Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nechci vstupovat do diskuse na obhajobu svých názorů, ale učiním výjimku kvůli Josefu Kemrovi.

Husákův režim nezakázal hrát všem hercům, kteří se nejak postavili na zadní. Dostali černý puntík a měli méně rolí, třeba. V televizi, na Barrandově, ve svém divadle. Kemr byl příliš známý. Proto si mohl dovolit odmítnout zasloužilého umělce s dopisem o byzantských způsobech a o práci zcela nepřišel. V těch dobách jsme věděli, kdo ten puntík má: Adamíra, Munzar, Kemr, Suchý, Machácek, režisér Pistorius... Ten díky Z. Buchvaldkovi kazdý rok režíroval jednu inscenaci v Realistickém. Machácek směl udělat Furianty s Kemrem a Munzarem, ale Hdmleta s Němcem...a tak dále. Hráli...a my jsme je milovali.

Hráli. Ale zemi vládla vnitřní strana, příslušníci represivních složek. ÚV KSČ, komunističtí prominenti, armáda, policie včetně tajné. Soudy tam patřily také. Pěkný den.

8 0
možnosti
PL
PL

Paní Valíková,

Jarek Nohavica za minulého režimu, když se ze zcela obyčejného táborákového brnkálisty vypracoval na špičkového profesionálního textaře a písničkáře - to dělal kariéru nebo nedělal?

5 5
možnosti
Foto

Největší kariéru udělal až v Moskvě s Putinem.

4 3
možnosti
TT

Dnes jenerál vystavuje na obdiv svou slušnost v Brně. Ach jo.

5 8
možnosti
JK

J38a54n 12K44y15š77k49a

7. 8. 2023 15:34

Jenerál v Brně, Tatíček na idnes blogu, každý nějak, ach jo...

3 1
možnosti
Foto

Přesně tak, paní Valíková. Člověku, který ty léta prožil,- a zařžl a nebyl hluchý, slepý, ani mentálně retardovaný, se z těch dnešních lží, obezliček a vytáček politiků, a jejich dnešních adorantů a zastééců dělá až fyzicky nevolno. Žasne, kam jsme se to po 34 letech od sametové až dostali. A zde na blogu? Budou nás banovat a šikanovat za nějaké nedejbože vulgárnější slovíčko, nebo vžité ostřejší lidové rčení, a přitom k tomu co se dnes děje u nás děje mlčí, nebo horlivě přikyvují hlavou. Tak jako v dobách před 34 lety. Zase nás oblbují? Zase je jako tenkrát čtvrtvtina národa "pomýlenáa - pardon "dezorientována"? Anebo jsou ti, co tak rádi kritizují druhé za snítku v oku "břevno ve svém oku nevdí? Ale všeho do času, pravda se jako vždy vyjeví. "Lež má krátké nohy", daleko neujde"... A zrovna tak i pokrytectví těch, co žijí na výsluní - a jejich ctitelů. Snad do švestek - při nejhorším g do těch příštích. Díky paní Veroniko. Zdravím .

15 16
možnosti
Foto

Také žasnu, kam jsme se 34 let od sametové až dostali - celá jedna třetina voličů dává svůj hlas hnutí ANO agenta Stb a oligarchy Andreje Babiše.

15 3
možnosti
Foto

On Josef Kemr hrál v padesátých letech ve filmech plných komunistické propagandy - viz ty různé Dovolené s Andělem. A nevadilo mu hrát za komunistů v Národním divadle a televizních seriálech. Takže také dělal kariéru.

Nynější předseda Ústavního soudu Josef Baxa se stal v roce 1984 trestním soudcem okresního soudu Plzeň-město a roku 1988 se stal kandidátem na členství v KSČ - vstoupit už tam ale nestihl. Jeho kariéra se tedy podobá kariéře Roberta Fremra, jen je o několik let mladší.

Petr Pavel, Robert Fremr i Josef Baxa mají tedy dosti podobné osudy. V osmdesátých letech se zapletli s komunisty a po roce 1989 udělali kariéry.

6 2
možnosti

Zajímalo by mě, jak se ten Kemrův citát slučuje s jeho účinkováním v družstevní agitce z období normalizace Chalupáři, kde měl "kládu" jako hrom. Ještě bych podotkl, že takoví naší velikáni, jako Antonín Holý, Jaroslav Heyrovský, Otto Vichterle a další, dělali kariéru také v období, kdy byl nepřítel v zemi.

13 1
možnosti
MV

"Žádný život není bez hrubky.", pisete sama ve svem profilu.

takze tak nejak...

8 5
možnosti
Foto

Dlouhodobě si všímám toho, jak si lidé vytvořili ostrou dělící čáru mezi hříchy minulého režimu a vším tím, co a koho jsou schopni tolerovat a podporovat od té doby. Jako by nic špatného po roce 89 rozhodně nemohlo být tak špatné jako to minulé špatné . Ale lež je lží vždy, jako podvod zůstává podvodem, zločin zločinem. Arogance vrchnosti či domnělých elit je stále arogancí i bez rudých hvězd. Ostatně právě proto může demokracie snadno a relativně tiše degradovat až ke ztrátě sebe sama. Stačí jen trochu klimbat, mhouřit oči, odvracet je od příznaků a signálu vyzývajících k ostražitosti a spoře oděným či i zcela již nahým chválit jejich šat.

8 0
možnosti
Foto

Kdy a kde jste si toho všiml. Že by jaksi později.A také dodnes chodíte uctívat listopad k pomníku ,,mrtvého studenta Šmída". Já tedy ne

4 0
možnosti
JZ

Fremr, které ho jmenoval Petr Pavel, stejně jako Fenyk jmenovaný Milošem Zemanem se nikdy ústavními soudci státi neměli. Tečka.

8 0
možnosti
Foto

Omluva. Ráno jsem objevila chybku v nadpisu (dvakrát nepřítel), umazala slovo v mobilu a něco se pokazilo. Mám tady na Sardinii problém se vstupem na blog, o víkendech. Za chvíli snad článek zase naskočí. O nic nepřijdete.

5 0
možnosti
  • Počet článků 462
  • Celková karma 26,10
  • Průměrná čtenost 1704x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz