Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Pane Šimku, chováte se zde jako zástupce Boha na blogu.

Písmo a slova pana Halíka jsou předkládána laické, věřící i nevěřící veřejnosti k úvahám a polemice a Vy nejste ten kdo má zde právo soudit a kádrovat směr diskuse a její účastníky.

2 3
možnosti

Vaše pasování je podivuhodné. O sobě vím jen to, že jsem špatný katolík!

Myslím, že nejste ten, kdo má rozhodovat o kvalitě diskutérů. Dovolte nám laskavě svobodnou diskusi! :-)

1 0
možnosti
Foto

Vaše trolování je ubohé. Pokládáte tu otázky, na něž byste, coby zarputilý Halíkovo fanoušek, měl znát odpověď. A protože těch otázek, ve snaze rozbít diskusi, pokládáte mnoho, jinak, než trolování se to nedá nazvat. https://gloria.tv/share/aHKTwWgX2UH61xdGwb9JNbneF

3 1
možnosti
Foto

Nějak zazlobil redakční systém. Odpovídal jsem panu Trizuljakovi na jeho trolování.

2 0
možnosti

R^

Dík za moudrá slova! Přesto pár poznámek, jak to vnímám já, obyčejný laik.

"Jděte a učte všechny národy!" Jsme toho schopni? Nejsme! Proč?

Naše věrouka a mravouka nutně potřebuje revizi. Tu nechme teologům. Ti ať se svobodně střetnou nad danými problémy. Nejspíše na akademické půdě. Tak jak bývalo, jest a bude zvykem. Tomáš Halík asi tu akademickou půdu rozšiřuje i na studentský kostel, který mu byl svěřen. Asi je to dobře. Ale Jan Hus byl právě za toto upálen. To Tomáši Halíkovi dnes nehrozí.

Ale působí také pod jurisdikcí Dominika Duky. A tomu když dojde trpělivost, tak ho zbaví úřadu a funkce. Kněžství ho zbavit nemůže. Ochudí jen vnitřní církevní diskusi. A to je pro poslání křesťanů mínus!

Nemají to ti chlapci jednoduché. Lpění na konzervativních názorech brání základnímu poslání Ježíše Krista! Tvrdé lpění na nových, pravdivějších názorech (což se teprve musí prokázat, jak je normálním zvykem v exaktní vědě!) vede k rozpadu Církve Kristovy na konzervativce a modernisty. Tak jako vždy. Jenže nyní to bude velmi, velmi hluboké! Obyčejní věřící budou zmateni a postaví se antagonisticky proti sobě. Zrovna v dnešní době!

Proto stále zdůrazňuji, věroučné a mravoučné spory nechme my obyčejní teologům. To nám nepřísluší. My obyčejní se věnujme intezivnímu prožívání svojí víry, ale v pravdě a lásce! Nelpěme na věcech pro nás neprokazatelných! Učme se žít ve vzájemné službě a vzájemné lásce, jak nás to učil Ježíš! Hledejme pravdu, lásku a službu! Držme se Ježíše Krista a nebuďme straníky ve své víře! Ani P. Tomáš Halík, ani P. Dominik Duka, ani P.P. František nemusí mít pravdu v plné šíři. Ale to není naše věc!

Boj teologů budě lítý! Tak jako v každé vědě, kde jde o Pravdu. Konzervativci se budou obávat, že s konzervativním myšlením ztrácejí Boha. Neztrácejí! Ztrácí jen svoji dokonalou hráz proti skutečnému, živému Bohu!

To je boj na desetiletí, staletí! Máme na to čas?

2 0
možnosti
JS

Možná odpověď na otázky pana Trizuljaka, slovy pana Halíka :

"Základní metodou soudobé teologie je hermeneutika, umění interpretace náboženských učení v kontextu doby a kultury jejich vzniku. Nekritický přístup k posvátným textům vede k tomu, že si do nich promítáme kategorie naší doby a nerozumíme jejich skutečnému poselství."

2 0
možnosti
Foto

Máte něco proti tomu výroku, pane Sedláčku? Je dle Vás v něčem nesprávný?

1 0
možnosti
SN

:-)......Paní autorko, za totality jsem ho dost obdivoval. Ale, jak čas postupuje a sleduji v současné době jeho vystupování i můj názor na něho se postupně mění. Je to rozporuplná osoba, jak jsem často psal.....vlk v rouše beránčím! Je vzdělaný, chytrý, dobrý rétor.

Před časem byla na netu probírána nejasnost s jeho vysvěcením na kněze. Dost jsem se bránil tomu uvěřit, dnes bych možná souhlasil. Je opravu velmi chytrý, ale to je jediná vlastnost, kterou mu nelze upřít! Pro Vás....R^R^R^V

5 1
možnosti
Foto

Tomáše Halíka jsem znal osobně už za totality. Byl jedním z těch, kdo se z pověření pana kardinála Tomáška významně angažovali v aktivitě Desetiletí duchovní obnovy, která byla velice důležitá pro udržení ducha věřících lidí za komunistického útisku.

Řeči o "nejasnosti při vysvěcení" Tomáše Halíka jsou sprostou pomluvou na úrovni estébáckých dezinformací. V církvi působila před rokem 1989 řada tajně vysvěcených kněží z toho důvodu, že komunistický režim se snažil, seč mohl, omezovat počet legálně vysvěcených kněží a také na teologické studium uplatňoval tvrdé restrikce.

KAŽDÝ tajně vysvěcený kněz musel být vysvěcen biskupem. A když byl vysvěcen biskupem byl vysvěcen právoplatně. Tečka, takhle jednoduché to je. To že tajně vysvěcený kněz riskoval přísné tresty od režimu, pročež se všechno co nejvíce utajovalo, je jenom svědectvím o zlobě komunistického režimu, který chtěl církev vymýtit. Ale po roce 1990 byla všechna tajná svěcení znovu důkladně prověřována. Musela proběhnout legalizace. Jinak by žádný takový kněz nemohl v církvi sloužit. S platností kněžského svěcení Tomáše Halíka neměl žádné problémy kardinál Tomášek, ani jeho nástupce Miloslav Vlk a dokonce ani papež Jan Pavel II., na jehož přání se konala v Římě husovská konference v jejíž přípravě se Tomáš Halík zásadním způsobem angažovat.

A platnost Halíkova svěcení opakovaně potvrdilo pražské arcibiskupství poté, co se u nás začaly šířit pomluvy. Například zde, arcibiskupství již pod vedením Dominika Duky: https://www.lidovky.cz/domov/halik-je-knez-vzkazalo-hajkovi-arcibiskupstvi.A111202_111834_lide_ani

6 2
možnosti
JM

Kardinál Duka "je známý slušným chováním k názorovým oponentům." Profesor Halík "velmi nevybíravě tepe opoziční názory a oponenty" a "sofistikovaně dehonestuje konzervativnější části českých a moravských katolíků." Jak jednoduché a pohodlné je vidět svět černobíle.

10 4
možnosti

Je jen otázka, čí pohled není plastický? :-)

0 0
možnosti
Foto

J45a46k98u15b 24R21o62t51h

30. 12. 2018 19:08

Malá poznámka - vypozoroval jsem, že lidé, kteří se zaklínají Zločinem církve vůči mistru Janovi, který (mimo jiné) onu kritizoval za nešvary, vůči Halíkovi žádají trest, neb on si dovolí kritizovat kroky politicky vypjatých církevních konzervativců, kteří se veřejně spojují s politickým establishmentem.:-/

12 2
možnosti
RM

Z vystoupení p. Halíka za několik posledních let si dovolím usuzovat že tento pán je více filosof než křesťanský kněz. Mnohdy jeho publikované názory jsou v přímém rozporu v Biblí, což mu zřejmě nedělá žádné problémy.

6 3
možnosti
RJ

R59a26d59e32k 57J78a36r26o65š

30. 12. 2018 19:03

Souhlas paní Veroniko a karma R^

9 3
možnosti
Foto

Nemělo být mínus...omlouvám se. Ujela mi ruka. Minusy opravdu nedávám, pane Jaroši:)

4 0
možnosti
Foto

Je to velice složité a citlivé téma.

Jednu věc bych ale k tomu chtěl říci. Už dlouho mě znepokojuje zvláštní příklon pražského arcibiskupa k politické moci, jmenovitě k současnému prezidentovi. Tomáš Halík není jediným, kdo poukazuje na tuto věc, která je z hlediska církevní praxe nestandardní a je nesmírně riskantní pro nezávislost církve na moci. Církev má být v demokratické (natož sekulární!) zemi vůči státní moci v přátelské a mírné opozici, ale přesto opozici. Nesmí se stát stínovým průvodcem plánů a idejí jednoho politického uskupení. A velice se divím, že se toho drží i po neomalených kopancích, kdy se například Zeman vysmál kardinálovi Dukovi a vlastně všem věřícím do očí v době návratu ostatků kardinála Berana do vlasti (neúčastnil se ceremonie uvítání, ale šel na seanci komunistů a pak to ještě komentoval s posměšným despektem.) A vysmívá se trvale i v další věci, když ve své volební kampani napadal církevní restituce a stojí za komunisty, kteří chtějí náhradu škod dodatečně zdanit.

Nechci to víc hrotit, dlouhodobě se zdržuji komentářů na tato témata...

16 4
možnosti
Foto

Tak kněží,kteří vystupovali proti konzervativním kruhum v církvi bylo v historii plno,to není nic nového.Díky Bohu za ně,jinak by ještě dnes "konzervy" upalovali své vzdělanější a tolerantnější odpurce na hranici....

5 14
možnosti
OF

To se vám vůbec nepovedlo.

5 1
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 27,04
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz