Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

M24i18l48a45n 79B23í56l77e27k

26. 4. 2021 17:03

Myslím, že v razantním postoji k Rusku se nezrcadlí nějaké většinové nadšení pro válku. Spíš jde o (vzhledem k historii) relativně přirozenou reakci na nadměrnou příchylnost některých politiků k východní mocnosti (což v českých dějinách bohužel není vůbec nic nového). A tak jako by prospěla vámi zmíněná četba případným válečným radikálům, tak třeba eseje Josepha Conrada nebo zkušenosti Havlíčka Borovského by zas mohly trochu otevřít oči těm, kteří tolik vzhlížejí k Rusku:-)

0 0
možnosti
Foto

O Havlíčkovi jsem psala diplomku, znám i Conrada a Orwella. Děkuji, studovala jsem literaturu. On Havlíček napsal nejen Obrazy z Rus a Křest sv. Vladimíra, ale taky "Šuselka nám píše/ až z německý říše... "

Jsem zmlácený student z Národní, zapsaný v seznamech, netuším, jak jste přišel na to, že vzhlížíme k Rusku. Pěkný den.

0 0
možnosti
Foto

Škoda, ze tohle nemůžete říct do očí právě těm Vaším zmiňovaným letcům v RAF, kteří bojovali i za Vaši svobodu. Nebo Gabčíkovi s Kubišem. Válka sama o sobě je pořádný hnus, ale uvědomte si, že takto bagatelizovat uráží ty, kteří byli ochotni se vzdát svého života, aby mj i Vy jste se měla dobře a mohla psát tyto články.

2 0
možnosti
Foto

Pane Buriane, legionáře ani čs. letce nijak neurážím, jejich zapojení do bojů světových válek si považuji. Ale chcete snad popřít, že jejich situace po válce byla jednoduchá? To jistě ne, byť důvody byly různé - ti jedni uvízli v revolučním Rusku, druzí odnesli fakt, že Roosevelt neposlech Churchilla a dovolil Stalinovi obsadit střední Evropu. To nárazníkové pásmo, které tady Stalin vytvořil pro svou říši, bylo také důsledkem války. Přeji pěkný den.

1 1
možnosti
JS

Váš příspěvek jsem pochopil jako upozornění na nebezpečí války. Je obdivuhodné, jaký vzbudil odpor.

2 0
možnosti
Foto

Ano. Virtuální bojovníci, aktivisti, radikální obhájci prý suverenity země, obhájci té jediné pravdy - té své, a svého "politického klanu", který uznávají , a ke kterému patří. To jsou ti praví. Nevím, jestli by tak hovořili, kdyby jejich syn šel zítra do té skutečné války, ne do té virtuální internetové, kde se bojuje jen na klávesnici, nebo ústy. Vzpomeňme na slova Josefa Švejka ze závěru knihy - "nestřílejte, jsou tady lidi!" Časy se mění. Tolik radost bylo po listopadu 1989 - a už se u nás zase mluví - a píše, o zavedení povinné vojenské služby. Jsem pacifistka - přiznávám to. o válku mají zájem nejvíc ti, s co na ni mají, a co na ni jejich zbrojařské podniky zbohatnou. Rozhodně ne malé státy jako jsme my. R^ Karma.

2 2
možnosti
LB

Považujete kardinála Dominika Duku za virtuálního bojovníka, aktivistu, radikálního obhájce prý (sic!) suverenity země, či za obhájce té jediné pravdy - té své a svého ́politického klanu, ́ který uznává a ke kterému patří, když prezidentu republiky a vrchnímu veliteli ozbrojených sil Miloši Zemanovi napsal:

"Kdykoli jsme v minulosti byli v ohrožení, museli jsme odložit vše, co nás rozděluje. Vzpomeňme na zrození našeho svobodného demokratického státu po První světové válce. Vzpomeňme na hnutí odporu v době Druhé světové války. Vzpomeňme na odpor proti komunistické totalitě a diktatuře v osmdesátých letech. V těchto chvílích jsme vždy věděli, co je společné dobro, svoboda, důstojnost a právo člověka žít svobodný a důstojný život."

4 0
možnosti
Foto

Jsem pacifista...nesnáším křiklouny jako Vy a války se nekonečně bojím. Nicméně je cosi silně zaostalého ve státě ruském...velmoc?...musejí-li v jednadvacátém století vznikat články jako ten jemně inteligentně neb přes literární naturalizaci výhružný Váš, o zemi, kde se o válce mluvit musí skoro stále. Protoźe ona země šesti pásem dnem nocí dokazuje, jak zůstává v mezinarodních vodách místo chtěného míru zaseklá hezky pocarsku minimalně sto let zpět. Válka jako jediné řešení na všechno...Do války nikoho nešturmuji. Ale emoce jemného zastrašování brané kolem pasu druhým směrem...to mi vadí přes mnohem víc časovych pásem...

6 2
možnosti
Foto

Paní Kielbergerová,

pokud čtu Vaše příspěvky v diskusích, tak bych řekl, že s tou pacifistkou jste se buď upsala, nebo špatně pochopila význam tohoto slova.

Dále píšete, že nesnášíte křiklouny, ale proč je většina Vašich příspěvků křiklounských?

2 1
možnosti
LB

Jestli textu dobře rozumím, tak bychom zřejmě měli padnout na kolena před obrem v blízkém sousedství, omluvit se mu za teroristický útok ve Vrběticích a spolu s básníkem S. K. Neumannem ho ubezpečit, že:

"Budeme pokorným hnojem,/ a pak,/ hle,/ nechť vzkvétá z něho/ rod podle učení tvého,/ ó Moskvo!"

6 3
možnosti
LP

Tak to je jasný. Munice z našich skladů, ta ať si bouchá a zabíjí, kde chce. Jen když to není u nás. To pak ani omylem. To je hned státní terorismus.;-)

1 3
možnosti
TG

Otázka: Jak dlouho může pracovat praktický lékař? Dokud udrží moč a razítko.

Pan Šimek má razítko na mínusy.;-)

1 2
možnosti
Foto

:-) Když my musíme být hrdou, svobodnou zemí...

1 0
možnosti
Foto

Skvělý článek, paní Veroniko.

1 3
možnosti
Foto

Tak po pročtení diskuze lze konstatovat,že největší nadšení vzbudil Váš blog u dvou místních profláklých proruských komunistů a člena Přátel Ruska...to je jistě důvod k zamyšlení. Kdyby jsem psal ještě kolaborant Vyvadil, jistě i on by byl nadšen. Jak už jsem psal, tato "válka" je a bude pouze válkou slov a gest. Nic jiného následovat nebude. Každý konflikt má dvě strany a s kým jste Vy je celkem jasné....

7 3
možnosti
  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,67
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz