Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ok, máte pravdu, nebyl to omyl, byl to od Vás úmysl zaměnit obě debaty jako totožné :)

0 0
možnosti

Pokud nebudete konkrétní při vašich bolistkach, co se smí a nesmí, tak je to na prd. Fnukani bez důvodu je u dětí někdy i milý. Fnukani dospělých je trapný.

2 4
možnosti
Foto

Stále lepší než sprostě urážet. Sbohem, pane V.

4 0
možnosti
Foto

Asi se odlišujeme v obsahu některých pojmů, zejména pak "dezinformace", které zřejmě chápete jako nepravdu, podle vašeho tvrzení o přerodu v pravdu a pod. Vaše slova bych tedy tesat nenechal.

4 1
možnosti
Foto

Však byste při tom přerazil nespočet majzlíků. :-)

1 1
možnosti

"Pokud chce pan ministr Balaš naznačit, že učitelé, potažmo akademici mají říkat jen to, co je oficiálně schválené, nemusí z nich dělat hlupáky. Však oni se přizpůsobí, mají v tom bohatou praxi z dob minulých. A jestli bude navíc několik nejhlasitějších dezinformátorů a pomýlenců včas a příkladně potrestáno za široké podpory studentů, je úspěch předem zaručen."

Zdroj: https://valikova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=799535

V čem vidíte to srovnání s praxí z dob minulých? Že se například musely papouškovat lži o bratrské pomoci SSSR v roce 1968? Dnes snad někdo nutí učitele papouškovat nějaké oficiální lži? A nebo jde o to aby učitelé neblbli žákům kremelskými dezinformacemi o boji Ruska proti "ošklivému káčátku" Západu?:-P

7 0
možnosti

eee ... žákům hlavy

0 0
možnosti
Foto

K mým pochybnostem o pravdivosti obsahu článku pana Holoubka a slov A. Babiše (téma dehonestace dětí členů hnutí ANO a vymáhání osobních údajů o rodičích vyšinutým kantorem) jste v diskusi napsala toto:

;-D Kdy jste byl naposledy v nějaké pražské škole a řekl tam, že jste nevolil Petra Pavla? Zkuste to! 😃😂🤣

Z toho usuzuji, že co se desinformací týče, nejste zrovna příkladem ostražitosti.

Ovšem nepříjemnou realitou je, že pan ministr Balaš neudělal nic pro to, abyste si nemusela představovat své vyšinuté kolegy a já vyšinuté desinformátory.

Dodnes nebylo občanům sděleno, na kterých školách došlo k onomu "největšímu hnusu" a kdo jsou ti hnusáci. Proto se domnívám, že Vámi obávaný boj proti desinformacím ještě ani nezačal a že ani není, kdo by jej vedl. Tedy že se jedná pouze o nepřesvědčivý tlukot malých pěstiček v rachitická prsíčka.

5 2
možnosti

Do jisté míry s Vámi souhlasím. Každý člověk by měl mít možnost že sebe svobodně dělat nedouka (všimněte si, jak jsem tolerantní, jak praví klasik).

Ale i demokracie se musí bránit. A pokud někdo šíří tvrzení, která mohou být ohrožením demokracie, potom musí být vyzván, aby svá tvrzení doložil. Pokud je nedoloží, měl by být donucen přestat.

Příklad: Pokud o Vás budu šířit, že kradete v samoobsluze, asi se Vám to nebude líbit a budete chtít, abych to doložil. A já řeknu, že mi tak připadáte, že máte takový zlodějský kukuč. Vy se samozřejmě budete bránit, že to není důkaz. A já Vám na to řeknu, že je to můj názor a že mám svaté právo šířit ho dál. Co mi na to řekněte Vy?

5 1
možnosti
Foto

Ze je to pomluva. O te píšu v glose. Je nemorální, ošezrená v Desateru a v určitých případech ji lze právně postihnout.

0 0
možnosti
Foto

J79o59s74e57f 31B25á93r41t28a

18. 3. 2023 23:52

Nechte zpívat Mišíka, nechte pracovat Druláka, nechte učit Ševčíka.......

2 1
možnosti

A co nejmenování Putny

dalších profesorem nebo Koudelky generálem, to Vám nevadí? Na ty jste nějak zapomněl.

4 0
možnosti

Byla v r. 1938 dezinformace, když někdo tvrdil, že Hitler stejně napadne ČSR a bude válka?? ;-D;-D

Podle tehejších měřítek ano, protože přece uzavřel dohodu ;-)

0 0
možnosti
Foto

Dezinformace se nikdy nestala pravdou a ani pravdou nestane z jednoho velmi prostého důvodu. Je vypuštěna cíleně s určitým klamným cílem, na rozdíl od omylu, nedokonalého vědeckého poznání a jiných zdánlivě identických kategorií. Dezinformací nedělá to, jak na ni hledí okolní svět, ale jen a pouze její vlastní podstata. Je samozřejmě logické, že není jednoduché ji vždy rozpoznat, je samozřejmě logické, že v rámci kognitivní disonance mnoho lidí bude tvrdit, že dezinformace dezinformací není, je samozřejmě logické, že mnozí lidé se budou snažit vytvořit z mnoha důvodů iluzi, že dezinformace je rovna jiné kategorii.

Dezinformace vždy byla součástí společnosti a potírání dezinformací se vždy historii lišilo a bude lišit vzhledem k aktuálnímu stavu společnosti.

Ofc by mělo být nějak rozlišováno, zda někdo dezinformace šíří cíleně a za jakým cílem a prospěchem ... a zda prostě někdo neumí dezinformaci rozpoznat a převezme ji do vlastního hodnotového systému jako projev názoru.

Ale stále to bude ... dezinformace.

11 0
možnosti
Foto

To ano. Jen jde o to, kdo má ono právo to posuzovat, resp. si ono právo až sobě sám ,,vystaví" A v čím zájmu;-)

1 0
možnosti

J60a22n 41R83á45ž

18. 3. 2023 18:12

Ukazuje se, že dezinformace je informace šířená dříve, než se ukáže, že je pravdivou. Tím se liší od lži, která se pravdou ani v budoucnu nestane.

Příklad: Giordano Bruno prohlašoval, že země a slunce nejsou středem vesmíru a vesmír je nekonečný. To byla tehdy příkladná dezinformace, za kterou byl podle tehdejších zvyklostí upálen.

Premiér Fiala v listopadu 2022 šířil informaci, že jeho vláda nebude zvedat daně, ani zvyšovat věk pro odchod do důchodu a to byla zase příkladná lež. A za lži se v sedmnáctém století neupalovalo a i dnes lži procházejí svým šiřitelům celkem beztrestně. Ovšem šíření dezinformací, čili šíření informací odchylujících se od oficiální "věrouky", aniž by se zjistilo, že se jedná prokazatelně o vědomě šířenou lež, se musí trestat stále.

7 2
možnosti
  • Počet článků 459
  • Celková karma 27,04
  • Průměrná čtenost 1715x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz