Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

O mrtvých jen pravdu! Nelze a ani by se nemělo mluvit o každém mrtvém s úctou.

0 0
možnosti

R^R^R^ Někdejší básnickou generaci Pětatřicátníků kádrují jediní majitelé té pravé pravdy už třicet let! Jak jsem napsal už před lety: "I kdybychom padli v práci, vstanou noví kádrováci, jejich prapor zavlaje!" Což je, jak jistě víte, jen parafráze úryvku kdysi slavné režimní písně. :-) Dějiny se opakují, ne že ne, ale naštěstí v křivdách o stupeň níž.

2 1
možnosti

R^

Souhlas! Třicet let po Listopadu bychom si již mohli dát pokoj od odsuzování těch z nás, kteří naši republiku neohrožují víc než prezident. Hříchy Jarka Nohavici neznám, neříkám, že se jich nedopustil, ale nechal bych to jeho svědomí. Osobně jsem rád, že jsme přestali zdůrazňovat hříchy Zlatého slavíka, který sám se za ně opakovaně kál. Zmoudřel. A tak si ho budu pamatovat. Vážím si ho a naše pocty si zaslouží. Nikdo z nás se tolik nevydal ze sebe pro naši radost!

:-)

1 0
možnosti
JS

Napsala jste svůj článek velice výstižně R^

Dovolil bych si pouze dodat jednu zajímavou skutečnost. V naší zemi je promlčecí doba vraždy (tedy nejzávažnějšího trestného činu) patnáct až dvacet let, přičemž horní promlčecí hranice dvaceti let dosahují pouze výjimečné případy.Jaromír Nohavica se kompromitoval s StB před třiceti lety, přičemž už tehdy (natož dnes) šlo o naprostou banalitu. Někteří lidé by ho však zcela evidentně chtěli i dnes přikovat na pranýř nebo alespoň trošku ukamenovat.

Naprosto přesně jste vystihla, že kádrováci nevymřeli. Rodí se pořád noví. Historická zkušenost nám říká, že právě takoví lidé, tedy přísní moralisté a samozvaní soudci, mají často svědomí černé jako uhel.

15 2
možnosti
Foto

J59o27s51e62f 64B24á50r98t22a

3. 10. 2019 17:55

Díky za váš nadhled. Nohavica svou spolupráci s STB popsal ve své knize.

3 0
možnosti
Foto

Hezky jste to spojila. Kádrují nám (asi jacísi zlí lidé ) mrtvého Gotta a živého Nohavicu. Předpokládám, že jste nezažila kádrování, což vás omlouvá. S kádrováním to totiž moc společného nemá.

To, co popisujete se dá vnímat i jinak:

Někomu se nelíbí, že populární zpěvák má být pohřben formou nějakého "státního obřadu", který chtějí zorganizovat ti, co se tím sami chtějí zviditelnit a zalíbit. Ve své podstatě chtějí mrtvého Gotta zneužít.

Ani Nohavicu nikdo nekádruje, prostě není pozván do společnosti, ze které se svými skutky sám vyloučil. Nikdo mu jinak neubližuje, nikdo mu v ničem nebrání.

Kádrování je sbírání podkladů pro perzekuci, a to establishmentem.

Když vás nepozvu na oslavu svých narozenin proto, že mě zlobíte svými blogy (to obecně není pravda), tak to není kádrování.

Nohavicu nikdo perzekuovat nehodlá, protože je s establishmentem zadobře.

Kdybyste napsala o divadle, které nedostalo dotaci , protože si jeho ředitel otvíral ústa na premiéra a prezidenta, možná by se to (kdyby se prokázalo, že to tak je) kádrováním tj. ověřováním loajality k režimu nazvat dalo.

9 12
možnosti
Foto

Nohavica se sám vyloučil? A ta společnost předem řekla, co považuje za nepřijatelné?

3 2
možnosti
JJ

J45i35ř68í 61J14a85n21d66a

3. 10. 2019 16:35

Víte, ono se to s námi táhne již 100 let. Pravda, dříve nebyl internet a sociální sítě.

Když si přečtete dobový tisk, tak mnozí tito kádrováci ještě ve 30. letech řešili, kdo "sloužil Rakousku".

Po roce 1945 podobní "hrdinové", jejichž jedinou výhodou bylo, že byli natolik bezvýznamní že po nich nikdo nic nechtěl, vylezli ze sklepů a vrhli se na všechny ty Buriany, Mandlové a pod.

A tak je to pořád dokola.

11 0
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 27,05
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz