Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

janacz

27. 2. 2012 13:18
Asi se to děje proto

že je málo gynekologů. Nikdo neví proč. 8-o

0 0
možnosti
P

pepeska

27. 2. 2012 15:24
Re: Asi se to děje proto

protoze nemaji mista a penize pro dalsi...

0 0
možnosti
VC

vena65

27. 2. 2012 9:57
Jinými slovy

Vy a další jste měla rizikové těhotenství a to je třeba brát jako normu a podle toho přistupovat i k těm, které žádné problémy nemají?

Zajimavá beseda k tématu

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10000000034-duse-k/211251000300016-duse-k/video/

1 0
možnosti
MR

Mončí2

27. 2. 2012 10:11
Re: Jinými slovy

Já i mé kamarádky a známé jsme měly pohodové,bezproblémové těhotenství,ovšem PA bychom nechtěly.

5 0
možnosti
MR

Mončí2

27. 2. 2012 9:43
No,mě snad už těhotenství nehrozí,

za měsíc mi bude 42 let a jsem tak nějak proti tomu,aby si ženský rodily vnoučata;-),ale kdybych byla mladší a plánovala dítě,tak bych rozhodně chtěla chodit k lékaři a rodit v porodnici.Na jednu stranu jsem ráda,že jsem už "stará" a nemusím řešit tyhle problémy.Snad i má budoucí snacha bude mít možnost zvolit si lékaře a porodnici...

2 0
možnosti
PZ

Psí zadek

28. 2. 2012 23:48
Re: No,mě snad už těhotenství nehrozí,

Vzhledem k tématu blogu je to ot, ale zareaguju na to "rození vnoučat". To, že měla ženská v pětadvaceti odrodíno, tu bylo pouze a jedině za komunistů. V dávnější minulosti se, mimo jiné díky neexistenci antikoncepce, rodilo, dokud byla žena schopná počnout. Moje prababička měla mého dědu ve vyšším věku, než kolik je teď Vám, a to bylo na začátku 20. století.

1 0
možnosti
Q

QQ.

27. 2. 2012 8:46
Nahravka na smec

Je to k smich i k placi. Jak se na to clovek diva. Nejednou jsem v TV s hruzou sledoval jak se zeny navazeji do lekaru, ze jim chteji pomahat pri porodech, jak je zarazuji do rubriky - zlocinec, vrahoun, bezohledny Mengele. Tomu rikam nahravka na smec. Vsude se setri, co jineho nez ;-Dvyhovet;-D?? Vy zeny si po ziskani volebniho prava snad kazdym krokem urezavate jednu vetev za druhou a padate stale hloubeji. Samozrejme, ze je to hovadina, ale prece jste to chtely...8-o

0 0
možnosti
EK

Y.N

27. 2. 2012 10:57
Re: Nahravka na smec

My jsme chtěly...vážený kdyby rodili muži, nikdo by jim do toho nekecal, to už by jste si ohlídali. Prostituce  je  pouze mužská potřeba, nic nikomu dobrého nepřinesla, je to semeniště pohlavních chorob a dělá s tím někdo něco? A kolik dětí s tohohle vzešlo a jak skončily.

Pokud chcete změnu ve volebním právu, odstěhujte se do Afriky, nejlépe Somálsko, Sudán a nebo Afganistán.

1 0
možnosti
EK

Y.N

27. 2. 2012 0:27
Před 100 lety se rozhodně nerodilo v 18 letech!

Stačí si zjistit kdy se ty ženy narodily a kdy poprvé rodily a zjistíte, že to bylo okolo 26 roku života. Takže řeči o tom, že se později rodí až teď jsou mimo. Snad máte v okolí hřbitovy a někoho kdo se vyzná v matrice . Jste dámy asi více rozmazlené nebo nevím co si mám myslet, ale rozhodně nejsme dnes o nic více v porodnictví úspěšnější nez před 22 lety. Provádí se více prenatální diagnostika, je více potratů z důvodů vývojových vad a více CS, až 20% oproti asi 5% za bývalého režimu. A lidí spíše ubývá teď než tehdy, klesá počet narozených  až posledních asi 25 let.

Hysterie opravdu není na místě, uvědomte si, že tu nejsme posledních 50 let, teprve před 60 lety se nařídilo rodit v porodnici, spíše za účelem kontroly obyvatelstva.

0 0
možnosti
G

Gwendolyn!

27. 2. 2012 1:23
Re: Před 100 lety se rozhodně nerodilo v 18 letech!

Ani chudaci? Vetsina chudych lidi vstupovala do svazku manzelskeho driv a rodilo se vseobecne driv. Ne ve 26 letech. Chudaci plodili jedno dite za druhym, ve 26 mela zenska uz nekolik deti. U panu to bylo trosku jinak, ale stejne se nerodilo v 38 prvni dite.

1 0
možnosti
SF

stastna feministka

26. 2. 2012 23:33
Feministky proti vsem

Ano, jako feministka prosazuji moznost domacich porodu,kdy se jedna o ALTERNATIVU.ani autorka tohoto clanku by se nemela mylit v tom, ze nekdo bude nekoho nutit, aby chodil namisto k normalnim doktorum k PA. Asistentka by mela byt spis nadstandard a doplnek k normalni bezne peci vcetne predem zhodnocenych moznosti rizikovosti porodu. dnes vyuziva sluzeb porodnich asistentek minimum zen a myslim, ze se toto cislo zvysovat nebude ani po reformach. neexistuje zde zadna dichotomie: bud doktor nebo porodni asistentka, takze hysterie neni na miste. osobne mi pride horsi, kdyz nekoho muzete trestne stihat za to, ze nechce rodit v nemocnici a nema s muzskymi doktory, tak dobre zkusenosti jako autorka-plus pro ni :)

extremismem (spise nez casto zminovany feminismus) zavani jednostranne provolavani muzskych doktoru na ukor doktorek gynekolozek nebo trestni stihani rodicek ktere budou chtit na zaklade bezproblemove diagnozy rodit doma,

Vase Feministka http://stastnafeministka.blogspot.com/

0 0
možnosti
G

Gwendolyn!

27. 2. 2012 0:00
Re: Feministky proti vsem

Zalezi na provedeni, pokud bude pece lekare stat vic penez a nebude soucasti bezne pece, tak bude hodne zen odkazana na PA, tak jako tomu je treba v UK.

Ad muzsky lekar versus lekarka, to je vec nazoru. Netusim statisticky, ale pripada mi, ze v CR je vice gynekologu nez gynekolozek a zde se lisi zkusenosti a nazory zen. Ja osobne davam prednost muzi, s zenami mam negativni zkusenosti a navic je mi prijemnejsi muz.

Porody doma? Ano, ale at je to nadstandard a at si to poradne priplati a at nesou zodpovednost, at ji nenese jenom PA, ale i rodicka. Rozhodla se rodit mimo nemocnici, kde je moznost cisarskeho rezu ci lekarskeho zasahu primo tam. Chce rodit v obyvaku, at si nese zodpovednost v pripade, ze PA vcas nerozezna problem a vcas se nedojede k lekari. Neni mozne vinit lekare, ke kteremu se dojede pozde za neco, cemu se mohlo predejit, kdyby dotycna nerodila doma, ale primo v porodnici. I bezproblemova diagnoza se muze stat problemovou behem porodu.

2 0
možnosti
IK

Tonda K

26. 2. 2012 23:00
Malé ženy jsou hezké...

Malé ženy jsou hezké, ale na Moravě se zpívá:

Nemám rád malučké ženy,

majú to pri saméj zemi

a gdyž je veliké blato

ono jim nastříká na to.   Tož tak to je :-):-):-)

0 0
možnosti
VVŠ

ver.va

26. 2. 2012 23:11
Re: Malé ženy jsou hezké...

Vezmu si chůdy.

0 0
možnosti
VVŠ

ver.va

26. 2. 2012 19:27
Gender tele

Stále přemýšlím - není to vše nějaká úlitba genderovému zlatému teleti?

Ale proč to mají odnášet zrovna těhotné ženy?

1 0
možnosti
P

pepeska

26. 2. 2012 13:43
...

ach muj boze...jak by asi nepoznala,ze se cipek zkracuje???A branka otevira?Treba tak,ze pohmatem bude mekci,kratsi,branka prostupna pro spicku prstu..a ze na ultrazvuku uvidi,ze jeho delka je pod 25 mm,a ze se otvira vnitrna branka..tak asi takhle to pozna a posle tehotnou za doktorem

1 0
možnosti
JM

referentka

26. 2. 2012 14:44
Re: ...

...jenom malinký dotaz?...každá PA bude  vozit na kárečce za sebou ultrazvuk?:-/

2 0
možnosti
VVŠ

ver.va

26. 2. 2012 11:22
Děkuji všem diskutujícím

Všem diskutujícím velice děkuji. Snad jsme se alespoň trošku zasloužili o to, aby věřejnost, která už je poněkud unavená nekonečnou diskusí o domácích porodech, pochopila, že tentokrát nejde o několik žen s radikálními názory, že tentokrát se problém týká každého (respektive každé) z nás.

  Nikomu nechci upírat právo na péči asistenky či duly. Ale chci, abychom i my, které s asistentkami tak úžasné zkušenosti nemáme a lépe se domluvíme s lékaři, měly také právo volby. Aby nás těhotné neposílaly prioritně k asistentkám, které by  teprve dle svého uvážení odesílaly k lékaři.

  Takový systém připomíná socialistické zdravotnictví. A o jeho návrat snad nikdo z nás nestojí.

  A pana ministra Hegera chci ještě poprosit - nešetřete na prenatální péči. Nemuselo by se nám to vyplatit.

2 0
možnosti
EK

Y.N

26. 2. 2012 15:07
Re: Děkuji všem diskutujícím

Jenže vy nutíte ty co s lékaři rodit nechtějí a stačí jim jen PA. Já žádné rizikové těhotenství neměla, ale musela jsem vše zbytečně podstupovat. To samé oba porody, mě stačila jen PA a druhý porod mohl být doma nebo mohl být ambulantní.

0 0
možnosti
  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,69
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz