Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jenom k dnešnímu článku o „údajné“ lži Miloše Zemana.

1. Pan dosavadní prezident překrucuje výroky jiných lidí poměrně často.

2. V Ráji had (nikoli ďábel, nýbrž had) nenabízel Evě jablko. Stačí si odpovídající pasáž v Genesis přečíst.

0 0
možnosti
Foto

Ovoce. Jabko bývá v obrázkových Biblích pro děti. Pěkný den.

0 0
možnosti

Parlamentní volby v Německu proběhly 26. září, jednání o budoucí vládě po měsíci bez výsledku. Standardně řídí zemi stávající vláda kancléřky Merkelové, i když covid na vzestupu, běžné zákony, vyhlášky, normy. U nás? Jak nezodpovědné! "Už dvacet dní rokují politické strany, které budou mít ve sněmovně většinu." Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.

0 0
možnosti

Zapomela jste pani autorko, kdyz jste jmenovala ty muze rijna, toho velmi duleziteho. Vavro Srobara, protoze jinak by nebylo mozne novy stat nazyvat cesko-slovenskym. Bez jeho ucasti a martinske deklarace by to mozne nebylo! Vzpomel jsem toho pri treti sloce, zmince osobectvi. Prave to bylo pricinou pozdejsich nesvaru ktere vedly az k zaniku ve finale 1993.

Nezili v Ceskoslovensku jen Cesi a Slovaci. zili v nem i Moravaci, Nemci, Slonzaci a Rusini.

Ta slova o sobectvi me pripomina soucasnou ignoranci: Cesi, Cesi a zase Cesi, jako by nezil v CR uz nikdo jiny! Neblahe sobectvi je tu znova!

1 0
možnosti
Foto

:-)k volbám jsem šla jako skeptik a jako skeptik zůstávám. Ani jedna jediná vláda si s věcmi takhle závažnými neporadí, pokud se nepodaří aktivovat morál zdola, což je věc každého z nás. Je to vizitka, jak málo se snažíme o opravdové proniknutí do pojmu. Zajímají nás hlavně ty pojmy v obrázcích bez zásadnější abstrakce, s nimiž se dá mávat, opakováním se zakousnou a ve své falši zdánlivě získávají post...koncentráky, totalita...Co znamená pojem opravdová svoboda, jak je to obšírný pojem aplikovaný v systému skupiny, tohle bolí znát. Anebo je to zjištění tak bolavé a "nepatřičné", aby se s ním chlubilo na světle božím.R^

0 0
možnosti
Foto

„Mravnost dnes znamená do velké míry mravnost politickou. Nedělejme rozdíl mezi politikou a mravností.“ (T.G.Masaryk) Asi by se po více jak 100 letech divil

Díky, paní Valíková - i za připomenutí krásné, burcující básně Viktora Dyka. (Kdysi jsme se ji učili nazpaměť). [>-]R^

0 0
možnosti
Foto

Ano, možný kandidát na funkci ministra zdravotnictví z řad pětikoalice odmítl účast na jednání staré vlády. Vůbec se mu nedivím. Vznikl by jenom guláš, který by premiérovi Babišovi umožnil alibisticky svalovat vinu na strany pětikoalice.

Možným řešením je jenom co nejrychlejší vznik nové vládní koalice vzniklé z voleb. Pokud bude onemocnění prezidenta republiky zneužíváno k co nejdelšímu prodlužování působení současné vlády bez důvěry poslanecké sněmovny až po řadu dlouhých měsíců, bude to vůbec nejhorší možná situace.

3 0
možnosti
Foto

Dobrý den, to je od Válka jen alibismus. Stejně tak proti němu mohou (a spíš ještě lépe) použít jeho neúčast. Spíš se všichni modlej, ať se vlna přežene než převezmou otěže. Jako volič antibabišovské koalice jsem nakrknutej hned z kraje.

5 1
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 26,22
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz