Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DZNF

dluhousek z narodni fronty

25. 2. 2012 21:23
i kdyby porodni baby

samani a jejich priznivci falsovali statistiky sebevic, tak zustava faktem, ze mame jedno z nejlepsich porodnictvi na svete (a to ne okem nasich carodeju a zarikavacu, ale z pohledu vsech mezinarodnich organizaci co to posuzuji). a pokud si vezmeme, kolik mame penez my a kolik jine zeme, tak v pomeru cena vykon asi nejlepsi.

to je nutno znicit. takova je filosofie teto vlady

4 0
možnosti
G

Gwendolyn!

25. 2. 2012 21:24
Re: i kdyby porodni baby

Je nutne to znicit a vyrovnat se USA. Jeste cekam, kdy vam zkrati dobu v porodnici na 48 hodin, aby se usetrilo. Nac tam ty zenske polehavaji 5 dnu?;-D

0 0
možnosti
L

LuciePraha

25. 2. 2012 21:10
Podobne je to v Anglii

Otehotnela jsem v Anglii a velmi rada jsem porodila v Cechach. Kdyz v tom systemu clovek asi vyroste, tak mu to prijde normalni, ale nemyslim si, ze na ceske peci o tehotne je toho tolik spatneho. Mozna opravdu prilis vysetreni, na druhou stranu kazda tehotna ma moznost videt gynekologa, to se mne v Anglii nepostestilo. Pokud je tehotenstvi"bezproblemove" tak ho sleduji jen porodni asistentky. Taky me zajimalo, jak by pripadne poznaly, ze se napriklad neco deje s deloznim cipkem, kdyz mi jen merily tlak a ozvy ditete. Pokud by doslo k nejakemu problemu, bylo zrejme, ze bych mysela rovnou do nemocnice, tedy i k lekari, ktery o me nema zadne zaznamy, nikdy me nevidel, jen by si precetl par udaju z tehotenske knizky.

1 0
možnosti
G

Gwendolyn!

25. 2. 2012 21:23
Re: Podobne je to v Anglii

Jo, Anglie take stoji za ... Jejich NHS je jeden z duvodu, proc maji takove dluhy. Clovek nevidi lekare, na vse mozne je jen a jen zdr. sestra.

1 0
možnosti
JM

referentka

25. 2. 2012 20:24
PETR FREE

jestli ještě přijde - jenom osobn poznámku..od dvaceti let jsme dítě chtěli a prostě to nešlo...absolvovali jsme s manželem absolutně všechno, co si je kdo schopen představit...to, že se nám syn narodil po 19 letech považuji za zázrak, a opravdu to nebylo odsouva né  těhotenství kvůli kariéře...moc  mu přeju, ať tyto problémy nepozná a lékaře ani on ani jeho paní nepotřebuje...a klidně ať rodí  doma na gauči za asistence všech příbuzných....vždyť je to absolutně normální a v pohodě!!!!! a jenom zhýčkané ženské z toho dělají bůhvíco!RvRv

3 0
možnosti
IV

Hell2

25. 2. 2012 22:23
Re: PETR FREE

Proboha ženská,podle sebe nemůžete soudit ty ostatní! Nikde není řečeno, že porod bude dělat asistentka ai zdravé ženy budou cca rřikrát vyšetřeny gynekologem. |Asistentky budou jen u zdravých žen provádět vyšetření, u kterých je lékař zbytečný. Tu hysterii fakt nechápu.

1 0
možnosti
B

bbluebottle

25. 2. 2012 19:40
Paní Valíková, prosím nešiřte paniku :)

1) Zkrácený čípek mohou bezesporu rozpoznat i porodní asistentky. Jsou k tomu školené, čípek kontrolují i během porodu, aby zjistily, jak dalece pokročil. V některých porodnicích dnes vedou v podstatě PA, jsou vzdělané - dnes studují minimálně bakalářský stupeň. Myslím, že vámi tak silně zdůrazňovanou kontrolu čípku může "odfláknout" i lékař.

2) Součástí běžné "poradny pro těhotné" zpravidla nebývá cytologie ani mikrobiologická vyšetření. S patologiemi samozřejmě půjdete k lékaři.

3) Toto tvrzení je, dle mého, nepravdivé. Nebo alespoň diskutabilní. Odkud čerpáte?

0 0
možnosti
VVŠ

ver.va

25. 2. 2012 20:02
Re: Paní Valíková, prosím nešiřte paniku :)

1. Odfláknout může kdokoli cokoli.

2.Cytologie a mikrobiolog. vyšetření nejsou běžné? Některé ženy přijdou ke gynekologovi jen v těhotenství, prevence by měla být na programu, alespoň MUDr Dvořák ji zdůrazňoval. Zánětlivé onemocnění může vyvolat předčasný porod, mikrobiologii bych si tedy také přála. Děkuji.

3. moje zdroje? Dělala jsme několik průzkumů zhruba před 14 lety (prof Štembera, MUDr Kovařík, prof Hájek  - číslo 49 % mi tenkrát bylo víceméně neoficiálně ptvrzeno, s tím, že není riziko jako riziko, že tu jsou samozřejmě různé stupně -jen MUDr Binder byl trošku opatrnější). Ale teď se doc Uinzetig v MF Dnes (pá 24.2) vyjádřil, že nějaké potíže mají dvě třetiny těhotných. 

Hezký večer.;-O

3 0
možnosti
K

kion121

25. 2. 2012 19:32
.

R^

0 0
možnosti
O

Osszever

25. 2. 2012 19:03
Hysterický a hloupý článek.

Hodnotíte vše výhradně optikou vlastní zkušenosti a to není nikdy dobré. To, že vy jste měla x superhyperrizikových těhotenství, která vyžadovala stálou péči, ještě neznamená, že to potřebuje každá. Mě taky vadí očividná snaha co nejvíce ušetřit na možná ne úplně správných místech. Ale tohle hysterčení mě opravdu se_e a utvrzuji se v tom, že obvyklý způsob komunikace doktorů (a jimi zblbnutých laiků) s lidmi je špatný. Hlavně co nejvíc vystrašit, to je ten správný recept, co chce pacient je až na posledním místě. A mimochodem, tím že váš text bude hrát všemi barvami a něco napíšete capslockem, tomu žádnou šťávu nepřidáte.

1 0
možnosti
VVŠ

ver.va

25. 2. 2012 19:17
Re: Hysterický a hloupý článek.

Můj lékař mě nestrašil. já jsem strašila jeho.

A co se týče těch informací....možná byste se divil. Této problematice jsem se věnovala velmi intenzivně zhruba před čtrnácti lety. Pamětníci snad nezapomněli.

0 0
možnosti

čistotné čuně

25. 2. 2012 18:44
Absolutní přednost chodců, vzpomínáte?

Řeklo bych, že jste udělala "právě to".

0 0
možnosti
VVŠ

ver.va

25. 2. 2012 18:56
Re: Absolutní přednost chodců, vzpomínáte?

Asi to bude tím, že nemám řidičák.

0 0
možnosti
K

kmu

25. 2. 2012 18:34
asistentky versus lekari

PO by se staraly o tehotne bez problemu, i PO umi vysetrit. V mem pripade gynekolog nepoznal tehotenstvi v 10. tydnu, porodila jsem se dvema asistentkami. lekarka dite jen chytla.....

0 0
možnosti
T

Tobinka2.0

25. 2. 2012 19:25
Re: asistentky versus lekari

Gynekolog s UZT nepoznal těhotenství v 10tt, zatímco PA pohmatem ano... A teď tu o Budulínkovi :-P

0 0
možnosti
T

Tobinka2.0

25. 2. 2012 17:45
Těhotenství

Proč tohle téma tak moc přiahuje armádu chlapů, kteří babám toho doktora snad závidí?

Ano, těhotenství není nemoc, ale je to jiný stav. Je to stav, kdy vám v těle vyroste úplně nový orgán, který si prpdukuje hormony a celkem dělá, co chce, a zároveń nový člověk. Je to stav, který se může překlopit do eklamsie (hellp syndrom- smrt), stav, který může vést k selhání ledvin, trombóze, potratu v kterékoliv fázi těhotenství, krvácení do sítnice, do mozku, DIC syndromu, vcestné placentě, předčasnému odloučení placenty... A je to zcela přirozené  vždycky to tak bylo. Sestra mojí prababičky při prvním těhotenství zemřela, proč? Kdo ví, neměla doktora Bylo to přirozené, každý s tím trochu počítal. Sestra babičky třikrát potratila. Proč? Kdo ví. Bylo to přirozené. Tchyně při porodu málem vykrvácela. Proč? Protože měla vcestnou placentu. A jak to vím? Měla už doktora. Moje máma strávila obě těhotenství s nohama nahoře. Proč? Zkracoval se jí čípek. Jak to víme? Měla doktora...

4 0
možnosti
T

Tobinka2.0

25. 2. 2012 17:54
Re: Těhotenství

Možná to ledaskoho překvapí, ale dnešním rodičům (ano, i otcům) se představa přirozeného rizika doprovázející lidské rozmnožování nelíbí. A tak zcela nepřirozeně každé tři týdny měříme tlak, provádíne rozbor moči kvůli bílkovinám, čtyřikrát rozbor krve, děláme zátěžový trest na těhotenstkou cukrovku, zkoumáme čípek, děláme výtěry a kultivace, UZT zkoumáme, co  placenta, kde se uchytila a kam roste a tak dále. A když se něco odchýlí od pravidel, zcela nepřirozeně lékař zasáhne - léky, chirurgickým zákrokem, co je třeba, aby to napravil. 

A přitom je přirozené, aby se u určitého procenta žen rozvinula ekapsie a zabila je, aby se nějakým ženám zkrátil čípek a otevřely cesty a ony potratily, aby se u někoho rozvinula těhotenská cukrovka a zabila plod, aby se vcestná placenta předčasně odloučila a zabila matku i dítě.... Je to přirozená cena za lidské rozmnožování, ale my už nejsme ochotni ji platit. Bojujeme s tou přírodou o ta procenta a srážíme je co nejblíže k nule. Velmi nepřirozené...

4 0
možnosti
JM

referentka

25. 2. 2012 17:16
...pan Heger je borec, nenadávejte mu,

chce zrušit porodnice ve Vsetíně a v Kroměříži, takže tam ženským už nic jiného ani nezbude, než se obrátit na PA...ale vážně - já jsem otěhotněla po 19!!!!  letech manželství...neměla jsem sebemenší problém...ale opravdu si neumím představit, že bych šla k lékaři dvakrát-třikrát za těhotenství a jinak mi akorát měřila tlak PA...nehorázný nesmysl...a jen slušné vychování mi brání říct, co si opravdu myslím....:-/

0 0
možnosti
PJ

petrfree

25. 2. 2012 17:23
Re: ...pan Heger je borec, nenadávejte mu,

Trochu to těhotenství precenujete, je to normální , úplne prirozený stav! To že populace je nesportovní zhýckaná, každá druhá zena chce rodit císařem , aby nemusela tlačit a trpet . Další vy dobytek je epidurál! Moc si lidé zvykají, že je vse zadarmo a pak si toho neváží ! Nechci tu shazovat zeny jako rodičky, ale mely byste se zamyslet, jestli tak prirozená věc potrebuje takové pozornosti. Rodí se již tisíce let a vždy to bylo riziko , ale to také zeny necekaly s prvním porodem do 40ti kvůli kariéře ... Vse má dve strany !!

0 0
možnosti
  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,69
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz