Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Souhlasím. Zmínila jste Vaculíka, ale podobně se k uměleckému zpracování reality postavila třeba Irena Obermannová v Tajné knize. Někdy se opravdu měří dvojím metrem.

0 0
možnosti
MS

Pokud divák vnímal především vykreslení celkové atmosféry a při respektování uměleckého žánru bral s rezervou jednotlivosti i u reálných postav, byl seriál dobrý. Problematické je, jak řadovému divákovi druh žánru i s důsledky sdělit. V USA s šíleně přebujelým právním systémem to mají snad u každého filmu (i výrobku) ošetřeno polopatistickým sdělením; zpětně viděno by něco podobného neškodilo ani u Bohémy. Umělecká sdělení typu fiktivních postav nebo pozměněných názvů filmu každého netrknou.

0 0
možnosti
Foto

Ano souhlas, zkrátka Bohéma není dokumentem! I mě se ztvárnění zejména doby protektorátu s dobou následnou moc líbilo, byť není zrovna být na co hrdý... Pro zamyšlení ztvárněně populární stravitelnou formou seriál podle mého názoru posloužil dobře...

3 0
možnosti
DV

D67a74v75i26d 69V18l42k

22. 2. 2017 15:29

Mně se seriál líbil. Pan Dlouhý byl skvělý a vůbec nemohu říct, že bych měl po jeho shlédnutí panu Štěpánkovi jedno straně za zlé jeho chování i kdyby bylo přesně takové jako v seriálu. Podle mne byl v seriálu představen jako člověk z masa a kostí. Věřím, že pro svoji dceru je dnes neposkvrněným andělem, ale víc věřím na toho člověka. Takže za mě R^ a Vám taky kolegyně.

4 0
možnosti
Foto

Na jednu stranu máte recht - to, co se vytýká Bohémě, dalo by se vytýkat jakémukoli historickému románu nebo filmu, v čele třeba s F. L. Věkem.

Na stranu druhou ovšem divák nejde tak hluboko, aby se nad záměrem umělce zamyslel, a na Bohému se podívá skoro jako na hraný dokument. A protože seriál se odehrává relativně nedávno a žije ještě řada blízkých všech těch herců i dalších postav, je docela dobře pochopitelné, když se jich mnohdy citelně dotkne, že jejich domácnost umělec vykresluje nějak divně, podsouvá jejich otcům či matkám všelijaké motivy atd.

Vezměte si, jak vás naprdnul nový německý seriál, který nerespektuje charaktery postav Karla Maye. A teď si představte, že namísto vymyšleného Apače někdo dost svérázně nerespektuje vašeho tatínka, jak se stalo třeba Janě Štěpánkové.

Bylo by opravdu více košer, kdyby tvůrci zaplnili seriál smyšlenými postavami, byť inspirovanými skutečnými osobnostmi. I kdyby smyšlené postavy ty skutečné výrazně připomínaly - člověk by pořád věděl, že to není Burian, ale jenom "takovej jako Burian". Divák by takto s rezervou měl vnímat i Bohému, ale bohužel to asi moc nedělá.

6 0
možnosti
PK

Ale to je spíš problém diváka, že se nezamyslí. Nelze vyčítat tvůrcům, že tvořili spíš pro přemýšlivější diváky.

0 0
možnosti
MK

Kdyby vzniklo "umělecké dílo" nebylo by tolik povyku.Bohužel se nedá říct pro nic.Kdyby postavy neměly reálná jména,možná by to mohlo být nazváno dílem.Kdyby se jednalo o Vašeho otce ze kterého by dílo udělalo kolaboranta a autor řekl,že to vlastně ani tak být nemuselo či nebylo.....to by bylo žalob.

1 0
možnosti
Foto

Zcela určitě filmy o o některých téměř současných herečkách také asi neodpovídají životní realitě.

0 0
možnosti
Foto

R^R^...a k tomu malá glosa - ono vyražení z postele opravdu fikce není! ;-)

3 0
možnosti
MV

a Sarce bych veril, pac se v dejaku vyzna!

3 0
možnosti
Foto

Bohéma je především umělecké dílo, ne dokument. Podobně jako České století. U takové Babičky od Boženy Němcové taky nikdo neprská, že nedodržuje pravdivou historii.

3 0
možnosti
JN

A přitom se Božena Němcová dopustila takové necitlivosti hraničící s krutostí, že Viktorku ve svém díle nechala zemřít v mladém věku. Skutečná Viktorka se dožila 76 let a Boženu Němcovou přežila.

https://www.cervenykostelec.cz/pametihodnosti/viktorcin-hrob

0 0
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 27,04
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz