Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsem prolitla diskuzi. Ja s Vasim blogem velmi souhlasim a pri znalostech fanatickych blogu ci teteleni se blahem nad urazkami v diskuzich v minulosti u mnoha "moudrych" pod Vasim blogem, navrhuji dat si dobre vino a velky usmev.

A modleme se (kazda po svem) za to, at ti statecni, kteri za nas casto kopou a kteri jsou vice videt, ten napor ustoji. Moudri i statecni lide u nas nevymreli, ale maji to tezke. Jako vzdy v historii. :-)

2 1
možnosti
Foto

Tak toto hovori zákon : Ohováraním - pomluvou - rozumieme závažný zásah do osobnosti ohováranej osoby v dôsledku šírenia nepravdivých údajov a informácií o tejto osobe ústne, písomne, tlačou, na internete a pod., kedy toto konanie je spôsobilé narušiť súkromie ohováraného, ​​negatívne zasiahnuť do jeho pracovného života, poškodiť jeho dobrú povesť spoluobčanov či mu spôsobiť inú ujmu.

Menej závažné formy ohovárania možno považovať za priestupok, ktorý je možné prerokovať v priestupkovom konaní.

Proti ohováraniu je možné brániť sa tiež podaním občianskoprávnej žaloby na miestne príslušnom okresnom súde. Podľa ust. § 81 ods. 2 občianskeho zákonníka má totiž každá fyzická osoba právo na ochranu svojej osobnosti, života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavu osobnej povahy.

Ak je intenzita ohovárania vyššia a škodlivejšia, môže napĺňať znaky skutkovej podstaty trestného činu ohovárania podľa ust. § 184 trestného zákonníka. Ohováraním v zmysle trestného zákonníka rozumieme také konanie, v dôsledku ktorého dochádza k šíreniu nepravdivej informácie o inom človeku, ktorá je spôsobilá značnou mierou ohroziť vážnosť ohováranej osoby u spoluobčanov, poškodiť ju v zamestnaní , narušiť jej rodinné vzťahy (v dôsledku ohovárania dôjde k rozvratu manželstva či k pretrhnutiu iných rodinných väzieb), alebo jej spôsobiť inú vážnu ujmu. Proti takto závažnému konaniu je možné domáhať sa ochrany práv a oprávnených záujmov podaním trestného oznámenia, kedy sa danou záležitosťou bude zaoberať Polícia SR a následne bude trestný čin riešený v rámci trestného súdnictva, v rámci ktorého môže byť ohovárajúcemu uložený aj trest odňatia slobody a povinnosť k náhrade ujmy, ktorú svojím konaním ohováranej osobe spôsobil.

0 0
možnosti
JP

J41a84n 46P23a48v86l95í34k

17. 10. 2022 18:08

Někteří naši kolegové blogeři a diskutéři loví ruské šváby, ruské agenty, ruské trolly, píše paní Valíková, což považuje za nemravné a nezákonné. Já považuji za nemravné, že paní Valíková takto napadá anonymně některé blogery a diskutéry, aniž by sdělila, jak se projevuje onen lov na ruské šváby ad., vzhledem k tomu, že jsem nic takového nezaznamenal. Ona si to vycucala z prstu nejspíš proto, že se cítí být morálním arbitrem a má potřebu to nějakým způsobem sdělit světu, což je jakýsi syndrom nadutosti, aniž bych tušil, z čeho to pramení.

Dále poznámka, že presumpce neviny tkví v tom, že na obviněného v rámci trestního nebo přestupkového řízení je nahlíženo jako na nevinného. Což na tomto blogu lze stěží aplikovat, protože zde žádné trestní ani přestupkové řízení probíhat nemůže. Takže když někdo nazve zdejšího kolegu ruským švábem a má pro to relevantní argumenty, což by se dalo dokumentovat, není to nemorální, ale je takové upozornění adekvátní. Zda je to nezákonné, by musela autorka zjistit až poté, kdyby podala trestní oznámení, které by nakonec bylo předmětem trestního řízení.

4 0
možnosti
Foto

J40a79n 94A61n29d92r66l67e

17. 10. 2022 15:50

Veru, mas to zapotrebi? ... asi jo , jinak bys to nedelala, vid? kdyz Ty jsi pres ty principy, i kdyby mel svet v plamenech horet ;-) opatrujte se:-)

2 0
možnosti
Foto

Uvědomujete si vůbec, že takovým lkaním na sebe jen v mnohem větší míře přitáhnete přesně to, proti čemu se vymezujete? Jak dlouho jste v tomto prostoru...?8-o

3 0
možnosti
Foto

Dlouho, pane Kroupo. Umím zhodnotit situaci.

0 1
možnosti
MB

Tohle je přesně situace, kdy se bijou dvě základní práva - svoboda projevu podle článku 17 Listiny a právo na soukromí a dobré jméno podle článku 10. Ani jeden nemá a priori přednost, vždy záleží na konkrétní situaci. Pokud se někdo vyjadřuje jako proruský troll, není podle mě nic proti ničemu ho tak označit (i kdyby ve výsledku nebyl), protože je to vyjádření názoru. Excesy samozřejmě vyjímaje.

3 0
možnosti
MB

Plus pomluva je úmyslný trestný čin, u kterého pachatel vědomě šíří nepravdivou informaci s cílem oběť poškodit... Což tady v diskusích v drtivé většině případů nehrozí.

3 0
možnosti
Foto

Dobrý den, taky si myslím, že nesouhlas s názorem někoho jiného nás neopravňuje k osobním útokům a urážkám. A diskuze pod Vaším blogem mě překvapila. Jen pro info, kdo má být ta hysterka?

2 0
možnosti
Foto

Dobrý den a děkuji. Ano, sešlo se jich tu hodně, jen pár jich absentuje.

Nevím, kdo má být hysterka. Možná nám to poví někdo z diskutérů...

1 0
možnosti
PK

Je mi líto. Pokud se někdo prezentuje jako proruský troll, je to prostě proruský troll. Na to opravdu nepotřebuji rozhodnutí soudu. To vidím.

3 3
možnosti
Foto

"Správně vidíme jen srdcem. " Exupery, Malý princ.

1 0
možnosti
Foto

No, hysterku tu máme, už chybí jen ten splav...:-)

7 1
možnosti
Foto

Hysterku, která s oblibou přisuzuje jiným své vlastní chování.

6 1
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 26,22
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz