Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Maturovala jsem 1968, a pamatuju velice dobře, že organizátoři studentských stávek následně aktivně zakládali Leninský svaz mladých.

Nic nového pod sluncem.

1 0
možnosti
JK

Kdo nevstoupil do SSM měl minimální šanci studovat maturitní obor, nebo VŠ.

3 0
možnosti
TB

a pokud jeho rodiče odmítli vstoupit do KSČ, tak jejich dítko nepustli v gymplu ani k maturitě. Vlastní zkušenost

1 0
možnosti
LB

Pokud máte obavy, že "všichni naši dobří svazáci" dnes vyrazí na Letnou, jsou Vaše obavy liché.

Někdejší zapálení svazáci, co ještě na škole vstoupili do KSČ, aby se podíleli na budování světlých zítřků, to po devětaosmdesátém vzali přes ODS a krátké a neúspěšné extempore u Svobodných, aby minulý týden radostně zakotvili v Klausově Trikolóře.

A protože jim nic lidského není cizí a nepotismu se v někdejší Klausově ODS tak úžasně dařilo, jejich potomci už stihli ve straničce Klause jr. obsadit místa oblastních manažerů. Co mají dělat, když nic jiného, než vysedávat na stranických sekretariátech neumí?

3 2
možnosti
Foto

Paní Blahová, kde se vzala ta zkratka svazáci - Letná? Našla jste ji snad v mém článku? Kde, prosím?

5 0
možnosti
JM

Stephen King, velvyslanec USA v Praze: „Vždy, když jdu okolo Bílého domu, tak tam probíhá nějaká demonstrace. Není to sto tisíc lidí, ale jsou tam. To pokládám za znak velmi zdravé, silné demokratické společnosti, když mohou lidé vyjít do ulic a říct svůj názor.“

3 0
možnosti
Foto

Já také ;-D A člověk by měl mít právo říkat svůj názor i sám, mimo demonstrace a davy, a nebýt za něj urážen. Pěkný den.

2 0
možnosti
MB

Tož se tedy hlásím za kádrově špatnou rodinu a zároveň jako předseda ZO SSM ! Otec revanšista usoudil, že Věčné časy jsou zde. Pravil, že 2 generace (On s otcem), stačily, že i já budu mít rodinu - děti. KSČ s mým profilem nemožná - Tedy SSM ve fabrice. Stalo se, soudruzi mi dali důvěru. Vlivem výchovy jsem to opravdu bral vážně - Abych v hrůze seznal, že doslova vše je Formální! Komunisté zájem o mladé předstírají - mládežníci výrobě vůbec nepomáhají - fabrika stojí na zejména starších ženách i důchodkyních, (Karnola)

Zjistil jsem, že nic neumím, jak se vůbec dělá schůze - program !? Jak vůbec ty vrstevníky oslovit? Tak nějak jsem bádal v kanceláři , jako mistr výroby směnného provozu. Pak jsem na to přišel a volný program se rodil - Asi to chce i sex - kultura, diskotéky, zábavy - předlen/tkadlen plno. Určitě nějaký sport - Turnaje po hřištích, po tělocvičnu. Zřejmě i cosi pomoci výrobě - plán se furt neplní! Máte tu Jeseníky, asi výjezd + nějaké sázení stromků. Udělat tomu nějakou propagaci - Pak Soutěž o nejaktivnějšího svazáka! Dávat body, pak velké hádky kolik za králičí kůži a za přesčas - Když je vlastně placený! Kdo má více bodů vyhraje + Nějaký diplom k tomu. Za první schůzi přišlo asi 8 lidí, pak již asi 55 ! Komunisté jásali, jak to dobře vedou a ten ml. Buček, není jako ten starý! Dali nám Holčovice - rekreační zařízení, abychom vytvořili CZV - (Karnol po městě plno), tedy to zastřešit. Akce probíhala náramně, plně se rozvinul ten první bod s přadlenami. Skončilo to v alko opojení a s mírnou demolicí výbavy! Hasící přístroje, okna. Sice se NIC nezaložilo, ale mnoho UŽILO ...

Vážně, já na to vzpomínám rád. Dokonce apoliticky musím uznat, že člověk i jakési zkušenosti nabyl. Cosi vymyslet - nabídnout to - něco zorganizovat. Pokračování bylo jasné - Buček v pondělí k řediteli = Co jste to tam vyváděli? No co, NIC - I vy jste byli mladí! Jó, když MY jsme byli mladí - Tak jsme JINAK byli mladí! Opravdu, zážitků kopec a sranda, jak synek z Maloburžoazní rodi

1 0
možnosti
MB

To už se tam nevešlo - Jak synek z Maloburžoazní rodiny pomáhal Komunistrům budovat socialismus. Otec ze špatné rodiny se smál pod vousy. Ideologii nikdo neřešil, chlapce zajímalo co ná děvče pod suknicí a zda po tom vypitém pivu bude ještě nějaké další! Tož takový jsem byl funkcionář! ... :-)

0 0
možnosti
LC

Přesné. Já jako svazácký prototyp se zářícíma očima mám vždy před sebou Jiřku Šiklovou. Tyhle typy k nám jezdili v

modrých košilích (jak já jim záviděl) presvědčovat ty burany ke vstupu do JZD. A je to tu zase. Včera jsem civěl na jakési pražské plačky, kterým nechtějí prodat městské byty. Piráti jsou proti. Kolik z nich, jak se na pokrokového Pražáka sluší, asi volilo Piráty?

2 1
možnosti
JK

Podobné reminiscence na období před rokem 1989 používají, obrazně řečeno, oba "názorové tábory" a já to považuju jednak za neschopnost nebo neochotu věcně obhájit svůj postoj, jednak za důkaz toho, že vaše a starší generace ten bývalý režim nikdy zcela neopustily a zůstaly nesvobodné.

0 0
možnosti
Foto

Nebo máme v živé paměti, jak ta totalita fungovala. To je užitečná zkušenost, pane Korejsi. A svoboda je velmi diskutovaný pojem.

1 0
možnosti
KL

Mluvíte (píšete) mi z duše...

2 0
možnosti
TB

víte moje osoba se do hodnocení asi nehodí, v začátcích jsem dělal hospodáře ZO SSM, předseda nebyl ve straně a ani potom nevstoupil do strany.no pak jsme dostali předsedu komunistu a pro svojí organizaci jsem byl nepohodlný. nechtěl jsem brát všimné jako ostatní. a tak mně poslali výše, abych se tam znemožnil.

Měl jsem dělat sportovní oddělení při MěstSSM, ale protože umím jen šachy tak ot bylo zajímavé. Do své komise jsem si nastěhoval všestranné šachisty, ale se škraloupy.jeden měl tátu chartistu, druhému rodiče odmítli vstoupit do KSČ a podobně.

Situace se nakonec vyvinula tak, že jsem kritizoval nadřízené orgány od OV SSM a výše nakonec jsem byl z toho všeho vyhozen s nějakými dovětky. pak se hodily. ZO KSČ mého závodu mně chtěli do strany a požádalo moji ZO o vyjádření. Nebyl jsem doporučen, protože nadmíru kritizuji nadřízené orgány.

Tak nevím jestli se Vám hodím kladně či záporně

1 0
možnosti
Foto

Vždyť píšu, že jsme tam byli téměř všichni :-) Důležité jsou činy a to, co si odneseme. Kdo nic nedělá, nic nezkazí.

3 0
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 27,05
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz