Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Další propagátorka myšlenkového odpadu profesora Tolkiena a jemu podobných mozkožroutských děl.

Fantasy literatrura nemá rozhodně co dělat v seriózní literatuře podporující rozvoj myšlení a ducha - což je jejím hlavním účelem. To ale pochopitelně autorce uniká, protože má plnou hlavu Froda a jiných kreatur, které jsou pro ni v životě asi to nejdůležitější.

Jak jsem psal jindy a jinde: fantazy literatura dokonale odvádí od reality, deformuje životní postoje k řešení reálných problémů - mimo jiné tím, že klade před jeho hrdiny, se kterými se čtenář v důsledku oslabeného kritického myšlení ztotožňuje, pouze takové úkoly, které lze hravě vyřešit... nejlépe s pomocí kouzelných lektvarů, zázračnách mečů, hůlek, prstenů a jincýh atributů - zatímco skutečně reálné životní hodnoty jsou zde potlačeny, negovány apod. V podstatě, čtenář, který je obětí fantazy literatury, má pak pokřivené vnímání světa, nízkou adaptabilitu a zvýšenou iracionálnost a "snivost" k řešení problémů v reálném životě.

Nepřímo lze podobnou fantazy literaturu označit jako sofistikovanu intelektovou drogu. Její důsledy vidíte beze zbytku i v blogu autorky.

0 4
možnosti
Foto

Jistě - Frodo řeší situaci pomocí lektvarů, hůlek a prstenů. Přesně o Tom je Pán prstenů ;-D Pane Faltýne, přečtěte si to. Bez komentáře.

2 0
možnosti
Foto

prokristapána...pane Faltýne, Vy nejen že jste nedávno lehkým plivnutím na smrt syna kohosi ukázal své vybrané životní postoje, zřejmě vštípené tou serióznější literaturou....ale vy mi připomínáte komunistický článek kdysi, který kritizoval pohádky, jako něco, co děti nepřipravuje relisticky socialisticky do života.

A jste naprosto typickou ukázkou jednoho! nejhoršího přístupu k literatuře

Literatura má především rozšiřovat vidění našeho já a má dávat jistý návod pro život, identifikaci s naší situací, dát odpověď..... Ale to není v počtu přečtených titulů nebo přehršli abonbá v divadle.... Pokud ,když na to přijde, někdo neumí v praxi ,, přečtení a pochopení" věci dokázat.... je mu veškerá ,,seriózní,, literatura k ničemu. Je milejší znalost čehokoliv i jen několika věcí, ale mít v srdci příklad řešení. Řečeno stručně... někdo má načteno jako bůh a v divadle teplou židli každej tejden a je mu to prd platný

Vás nevychoval ani Ferda mravenec....soudíc po Vašem výpadu nedávno. Proto se zdržte kritizovat, co má a nemá literární rozměr.

2 0
možnosti
OP

Pane Faltýne, veškerá beletrie je fantasy. To, že u Tolkiena jsou navíc postavičky ze světa bájí, neubírá na nic na hodnotnosti děl, protože příběhy v sobě mají něco, co čtenáře povznáší, a proto je rozhodně hoden četby. Ezopovy bajky také zavrhujete?

3 0
možnosti
ZS

Fantasy je i Píseň o Nibelunzích, Ilias a Odyssea a další díla z těch nejklasičtějších.

1 0
možnosti
ZS

Pokřivené vnímání světa má spousta lidí a nemá to nic společného s literaturou. Fantasy jsou stejně vymyšlené příběhy jako ty od Balzaca nebo Huga, jen to zapojením pohádkových propriet dávají víc najevo. Ale stejně jako v románech výše jmenovaných lze v této literatuře najít silné příběhy s filozofickým a morálním poselstvím (a samozřejmě také spoustu braku stejně jako u mnoha současných autorů píšících podle vás tu skutečnou a opravdovou literaturu).

0 0
možnosti

Pochybuji, že jste někdy nějakou kvalitní fantasy literaturu četl.Říkají Vám něco jména jako R.E.Howard, H.P.Lovercraft, G.R.R.Martin, nebo A.Sapkowski ?Považujete-li Tolkiena za odpad, zajímalo by mne, jaká "seriózní literatura" formovala Vašeho ducha a myšlení.

No vlastně to raději ani vědět nechci....:-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 462
  • Celková karma 25,24
  • Průměrná čtenost 1704x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz