Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DR

Naprostý souhlas. Po počátečním nadšení se ukázalo a to dokonce už po dvou volbách, že přímá prezidentská volba byl v našich podmínkách jeden velký úlet.

0 0
možnosti
JL

Ukazuje se, ze mnoho Cechu jeste nenaslo stesti zit demokrakraticke republice. Hledaji zachranu v rizeni zeme jako "C a K" a byli by stastni. Mohli by nadavat, horekovat a nekdy i vykrikovat bez bazne a tim si ulevit. Vse ostatni by bylo jim predlozeno a oni by se museli smirit s danym.

Tech poslednich 40 let, nahradila ten system C a K nova entita s nazvem "Strana" a jelo se dal. Zase bylo mozno nadavat, horekovat a nekdy i vykrikovat a tim si ulevit.

Dnes v te demokraticke republice musime i rozhodovat, kdo nahradi toho C a K a nebo tu Stranu. Jeste ze mame tu volbu do Snemovny jako volbu ideologie a ne volbu cloveka. Zde se obcan CR stale citi jako poddany tomu systemu, ktery nepotrebuje mysleni, ale zustava to nadavani, horekovani a moznosti i manifestovat.

A do tohoto stesti politici prisli s programem prime volby prezidenta. Oni nam vnutil i premyslet koho zvolit jako nastupce cisare ci vudce strany. S tou volbou take premyslet, koho a proc, zrova toho cloveka zvolit. Prece při volbě parlamentem by byli exoti odfiltrováni, jak rika pan Kraus. A mnoho Cechu prikyvuje. A ja vim proc.

To nadavani, horekovani, vykriky i ty manifestace ztraceji efekt na nase odlehceni a proste nemame moznost si ulevit, volime-li primo. Vzdy prezidenta volilo tolik obcanu!!! Ach jo, ta demokracie nas zabiji........??!!

0 0
možnosti
JV

Když přehlédnu podivnosti při poslední nepřímé volbě prezidenta ČR, ani tak nevidím důvod, proč přímou volbu a s ní spojené společenské vření zatracovat. Přímá volba prezidenta, hlavně okolnosti kolem ní, sice evokují příměr k občanské válce, naštěstí v ČR zatím pouze v rétoricky simulované podobě. Senzitivnější povahy se možná zhroutí, pokud nebude prezidentem jejich favorit, mnozí si opět budou vyhrožovat emigrací či rituální sebevraždou, ale ostatní, i když možná řeknou něco nespisovných slov, budou dál řešit své každodenní starosti a těšit se ze života.

1 1
možnosti

Z dnešního pohledu můžeme zániku Rakousko-Uherska litovat, ale nálada byla tehdy taková, že by ho pohromadě neudržel nikdo, natož nezkušený nástupce trůnu Karel I. Přirovnal bych to k náladě na Slovensku před rozdělením ČSFR.

4 1
možnosti

Říká se, že jiný kraj jiný mrav. Pravda, my Češi se umíme pohádat a ve volbách i zurážet. Ale zase se neskalpujeme, ne? To by mohla ocenit zejména paní Nerudová a její voličky. A konec konců i Vy, kdybyste se někdy v budoucnu rozhodla kandidovat, proti čemuž bych já osobně nic neměl. :-)

0 0
možnosti

Asi jste ten článek nečetl. Autorka si přeje prezidenta, který nebude lidi rozdělovat, což se právě o ní nedá moc tvrdit.:-)

2 1
možnosti
EH

Máme plejádu kandidátů a průzkumy vnucují tři.

Pojďme ignorovat svatou trojici a dát šanci ostatním. Kdyby to udělal každý, kdo považuje volbu jiného kandidáta za vyhozený hlas, měli by šanci.

PS: Už jsme zapomněli, kolik ostudy a kupčení s hlasy poslanců bylo u nepřímé volby. :-)

3 2
možnosti
Foto

A už jsme zase u toho.

"Je potřeba víc stran v Parlamentu. Nedávejte hlasy velkým stranám, dejte je těm malým. Dvacet stran se přece lépe domluví, než strany tři, nebo pět" Že, paní Hasníková, že se víc lidí domluví lépe než lidí méně?:-/:-)

A to samé nyní "Nedávejte hlasy kandidátům, kteří mají šanci postoupit do druhého kola, dejte je těm, co nepostoupí. Tak mnohem lépe vaše hlasy propadnou"

Vážně by mě zajímalo, kam na takové hlouposti chodíte.

Jinak průzkumy nám nikoho nevnucují, uvádějí první tři kandidáty. Ale chápu, podle vaší logiky by měly uvádět poslední tři.:-)

2 1
možnosti
PL

P96e49t55r 12L13u87k95e58š

25. 12. 2022 19:01

Když už máme přímou volbu, tak jedině don Pistollo Treffa della Barba:-)

3 0
možnosti
Foto

Alias Jack Aspirin;-)

2 0
možnosti
PL

P28e40t28r 98L95o33r15e16n75c

25. 12. 2022 18:37

Zde musím s autorkou souhlasit.

Konstituční monarchie nám neměla být v r. 1918 odebrána a přímá volba prezidenta nám neměla být v r. 2012 vnucena.

Obojí přišlo překvapivě narychlo a než se lidi vzpamatovali, co za zásadní a nezvratnou chybu se děje, už bylo vymalováno.

Tak se snažme, aby to tentokrát bylo pokud možno s grácií a s vítězem, za kterého se nebudeme muset před světem stydět...;-)

5 1
možnosti
Foto

Tentokrát souhlasím s autorkou. Já jsem také od samého počátku proti přímé volbě prezidenta. :-)

1 0
možnosti
Foto

Je to zvláštní, vždyť povinnosti a pravomoci prezidenta se s přímou volbou nezměnily ani o jedno písmeno. Kdyby se na Hrad dostal normální člověk a ne maniak Zeman, tak by se vcelku nic nedělo.

3 0
možnosti
JR

J41a19n 54R77á49ž

25. 12. 2022 16:12

KARMA!

2 0
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 27,04
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz