Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co by asi dnes četl Jan Amos?

Co dnes čtou naše děti? Jak jim literaturu přibližují jejich kantoři? Mají pochopení pro fantasy, dystopie, detektivky a slečny na vdávání? A proč jsou metody češtinářů tolik odlišné... Ke Dni učitelů nejen pro učitele.

Končí měsíc knihy a zase mají svátek učitelé. Středoškolští jazykáři dostali dárek: online hodiny jim zpestřuje zjišťování, kolik maturantů se přihlásí k letos nepovinné ústní zkoušce z jejich předmětu. A protože studenti se odjakživa učí kvůli povinným zkouškám a nezbytným faktům, kvůli zájmu o předmět či kvůli učiteli, který v nich zájem probudil, budou to čísla zajímavá.

Součty češtinářů zatím vysoké nejsou. I vášniví čtenáři zřejmě oddělují lásku k literatuře od formálních rozborů dvaceti knih. A třebaže se mnozí učitelé snaží řízený rozhovor nad textem polidštit, jiní posílají maturanty na lov synekdoch a řečí polopřímých bez uzardění. Navíc zakonzervované školní seznamy „povinné“ maturitní četby představují jen malý výsek literatury. 

Proč se metody učitelů češtiny tolik liší? Někteří stále trvají na četbě Babičky, kterou si vážně užijete kolem čtyřicítky, nebo uvíznou měsíce v české poezii a Fitzgeralda, Steinbecka, Bulgakova i britský román profrčí za tři hodiny. Jiní diskutují o Shakespearovi, Nabokovovi, Pamukovi či Ishigurovi, ale nebojí se ani autorů, jejichž díla u teenagerů vedou žebříčky čtenářských preferencí – u mladších stále Foglar a May, Rowlingová, J. Kinney s deníky poseroutky či autorka Stmívání S. Meyerová, u starších Austenová, sestry Brontëovy či Christie, z moderních autorů třeba King, Irving, Zusak, Larsson. A samozřejmě autoři náročnějších fantasy, Tolkien, Lewis, Sapkowski, Lukjaněnko, Adams a Martin.  

Detektivky nestárnou

Nad žánrem fantasy si pohrdlivě odfrkne leckterý učitel či rodič, všichni ti hobiti, zaklínači, elfí královny a čarodějové prý odvádějí čtenáře od reality. Jenže mladí si nevybírají texty, které literární vědci označí za hodnotné, čtou ty, které je baví, v nichž se mohou identifikovat s hrdiny, potkat velká přátelství, lásku, boj dobra se zlem či variace starých mýtů.

V nejlepších dílech žánru fantasy, dystopické sci-fi a detektivního thrilleru najdete kristovské paralely, smlouvy s ďáblem i věčný boj statečného jedince proti moci, která chce ovládnout svět. Jsou to nestárnoucí, věčné příběhy v novém kabátku, co teenagery táhne ke knihám.

Proto by budoucí češtináři měli už během studia získat slušnou orientaci v moderní literatuře včetně té, již literární vědci vytlačují na okraj. My starší jsme samouci, v čase totality nás na fakultách texty světových autorů míjely, z českých jsme oficiálně četli jen ty povolené. Výrazně nám chyběla osobnost typu Václava Černého, která by v pralese literárních věd ukazovala cestu. Proto mě zajímalo, jak jsou na tom studenti učitelství rodného jazyka a literatury dnes.

Abych zjistila, co je kde čeká, prošla jsem studijní plány osmi fakult a oslovila s dotazy asi čtyřicet akademiků. Pražská Filozofická fakulta Univerzity Karlovy má v programu veliký záběr českého písemnictví od nejstarších textů, hodně teorie, tvorbu pro děti a mládež a didaktiku oboru, ale světová literatura stále absentuje.

Pedagogická fakulta UK nabízí v bakalářském studiu opět hlavně dějiny české literatury a teorii, v posledních semestrech volitelný seminář ze světové literatury, v magisterském programu kapitoly ze světové literatury, tvorbu pro děti a mládež i didaktiky, které slibují práci s texty, diskuse o čtenářství a praktickou stylistiku. Předmět zaměřený na moderní světovou literaturu jsem nenašla.

Pedagogická fakulta Západočeské univerzity v Plzni má studijní programy lehce nepřehledné, moderní literatura není zjevně prioritou katedry čjl. Do plánů Palackého univerzity v Olomouci se mi nepodařilo proniknout.

Na konkrétní dotazy týkající se výuky moderní světové literatury a autorů, kteří vedou žebříčky čtenářských preferencí, odpověděla pouze Pedagogická fakulta UK, která má v plánu tyto problémy řešit.

Přece mají někde literaturu rádi

Ozvali se však téměř všichni oslovení akademici z Filosofické i Pedagogické fakulty brněnské Masarykovy univerzity a z liberecké Technické univerzity, kde po revoluci vznikla Pedagogická fakulta. Všechny tři fakulty nabízejí budoucím češtinářům přednášky i semináře ze světové literatury, i té nejmodernější, diskuse o preferovaných knihách pro dospělé i děti včetně fantasy, dystopií a severské detektivky, srovnávání filmových adaptací a původních děl i kurzy tvořivého psaní.

Šéfové kateder i učitelé daných předmětů mi dali jasně najevo, že mají studijní plány promyšlené a uvědomují si, jak je pro budoucí češtináře důležitá orientace právě v této oblasti. Z jejich komunikace je patrný zájem o předmět i láska k literatuře.

Češi rádi zmiňují Komenského a jeho pedagogické zásady. Patří k nim názornost, postup od známého k neznámému, přizpůsobení se věku žáka a potlačení strachu hrou. Opěvovaný Jan Amos, který sám psal tak trochu fantasy, (stejně jako o třicet let starší Shakespeare,) by jistě četl příběhy milované jeho žáky, protože by věděl, že mu hoši jako Frodo, Geralt či Tyrion na oplátku pomohou oživit méně populární texty, jimž říkáme klasika.

Snad jeho principy někdy většinově pochopí i učitelé našich učitelů na fakultách. Reforma školství by totiž měla začínat právě u nich.

Psáno pro MF Dnes, 27. 3. 2021

Autor: Veronika Valíková Šubová | neděle 28.3.2021 19:40 | karma článku: 15,39 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Veronika Valíková Šubová

Kdo se bojí faktů o 21. prosinci 2023

Uběhly čtyři měsíce od hrůzného masakru na pražské filosofické fakultě. Událost se vyšetřuje, prosakují informace, bují dohady...

21.4.2024 v 13:40 | Karma: 33,48 | Přečteno: 1188x | Politika

Veronika Valíková Šubová

Jak se papež stal z církevního reformátora „chcimírem“

Kde jsou ty časy, kdy papež František rozděloval katolíky svým liberalismem a vstřícností k migrantům. To byl ještě odvážný chlapík vyznávající správné evropské hodnoty a jeho slovy se zaštiťovali všichni církevní reformátoři.

6.4.2024 v 20:11 | Karma: 33,13 | Přečteno: 888x | Společnost

Veronika Valíková Šubová

Markétčin sen

Druhý díl Markétčina letu. Pro neznalé připomínám kapitolu Letím z Bulgakovova Mistra a Markétky, která se mojí hrdince stala inspirací. Markétka se potře Azazelovým krémem a sedá na koště...

5.4.2024 v 13:10 | Karma: 17,87 | Přečteno: 478x | Poezie a próza

Veronika Valíková Šubová

Markéta děkuje za péči, ale je abstinentka

Pro pana Chechtu, který mi věnoval už čtvrtý blog v řadě (zřejmě posedlost nebo tajná vášeň, třeba se s Chrčálkem poperou): Od křtu své knihy 23. 1. 2024 nepiju alkohol a mám na to svědky. Markétka je na tom stejně.

4.4.2024 v 11:37 | Karma: 18,63 | Přečteno: 559x

Veronika Valíková Šubová

Markétka letí

Markétka otevřela mobil a pročítala jména, která se rojila pod Krčílkovými pamflety. Opakovala se s železnou pravidelností. Ti lidé přicházeli, aby si kopli do jejího Mistra. Měli z toho zvláštní, zvrácené potěšení.

2.4.2024 v 13:17 | Karma: 29,76 | Přečteno: 1112x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 460
  • Celková karma 26,64
  • Průměrná čtenost 1711x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz