článku je film Nejtemnější hodina, který se věnuje Churchillovu jasnému postoji k A. Hitlerovi a situaci v Evropě na jaře 1940, a podivná recenze K. Fily z Aktuálně.cz, naznačující, že film připomíná propagandu.

Miluji britskou kinematografii od mládí, náhodnou trilogii z posledního desetiletí, filmy Králova řeč - Dunkerk - Nejtemnější hodina, považuji za mistrovská díla. Všechny tři spojuje odpor k počínající nacistické totalitě v Německu a  hrdinný postoj Británie na počátku II. světové války.

KRÁLOVA ŘEČ řeší problém budoucího krále Jiřího VI., který měl od narození potíže s koktáním. Jako druhý syn se nepřipravoval převzít panovnické povinnosti, ale v roce 1936 si s ním osud zahrál - jeho bratr Edward byl nucen kvůli manželství s rozvedenou Wallis Simpsonovou (která měla podivné známosti i s nacisty) odstoupit. Bertík se stal králem a všichni čekali, jak si poradí se svým handicapem. Poradil si - i díky péči jistého nadšeného divadelního amatéra a nevystudovaného logopeda Logua, který s Jiřím VI. individuálně pracoval na mnoha projevech - včetně toho zásadního v roce 1939, kdy Británie kvůli napadení Polska vyhlásila válku nacistickému Německu.

Film byl natočen podle divadelní hry, měl premiéru v roce 2010, získal čtyři oscary. Scénář David Seidler, režie Tom Hooper.

DUNKERK přišel do kin loni v září a trhal rekordy návštěvnosti. Ch. Nolan postavil vyprávění o "zázračné" záchraně 330 000 převážně britských vojáků na jaře 1940, kdy prakticky celou západní Evropu bez většího boje dobyla a obsadila německá nacistická armáda, na trojité, prolínající se časové  rovině země - voda - vzduch. Strhující příběh o síle a odvaze každého jednotlivce, který se rozhodne pomoci své zemi v boji proti temné totalitě, přinesl kromě propracovaného způsobu vyprávění i silné etické sdělení - vojáci na dunkerských plážích si byli záměrně velmi podobní, film neměl jednoho hrdinu - jakoby nám chtěl režisér připomenout, že už dlouho žijeme v míru a válku si nedokážeme představit.  A že když přijde, své oběti si nevybírá.

Film byl zřetelně ovlivněn i příslušnou kapitolou z Churchillovy Druhé světové války - z dílu Jejich nejskvělejší hodina -  za níž dostal oprávněně Nobelovu cenu. 

NEJTEMNĚJŠÍ HODINA měla v našich kinech premiéru 11. 1. 2018, natočil ji J. Wright a dopřáli jsme si ji po 1. kole prezidentské volby. Protože knihy o Churchillovi hltám (šest dílů Druhé světové války jsem kdysi přečetla v jedné slavné porodnici - k čemu je také dobré rizikové těhotenství), měla jsem v kině problém se záchvaty smíchu - věděla jsem občas dopředu, jaká perla v jaké situaci bude následovat (nahatý Winston děsící svou písařku, Winston obědvající s Jiřím VI.. či uklidňující rozzlobenou Clementine).

Můj soused v kině nepovažoval film za komedii a vydatně mě napomínal. Pravda, drama o tom, zda Británie začne s Hitlerem vyjednávat mírové podmínky, odstraní válečného štváče Churchilla a do čela vlády dosadí někoho méně kontroverzního, méně útočného, méně umíněného, s méně pozitivním vztahem k alkoholu a osobní svobodě v dnešní době komedií opravdu není. Nicméně bavila jsem se královsky, protože G. Oldman vystřihl nejvýraznějšího britského politika 20. století mistrně. Režisér nezapomněl ani na Churchillova "temného psa", deprese, které ho sužovaly (a který inteligentní člověk se jim zcela vyhne), ani na pověstné huhlání, z něhož udělala Winston přednost (a stal se jedním z nejlepších řečníků své doby), ani na téměř beznadějný rozhovor s Rooseveltem (ty letadla, za které jste zaplatili, si můžete přes hranice přetáhnout koňmo, nebo odtlačit - víc pro vás teď udělat nemohu).

Když na konci filmu, po dunkerském zázraku a slavném projevu "budeme bojovat na plážích", lord Halifax kysele říká: "Churchill zmobilizoval anglický jazyk", znovu si uvědomíme, že II. světová válka nebyla jen soubojem zbraní. Že to byla především válka slov - vždyť Hitler i Churchill byli oba vynikající řečníci.

Každý však používal slova k něčemu jinému. A Třetí říše se vydala obludnou cestou totalitního znásilnění jazyka, které se vždycky dříve či později projeví i v propagandě a projevech politiků - jsou frázovité, bezbarvé nebo přehnaně třeskuté, pojmy náhle ztrácí svůj význam. To se stalo i Hitlerovi. Churchillův jazyk naopak zůstal jasný a zřetelný až do požehnaného stáří.

A nyní několik slov o recenzi Kamila Fily na aktuálně.cz - Gary Oldman je dokonalý Churchill. Tak moc dokonalý, že to připomíná propagandu.

https://magazin.aktualne.cz/kultura/film/recenze-kamila-fily-gary-oldman-je-dokonaly-churchill-tak-mo/r~291da120f84311e79704ac1f6b220ee8/

Nejdříve jsem se ptala - propagandu čeho? Churchillova vítězného vzdoru proti děsivé totalitě? Jeho prozíravosti a geniality? Vyhrané války, která by bez britského odporu v době téměř beznadějné pravděpodobně trvala mnohem déle? 

Potom jsem si recenzi poslechla. Jak malým dětem nám K. Fila vysvětluje, že ve filmu jsou zatajeny Churchillovy temné stránky, že byl přece také imperialista a rasista (třeba v Indii), že je ve filmu líčen jako bodrý politik s náklonností k alkoholu, kouření a politické nekorektnosti (pozor, i jeden nejmenovaný politik by se třeba chtěl takto vidět) a nevíme, co nám tvůrci filmu zamlčují. Proto berte Nejtemnější hodinu s rezervou a střezte se Churchillovy glorifikace, milé děti, mohl by to být propagandistický trik.

Hm. Mohu zodpovědně prohlásit, že Kamil Fila předvedl ve své recenzi dokonalou ukázku propagandy. Naznačil polopravdy, naťukl jakési problémy, zmínil rasismus v době budování multikulturalismu a solidární Evropy. A červíček v mozcích mladších posluchačů mohutně zahlodá...

My starší už jsme něco podobného zažili. Podobná slova o Churchillovi a dalších výrazných osobnostech jsme četli v komunistických učebnicích, na stránkách Rudého práva a jiných totalitních plátků.

Vás, mladší, prosím - nenechte si hlavy vymýt hloupou propagandou. Studujte historii. Čtěte o té době knihy i novinové články. Pouštějte si filmy.

A jděte se podívat na Nejtemnější hodinu.

 

 

Autor: Veronika Valíková Šubová | středa 24.1.2018 16:58 | karma článku: 20,44 | přečteno: 614x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Ještě slůvko o Markétce, Laře a Taťjaně...

Malý dodatek k velké aféře. Literatura je můj domov, literární postavy moji bratři a mé sestry. Píšu o tom mnoho let.

25.4.2024 v 12:50 | Karma: 17,62 | Přečteno: 627x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 34,40 | Přečteno: 1328x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,13 | Přečteno: 895x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 18,13 | Přečteno: 496x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,86 | Přečteno: 577x
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,69
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz