Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Voličský průkaz je samozřejmě nesmysl, avšak nějaká selekce by neuškodila. Samozřejmě nenásilnou formou s cílem posílit vliv těch voličů, kteří myslí do budoucna na úkor těch, jejichž jediným motivem je okamžitý prospěch.

Jako jedna z možností mě napadá volby zpoplatnit. Kdo chce volit, zaplatí drobný poplatek, třeba 100 Kč. To není moc (dnes je to méně než krabička cigaret nebo 3 litry benzínu) a takový výdaj nikoho nepoloží.

Kdo volit nechce, ten naopak 100 Kč dostane. Nebude obtěžován, nebude muset přemýšlet a hmatatelný prospěch bude mít ihned. Počítám, že tuto možnost by využívali především ti, kdož politice moc nerozumí, ale dobře vědí že za stovku mohou v hospodě vypít i čtyři piva (nebo koupit osm až devět lahvových).

I kdyby byla volební účast pod 50% a celkový finanční výsledek tím pádem záporný, pořád by nás to stálo mnohem méně než vláda nekvalitních politiků.

2 5
možnosti
Foto

Vy chcete volby zrušit? ;-D

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
7 2
možnosti
Foto

Nevím, jestli intelektuální elity (nemám to spojení ráda, možná kvůli skvělé knize Paula Johnsona, nazvané Intelektuálové), ale vzdělaní lidé musí jistě upozorňovat na nebezpečí, která hrozí demokracii. Psát o nich články, hovořit o nich s lidmi, pokud cítí výrazné ohrožení, dávat to najevo i jinak. Kdyby někdo vážně ohrožoval svobodné volby, připravoval převrat, i já bych demonstrovala.

Na druhou stranu - oba totalitní režimy, nacismus i komunismus, byly podporovány mnoha intelektuály, kteří se jistě považovali za intelektuální elitu. Univerzitní profesoři, studenti, spisovatelé, filmaři - mnozí z nich podporovali Stalina, Hitlera i Gottwalda. A mnozí z nich stáli naopak proti nim a zaplatili - svobodou, životy.

Nemám ráda ty, kteří sami sebe prohlašují za intelektuální elitu a ty druhé za polovzdělané a zmanipulované. Zmanipulovatelný může být i univerzitní profesor, odkázaný v totalitě na přízeň stranických aparátů, dnes třeba na systém grantů a akademických výhod, či ředitel divadla, na jehož kontaktech ekonomicky závisí celý soubor. A naopak venkovský řemeslník, který není závislý na žádné mašince rozdělující peníze, může v dnešní době odolávat manipulaci mnohem snáz.

11 0
možnosti

Je to dnes hrůza, jaké množství našich občanů podléhá desinformacím a lžím, a jak je ochotně šíří mezi sebou! Vzdělání nám chybí, proto volíme tak, jak volíme! Zatím věříme, že se to postupně změní. Ale trvá to!

A proto důrazňuji nutnost úcty k pravdě a k druhému člověku. Pak přestanou občané volit lháře, falešné postkomunisty s estébáky! Je nejvyšší čas přestat myslet s komunistickou závistí a nenávistí a začít myslet jako děti Boží! :-)

3 3
možnosti
Foto

R^R^ Neumím si představit, že by horalové v odlehlých oblastech měli pro takové učitele pochopení. Umím si spíše představit, jak do rukou berou vidle...

3 4
možnosti
LB

Asi Vás to překvapí, paní Černá, ale i horalové z odlehlých oblastí loni přijeli do Prahy demonstrovat na Letnou. :-)

11 1
možnosti
MM

Dobrý den, paní Valíková, napsala jste to výstižně. Výrok známé herečky mě také velice udivil.

8 2
možnosti
Foto

Voliči nacistů volili srdcem a jak to dopadlo....nebo jste viděla v dokumentech z té doby rozum...?Manipulace,populismus,nacionalismus....já vidím Hitlera a zfanatizované davy bez rozumu milující vůdce.Chcete si to zopakovat...?

6 3
možnosti
MS

Manipulace, populismus ...... Já vidím zfanatizované davy Grety Thunberg.

9 2
možnosti
  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz