Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zaujměte jasné stanovisko! Je J. N. grázl, nebo není? A žádné ale!

Mně se jasná stanoviska také nepozdávají, ale Jasnou zprávu od Olympic beru :-)

2 2
možnosti
JK

Vás někdo nutí vyjadřovat se veřejně k Nohavicovi? Nenutí, že.

8 0
možnosti
Foto

Já zaujímám jasné stanovisko, že by paní učitelce bylo nejlépe v kabinetě při četbě Dostojevského, případně by mohla sáhnou to knize Obrazy z Rus (K.H.B.).

Případ pro specialistu.

2 4
možnosti
Foto

Ač nejsem specialistou, natož expertem, na rozdíl od mnohých nejen vodcazdeších tvůrců, či takydiskutérů, dovolil bych si doporučit mnohým coby relax třeba Leacockovi ,,Literární poklesky". S rizikem, že by v některé z povídek v onom jeho díle by mohli narazit i sami na sebe;-)

2 0
možnosti
Foto

Škoda, že jste zřejmě neměla možnost svěřit se včas někomu,, kdo Vám mohl pomoci překonat krizi z vyděšení. Mohla jste si ušetřit mnoho nepříjemných pocitů, které daly vzniknout Vámi načrtnutému čertovi na zdejší zeď.

Pokud již Váš strach odezněl a zůstalo jen to Vámi zmíněné zaražení, pokusím se Vás vyprostit či uvolnit z té pasti, v níž jste se ocitla. Mně se stává velmi často, že nemám k tomu či onomu jasné stanovisko. Ať už je důvodem nedostatek informací nebo znalosti nebo komplikované morální , etické a právní souvislosti.

V takových případech buď svobodně mlčím, nebo svobodně a upřímně odmítnu jasné stanovisko vyjádřit s vysvětlením, že se mi nepodařilo k němu dospět. Dosud se mi nestalo, že by se někdo přesto jasného stanoviska dožadoval nebo je na mne dokonce vymáhal či jim dokonce cokoli podmiňoval. Z toho usuzuji, že Vámi vykreslená situace nenastala ani nenastává.

Současně však potřebu přijetí včasných jasných stanovisek ani v nejmenším nepodceňuji. Zvláště když se jedná o potřebu ve vzniklých ohroženích. A nemusí se jednat zdaleka o ohrožení života. Ta potřeba může nastat třeba v důsledku neuváženého nažbrundání kyselým mlékem po požití porce třešní. Když pak útroby volají po jasném stanovisku k obsahu jejich volání, nejednoznačný a váhavý postoj může způsobit bláto na hřišti.

9 0
možnosti
Foto

,,Bláta na zdejším hřišti je nahromaděno až ,,něúrekom". Ono tvůrčí puzení je schopno opravdu ,,vyprodukovat" leccos, mnohdy až ,,zásadního". Inu, když musíš, tak musíš. Já tento můj příspěvek nemusel, ale mohl. Pro někoho může být až zásadní, pro jiného třeba naopak až kyselý. A co včil? Ano ano, či ne ne?;-)

2 0
možnosti
Foto

Sama říkáte, že při obraně přítele je jasné stanovisko na místě. Ukrajinci jsou naši přátelé a Putin je napadl. Tedy v otázce Ukrajiny je jasné stanovisko na místě. Každý si musí vybrat na či strane je-tam je to buď a nebo.

Pokud se týká stanovisek k tomu jestli je lepší rajská nebo svíčková, jestli je lepší dovolená u moře nebo v horách atd. Tam samozřejmě jasné stanovisko třeba není.

15 0
možnosti
JP

Typický příklad problému, který si vymyslí autor/ka a následně vyrobí traktát, v němž se tato autorka děsí, že bude nucena přijímat jasná stanoviska jakési neidentifikované množiny a měla by snad být perzekvována za zastávání svých nejasných stanovisek. A pak názorně předvede, jak si představuje to vlastní nejasné stanovisko, když dá do protikladu obavu z jasného stanoviska a biblické ano, ano, ne, ne. To nevymyslíš.

14 1
možnosti
MV

Přesně tak. Často se z lidí, co se rádi prezentují jako moudří, stávají mudroprdi.

6 0
možnosti
MS

Ako si predstavujete rozdiel medzi "jasným stanoviskom" a biblickým "ano, ano - ne, ne", paní Valíková? ;-)

5 0
možnosti
LP

Zkusím si tipnout. Možná to paní Valíková myslí tak, že když prostě někdo řekne ano, odsuzuji něco, tak to prostě znamená ano, odsuzuje to. A není třeba začít pitvat, zda to odsouzení bylo vysloveno dostatečně nahlas a zřetelně. Tedy žádný rozdíl tam paní Valíková nevidí a naivně si myslí, že to takhle stačí.

0 0
možnosti

Já preferuji jasné signály - vybaví se mi můj oblíbenec Malý Vinnetou:-)

1 0
možnosti
Foto

Já tomu nerozumí. Jasná stanoviska podle Vás ne. Ale tohle ano:

K životu nám totiž stačí biblické: ano ano - ne ne.

Nemáte v hlavě poněkud guláš?

8 0
možnosti
OF

I also think that Europe should adopt a unified and clear stance on the situation in Ukraine and not turn a blind eye to Russia's crude interference with the sovereignty and integrity of a neighbouring state.

1 0
možnosti
  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz