Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak doufám, že už jste svým studentům recitovala Karla Kryla a jeho dnes znovu aktuální slova. Ty texty jistě znáte. Právě mladí lidé by dnes měli vědět, že máme básníka na kterého můžeme být hrdi. Čestného a statečného člověka na kterého můžeme i dlouho po jeho smrti s úctou a respektem vzpomínat a vážit si jeho slov. Bude to jistě lepší než ulhaná obhajoba morálně pokřiveného udavače chtivého plíšků za každou cenu. Ten už respekt a uznání dávno ztratil....

8 0
možnosti
Foto

J73a86n 91Š57i30k

20. 3. 2022 6:56

Pořád to samé. Pana Nohavicu nikdo nezakázal. Může zpívat kde chce a nepřijde tam policie a nebude nikoho mlátit. Není žádný Lex Nohavica, nejsou žádné kulturní komise. Pouze někteří vlastníci prostor či některé organizace se k dotyčnému obrátily zády. Určitě nemá nouzi o jiné prostory. Může si najít nějaký obrovský, kde s ním nikdo mít problém nebude. A třeba tam přijde moc diváků. A třeba se taky najednou ukáže, že ne a uvidí se, kolik lidí se k němu otočí zády. Mají na to právo. Najednou se tady najde mnoho bojovníků za svobodu, kteří jim to právo chtějí vzít. Neberte mi mou svobodu. Já mu svůj kulturní sál nepronajmu, já na jeho koncert nepůjdu. Jestli Vy ano, běžte a klidně poslouchejte zpěváka, kterému pověsil kolem krku medaili vrah dětí a on ji nezahodil. Bránit Vám nebudu. Vy se klidně špiňte, já ne a to je celé. Hezký den

16 0
možnosti
EH

Holocaust skončil miliony zavražděných Židů, protože ze začátku taky bylo "jenom". Málokdy skončí u jenom, protože dav chce krev.

Mohlo by se stát, že nějaký rusobijce bude chtít vzít spravedlnost do vlastních rukou. Lidé jako JN chodí mezi lidmi bez ochranky. Vše kvůli blbé medaile.

3 5
možnosti
PB

Hezky jste to sesumírovala. Tak zavádějící a přitom srdcervoucí.

I já jsem recitoval. V okresním i krajském kole tři léta. I já jsem urval nejednu cenu. Tehdy jediný kluk mezi holkami.

I já znám básníky a umím vytrhávat z jejich tvorby. Třeba: Nechoď Vaku s pány na led...to asi budete znát.

Ovšem textem anebo tvorbou autora nezakryjete fakt, že Nohavica přebral placku z rukou šéfa KGB za písně o pravdě v době, kdy onen nechal sestřelit civilní letadlo s 298 lidmi a pak to zapřel. V době, kdy nechal střílet po civilistech a zapřel to. V době, kdy zapřel své vojáky dobývající cizí zem. V té době tam stál Nohavica lokajsky napružený jako sirka, čerstvě oholen, čistě oděn. Co by na to asi řekl Vysockij, co myslíte?

Sama se zbaběle vyhýbáte hlavnímu sdělení. Faktům, jménům i datům událostí, které obhajujete. I to o něčem svědčí.

Paňčitelko, znám takové podobné. Učily mne. To od nich jsem se naučil odlišovat pravdu a lež.

9 2
možnosti
PB

NADĚŽDO

Já Vás včera večer viděl průzorem vězeňských okýnek

jak jste tam stála tak vzpřímená

ve tváři strach a v očích plamínek pohrdání...

Vaše kolena se chvěla, já Vás viděl, paní jak jste se jim smála

do hlavně pušky, ani znamínek pokory a od věrchušky pal ...

Naděždo, já tam stál v té chvíli když jste padala

s grácií orchideí, té krve neumejí ani deště za sto let...

Naděždo, tohle nevidět

chtěl bych umřít ještě jednou pro Vás a Váš svět...

0 0
možnosti
JL

Nezminila jste pani autorko Karla Sabinu. Tak jako Jarek Nohavica donasel tajne policii a pozdeji se stal kajicnikem, presto [UA]je podnes zatracovan. Domivam se, ze ti dva maji hodne spolecneho.

6 1
možnosti
EH

Záleží na tvorbě. Nohavica je zatracován a má stále vyprodáno. Hutka je veleben, jenže sám se svými filipikami srovnává s komerčně úspěšnějšími. Lidi obecně nemají rádi kverulanty.

3 0
možnosti
JP

Mnoho citátů, ale co z toho plyne? Takové bezbřehé nic. Zásady žádné, hezky po česku se vše nějak splichtí do ztracena. Nohavica je podle mého skvělý básník,možná dnes nejlepší, ale prokazatelně spolupracoval s STB, konkrétně byl nasazen na také zmiňovaného Kryla a donášel na něj konkrétní věci - to je dávno veřejně známý fakt. K celé věci se Nohavica nijak nepostavil, jen mlčel...a stačila by omluva. Od Putina přebíral Puškinovu cenu v době, kdy už Putin vystrkoval své rozpínavé drápky. Co by tomu řekl Nohavicův oblíbenec Vysockij? Nezaměňujte kádrování s dodržováním a ctěním určitých morálních zásad. Nohavica žádný zákaz nemá, osobně bych také jeho koncert nepořádal, ale jistě se najde spousta jiných, kteří ho na vystoupení pozvou.

8 0
možnosti
Foto

Svet se zmenil od devadesatych let. Myslim, ze se z trzniho hospodarstvi a svobody slova vracime pomalu zpet do roku 1980. Zase se vola sborem, zase se propaguje cenzura (tentokrat ale ta spravna), zase zacinaji kriklouni stvat kde koho, zase se krici sborem jedina zjednodusena cernobila pravda... Zacalo to s migraci, BLM, vyrazne pokrocilo s covidismem a ted pokracuje. Nohavica neni zdaleka jedinou obeti. Kdyby nebyla valka, tak je obliben,ale protoze je valka, tak je neobliben.. i kdyz invazi odsoudil a dar na Ukrajinu poslal. Co je to za zpusob uvazovani? Hledame uz zase tridniho nepritele a muzeme se pominout z nic nerikajicich proslovu politiku o principech....

Zde v diskuzi je zavadejici. Je slyset vice ty kriklouny. Je hodne slusnych a vzdelanych lidi, i kdyz se mohou jejich nazory rozchazet. Ti tu nejsou a nebo mlcky karmuji.

Ja se modlim za klid zbrani a tim i utichne tato histerie. Odhaduji, ze s podzimem budeme hulakat kvuli energiim a pripadne zase blbnout s covidem. Nebo s necim jinym.. Pozornost davu potrebuje stale nove podnety a politici se naucili, co dokaze delat strach s volici.

9 3
možnosti
LS

Medaili od vraha dětí si ponechám ale obětem zazpivam.

8 2
možnosti
Foto

Krásné citáty, jen jste zapomněla na jeden velmi relevantní:

"Bardi by na hradech měli hrát a ne tam chodit pro medajle". Asi tak nějak to bylo. A víte kdo a kdy to řekl?

2 1
možnosti
Foto

Že by ten, co jej ani na hradě nemuseli, neb jim příliš nekonvenoval? Třeba I VERŠEM ,ŽE KRÁL VÁCLAV JEDNA RUKA JE SE ŠMELINÁŘSKÝM ŠMEJDEM, POD JEDNOU VLAJKOU PARTAJE SE ZASE VŠICHNI SEJDEM, když s bandou levobočlků si na hradě připíjeli na Patočku?:-/

4 0
možnosti
Foto

Nohavicu jsem měl vždycky rád. Ve chvíli, kdy se Putin projevil v plné hnusotě, se měl právě Jarek postavit před nás všechny a říct, že metál od tyrana a vraha je pro něj koulí u nohy. Co s námi ostatními, co nejsme mezinárodní hvězdy, můžeme si tak akorát zanadávat. Pokud však neukáže jasné a odsuzující gesto ani ostravský bard, je nám pro smích a opovržení. Je jedno, že dostal medaili v míru, ale ukázalo se, že ji dostal od člověka, který neváhá zabíjet děti a zničit suverénní stát. Nohavica zakázaný není. Může koncertovat a to taky dělat bude. Ale jizvu na rtu už má druhou. A jak tak pozoruji, do rakve jednou odejde sám šrám.

9 3
možnosti
Foto

JIŽ JSEM TO JEDNOU PSAL. TAKŽE I ZDE TO NAPÍŠI. ,,Kolik z těch, kteří jiné odsuzují, by se raději kousli do jazyku, než by přiznali jizvu svou"? A kolik z nich by dnes zahodilo své metály, či diplomy, které získali v dobách moci kom, tedy zločinného systému a režimu:-/

10 0
možnosti
PN

P78e64t70r 24N84e11d56v40ě71d

19. 3. 2022 19:28

Milé čtení. I když na rockrádiu Nohavicu nehrají, znám spoustu jeho písniček. Je asi dobře, že zde v diskusích hojně zmiňované sousloví "mnoho lidí" ve spojitosti s odsouzením, nevolností a pod znamená vlastně jen pár zdejších mravokárců. Kupodivu všichni pamatují i dobu komoušů, jak jsem tak vypozoroval. Nenápadně se jim ty móresy vrací....Čím to tak může být?

13 0
možnosti
JD

Je to tím, že spousta z nich nemá čisté svědomí. R^

5 1
možnosti
Foto

R^Karma... A ty koncerty J. Nohavici odstraňují zpravidla NULY, které mi na víc nemají, u nesahají mu ani po kotníky. Už prý zrušil i jeho vyprodaný koncert víc jak s pěti sty vstupenkami jakýsi starosta Uh. Brodu. +On si nevšiml, že J.N. s válkou na Ukrajině nesouhlasí?A peníze těm zklamaným n neúčastníkům koncertu budou vracet v uherskobrodském Panském domě, muzeu J.A. Komenského. Jan Amos Komenského. Toho "velkého Moravana", m kterého podobní borci také umlčeli, ba přímo vyštvali ze země. V Naardenu v hrobě obrací. Možná před tím Panským domem sleze ze svého vysokého podstavce a kopne toho snaživého pane a starostu do zadní část těla. Zasloužil by si to. ý Dnešní heslo - "Co Čech (a Moravák) - zběsilý kádrovák." ;-€Rv

8 7
možnosti
MV

jeste trochu husa a je to komplít!

8 2
možnosti
  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz