Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Opravdu zajímavá "myšlenka",v 89 jsme si vydemonstrovali svobodné volby a tak už není duvod stávkovat a říkat veřejně svuj názor....co na to na Slovensku...?;-)To si opravdu myslíte,že demokracie jsou pouze jednou za čtyři roky svobodné volby a pak už nic?Dost studentu si to jistě nemyslí a to je jenom dobře....

10 4
možnosti
Foto

I94v33a96n 62M47a43r88e23k

15. 3. 2018 14:36

"Vydemonstrovali" jste si svobodné volby p Bárto? A ty , co u nás byly před pár měsíci byly nedemokratické ? ! 8-o

1 1
možnosti
VM

Co jim třeba vysvětlit, co byla STB a proč by neměl být v čele vlády člověk s ní vědomě spolupracující (zatím se nedokázal opak) a navíc trestně stíhaný? Vysvětlit jim třeba demokratické ústavní zvyklosti a tyhle Vaše bláboly o (ne)svobodných volbách si nechat. Anebo jim nic neříkejte, pokud milujete koblihy...;-€

8 3
možnosti
MC

A vědí paní učitelko ti stávkující školáci co je vůbec dnes za den?

3 0
možnosti
Foto

Ano,je to den.kdy se stávkujícím na Slovensku podařilo veřejným nátlakem dosáhnout toho,že premier Fico odstoupil,taktéž dříve i ministr vnitra....něco takového by se u nás stád nemohlo,u nás je potřeba "klid na práci" v režii trestně stíhaného lháře a oblbovače jednoduchých...

2 8
možnosti
MK

Výborně napsáno,kdyby všichni učitelé byli jako Vy.Děkuji

12 0
možnosti
Foto

Obávám se, že byste to nepochopila. ;-(

2 5
možnosti
MK

Obávám se,že spíše to nechápete vy.

10 0
možnosti
Foto

Smutné je, že váš postoj se zase až tak neliší od postoje starších ke stávkujícím studentům v roce 1989.

4 19
možnosti
MK

Ale, v roce 1989 měli studenti sympatie všech, tedy skoro všech. Kdyby tomu tak nebylo, tak dodnes zde máme komunismus.

11 1
možnosti
DV

D12a65v60i85d 27V23l94k

15. 3. 2018 11:12

Mně ta stávka vůbec nevadí a myslím ,že je dobře aby mladí řekli svůj názor i když je třeba trochu radikálnější.Ale taky mi nevadí ta Vaše domácí slohovka. Souhlasím s tím, že si musí svůj názor obhájit , jasně ho definovat a stát si za ním. Takže já Vám dávám karmu.

13 0
možnosti
MB

Kdyby tam ti mladí šli přes zákaz školy, pak bych to bral jako jejich názor (bez ohledu jestli bych s ním souhlasil nebo nesouhlasil).

Ale pakliže se v podstatě jedná o "školní akci", o žádném "názoru mladých", natož radikálním, bych vůbec nemluvil. Tahle akce vůbec nic nevypovídá a jejich zájmu o politiku a politických preferencích. Toto je jen organizovaná kolektivní akce, ve které studenti slouží pouze jako stafáž.

16 0
možnosti
LH

Celou akci lze vysvětlit tím, že studenti podporují požadavek PSD na odvolatelnost politiků. Je to zřejmě velké a nečekané Okamurovo vítězství... Jen ti mladí si neuvědomují, že pokud se jim (a mocným) záměr povede, budou tady muset žít s tisíci lidmi jiné (středověké) kultury

6 1
možnosti
Foto

Lidé středověké kultury teď sedí na Hradě.

4 4
možnosti
MN

Nejlepší by bylo lid zrušit a volby povolit jen někomu, potom snad bude klid.

1 1
možnosti
MB

Naprostý souhlas.

Lidé si mohou ve volném čase podle libosti demonstrovat proti tomu, co se jím nelíbí. V tom jim nikdo přece vůbec nebrání.

Ale organizovaná stávka na úkor výuky? To je vyslovená pobídka, jak si zpestřit školní den. Navíc mi to připomíná minulý režim, kdy školy vyrážely na různé manifestace.

Toto je sice "dobrovolné", nicméně je v tom určitá forma nátlaku: "Ukaž se, jsi (ty nebo tvoji rodiče) pro a nebo proti? Jdeš s námi nebo proti nám?"

Prostě toto není spontánní a věrohodné. A devalvuje to ty stávky a akce, kde lidem o něco skutečně šlo a v době nesvobody něco riskovali.

V podstatě je to protest proti výsledkům demokratických voleb (kde se všichni mohli svobodně vyjádřit), které proběhly poměrně nedávno, takže veškerá dnešní témata (Čapí hnízdo, Zemanovy názory na novináře atd) již v nich byla zahrnuta. Nic převratného se od té doby neudálo.

Ano, vyjadřovat svoji nespokojenost s výsledkem voleb může i menšina ..průběžně a sama za sebe.. aby bylo zřejmé, že ne všichni souhlasí.

Ale organizovaná stávka je něco trochu jiného a hlavně si bere "rukojmí" v podobě studentů, jejichž školy účast na takové akci "doporučí" tím, že ji umožní ve školním čase.

21 1
možnosti
  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz